Hamas-regering ontdekt 4.500 jaar oud Kanaänitisch standbeeld in Gaza

Het ministerie van Toerisme en Oudheden van de Hamas-regering in de Gazastrook heeft maandag de ontdekking aangekondigd van een Kanaänitisch standbeeld door een lokale Arabier die zijn land bewerkte in het Sheikh Hamouda-gebied van Khan Yunis, meldden Al Quds en andere Arabische verkooppunten.

De directeur-generaal van Oudheden en Cultureel Erfgoed van het ministerie, Jamal Abu Rida, legde uit dat het Kanaänitische standbeeld, dat dateert uit 2500 v. Chr., de Kanaänitische godin Anat afbeeldt, de godin van oorlog, jacht en vruchtbaarheid van het oude Midden-Oosten, uit Mesopotamië naar Kanaän en het oude Egypte. 

Anat wordt beschreven als een mooie, moedige en vindingrijke maagd. Ze is het Kanaänitische equivalent van de Egyptische Isis en heeft waarschijnlijk grote invloed gehad op de vorming van het beeld van de Griekse godin Athena.

Abu Rida meldde dat het beeld 22 cm (8,6 inch) lang is, gemaakt van kalksteen, met een geïntegreerd hoofd zonder lichaam. Aan het hoofd is de kroon in de vorm van een slang bevestigd, een symbool van kracht en onoverwinnelijkheid.

Rida verklaarde dat de ontdekking van het archeologische artefact “de historische geschiktheid van het Palestijnse volk in hun land, hun erfgoed en de verhevenheid van hun beschaving duizenden jaren geleden bewijst.

Hij legde niet uit waarom.

De Sheikh Hamouda-heuvel is een archeologische vindplaats op 2 km van de stad Qarara in het gouvernement Khan Yunis, waar volgens Rida de oude commerciële landroute werd gebruikt door “opeenvolgende beschavingen in Palestina“.

Degenen onder ons die andere boeken dan de koran lezen, zullen u vertellen dat de naam “Palestina” door de Romeinse keizer Adrianus aan de provincie Judea werd gegeven na de opstand van Bar Kochva van 132-135 na Chr., in een poging om de Joodse geschiedenis van het land uit te wissen. Adrianus veranderde ook de naam van Jeruzalem in “Aelia Capitolina” en verving onze verbrande tempel door een tempel ter ere van de Romeinse god Jupiter.

Er waren geen Arabieren betrokken bij het plegen van die oorlogsmisdaad – ze liepen meestal nog steeds in een cirkel rond deze enorme meteorische, zwarte steen in het midden van de Arabische woestijn.

In februari ontdekten arbeiders op een bouwplaats in het noorden van Gaza 31 graven uit de Romeinse tijd die dateren uit de eerste eeuw na Christus. In januari heropende Hamas de overblijfselen van een Byzantijnse kerk uit de vijfde eeuw na een jarenlange restauratie met steun van buitenlandse donoren.

In 2017 vernietigde Hamas grote delen van een zeldzame Kanaänitische nederzetting om plaats te maken voor woningbouw voor zijn eigen werknemers.

Bovendien werden kostbare oudheden door de terreurorganisatie verkocht – waarschijnlijk om de weelderige levensstijl van haar leiderschap te financieren – zoals het bronzen beeld van de Griekse god Apollo dat eerder door een Palestijnse visser werd ontdekt in beslag worden genomen en later op de veilingwebsite eBay verscheen met een aanbiedingsprijs van $ 500.000.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Hamas Government Discovers 4,500-Years-Old Canaanite Statue” van 25 april 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikelStatuette of Canaanite goddess dating back 4,500 years found in Gaza, says Hamas” van 25 april 2022 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Hamas-regering ontdekt 4.500 jaar oud Kanaänitisch standbeeld in Gaza

  1. Opeens zijn ‘palestijnen’ gepromoveerd tot Kanaäniten…..LOL.

    Hoe jammer toch dat er bij opgravingen nooit een één stukje word gevonden dat hun bestaan legitimeerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.