Nieuwe organisatie HML&F gaat muziek redden die in concentratiekampen is geschreven

Gevangenen worden gedwongen om muziek te spelen terwijl ze een medegevangene naar zijn executie leiden in het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Anderzijds vonden veel Joden de kracht om de Holocaust te overleven door middel van muziek (Votava/Imagno via Getty Images)

Holocaust Music Lost & Found Inc. (HMLF), een nieuwe non-profitorganisatie, is gelanceerd om muziek te redden, te bewaren en uit te voeren die is gecomponeerd door een onnoemelijk aantal muzikanten die in de nazi-concentratiekampen gevangen zaten.

Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden die ze meemaakten, vonden ze de moed en inspiratie om muziek te schrijven en uit te voeren, waarvan het meeste nog nooit is gehoord.

Ter herdenking van Yom HaShoah kondigt Holocaust Music Lost & Found aan dat het zich heeft ingezet om overlevenden, families, gemeenschappen en organisaties in de VS te vinden die deze muziek mogelijk hebben – gecodeerd op allerlei soorten materiaal, zoals notitieboekjes, toiletpapier, telegrammen of uit het hoofd doorgegeven.

Holocaust Music Lost & Found ondersteunt Maestro Francesco Lotoro, een pianist, componist en dirigent die Fondazione ILMC oprichtte in Barletta, Italië, en die de afgelopen drie decennia heeft gewijd aan het herstellen, bestuderen, archiveren, uitvoeren, opnemen en promoten van duizenden geproduceerde werken in concentratie-, vernietigings- en civiele en militaire gevangenkampen. 

HMLF, dat is opgericht om Lotoro’s inspanningen in de VS te ondersteunen, zal ook voorlichting geven over de Holocaust en de kracht van overleven door middel van muziek. Toekomstplannen van de organisatie omvatten het produceren van educatieve programma’s en concerten van de teruggevonden muziek.

Janie Press, voorzitter van de nieuwe organisatie, liet zich inspireren door het verhaal over Maestro Lotoro dat in 2019 op CBS 60 Minutes verscheen. Press, een veteraan in de mode-industrie en cabaretzanger, stelt:

“Naarmate het aantal overlevenden van de Holocaust met elk voorbijgaand jaar afneemt , ons doel is om deze verhalen te delen door ze te vinden, ze uit te voeren en de wereld te onderwijzen over de schoonheid die binnen chaos en vernietiging kan komen en hoe het behoud van de menselijke geest ons kan verheffen.”

Lotoro reist de wereld rond en ontmoet Holocaustoverlevenden die zijn geïdentificeerd door middel van onderzoek, outreach, educatieve programma’s en optredens. Onlangs vond hij Dita Kraus in Israël. Ze dook diep in haar muzikale geheugen van Theresienstadt en Birkenau, en ontlokte een verscheidenheid aan melodieën, die hij kon transcriberen en archiveren. 

In Miami vond Lotoro Saul Dreier, die de Holocaust Survivor Band oprichtte. Op 95-jarige leeftijd speelt hij percussie bij uitverkochte concerten van Jiddische liedjes. Dreier voorzag Lotoro van liederen en niggunim gecomponeerd in het werkkamp Paszów en het concentratiekamp Mauthausen, een enorme muzikale schat die nu bewaard zal blijven.

Lotoro zei:

“Het is geweldig dat we een partner in de VS hebben gevonden die ons kan helpen bij onze dringende zoektocht naar de enorme muziekliteratuur die tijdens de Tweede Wereldoorlog in gevangenschap is geschreven. Muziek die zich in de kampen verspreidde, is een van de belangrijkste erfenissen van de menselijke geschiedenis. 

“De 8.000 scores die ik tot nu toe heb gevonden, zijn slechts een klein deel van waar we naar moeten blijven zoeken.” Hij voegde eraan toe: “We moeten dit erfgoed teruggeven aan de mensheid, zodat het zijn rechtmatige plaats in de muziekgeschiedenis kan herwinnen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Lisa Kleinman “Holocaust Music Lost & Found launches” van 21 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikelHow the Nazis used music to celebrate and facilitate murder” van 12 maart 2021 op de site van The Conversation
  • naar een artikel van Janet HorvathExile Music—Even When the Body Is Quelled the Human Spirit Soars” van 11 juli 2020 op de site van Interlude

Een gedachte over “Nieuwe organisatie HML&F gaat muziek redden die in concentratiekampen is geschreven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.