Erdan in de VN Veiligheidsraad: ‘Geweld op Tempelberg opgestart door Palestijnse terreurgroepen’

New York, 29 oktober 2021. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, verscheurde het rapport van de VN Mensenrechtenraad en smeet het boos in de vuilnisbak van antisemitisme

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, vertelde maandag aan de lidstaten van de Veiligheidsraad dat Palestijnse extremisten verantwoordelijk waren voor het recente geweld rond de Tempelberg in Jeruzalem, terwijl de eigen gezant van de VN voor het Midden-Oosten aan het lichaam rapporteerde dat de botsingen oorspronkelijk waren veroorzaakt door Palestijnse stenenwerpers.

“De enigen die de status-quo op de Tempelberg doorbreken, zijn de Palestijnse terreurgroepen die de heilige plaatsen in brand steken”, zei Erdan tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad. “De waarheid op de Tempelberg is vastgelegd door talloze cameralenzen. Een overvloed aan foto’s en video’s bewijzen duidelijk dat Palestijnse terroristen en extremisten de enigen zijn die verantwoordelijk zijn voor het geweld.”

Erdan reageerde op recente beschuldigingen dat Israël een al lang bestaande status-quo op de Tempelberg schond door niet-moslims toe te staan ​​om op de heilige plaats te bidden. Voorafgaand aan Erdan sprak de ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit, Riyad Mansour, enkele van diezelfde kritiek uit en zei dat Israël “beweert” de status-quo te handhaven en zijn acties rechtvaardigt onder het voorwendsel van het handhaven van de veiligheid.

“Israël zet zich in voor de bescherming van heilige plaatsen en is toegewijd aan de status-quo”, bevestigde Erdan opnieuw. “Juist om deze reden, wanneer terreurgroepen zoals Hamas, de Islamitische Jihad of het [Volksfront voor de Bevrijding van Palestina] besluiten om chaos te creëren op heilige plaatsen, onderneemt de Israëlische politie actie.”

“Israël zal niet toestaan ​​dat een extremistische groepering de status-quo overtreedt en aanzet tot geweld”, kondigde hij aan.

Erdan stelde dat de schermutselingen met honderden Palestijnen op de Tempelberg sinds het begin van de islamitische heilige maand Ramadan een bedreiging vormden voor zowel moslims als joodse gelovigen bij de Westelijke Muur, waarvoor tussenkomst van de Israëlische politie nodig was.

De Israëlische politie handelde met “voorbeeldige terughoudendheid terwijl ze de mensen beschermde en de openbare orde herstelde”, zei Erdan. Israël verbood Joden ook om de Tempelberg te bezoeken gedurende de laatste 10 dagen van de Ramadan en verbood een nationalistische vlaggenmars in de oude stad van Jeruzalem, voegde hij eraan toe.

“Desalniettemin riepen velen in de internationale gemeenschap op tot ‘rust aan beide kanten'”, vervolgde hij. “Dit verzoek staat volledig los van de realiteit. Het dient alleen om de vlam van geweld aan te wakkeren, radicalisering te bevorderen en de schurken te belonen die aanzetten tot chaos.”

Speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten Tor Wennesland informeerde de lidstaten van de Veiligheidsraad en beschreef de situatie in Jeruzalem als “relatief kalm ondanks opruiende retoriek en gewelddadige botsingen” tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen rond de heilige plaatsen.

Wennesland prees de recente verklaringen van Israëlische hoge functionarissen waarin ze hun gehechtheid aan de status-quo bevestigen, namelijk dat alleen moslims mogen bidden op het Al-Aqsa-complex.

Vrijdag, 15 april 2022. Palestijnse relschoppers maken amok op de Tempelberg

De VN-gezant voor het Midden-Oosten meldde dat op 15 april een grote groep Palestijnen het geweld op de compound ontketende door stenen, vuurwerk en andere zware voorwerpen naar de Israëlische veiligheidstroepen te gooien. Enkele tientallen Palestijnen gingen een moskee op de compound binnen, terwijl anderen met stenen en vuurwerk bleven gooien, vertelde Wennesland.

“Na een impasse met degenen die binnen waren, ging de Israëlische politie de moskee binnen en arresteerde degenen die binnen waren gebarricadeerd”, zei hij.

“Ondanks de spanningen hebben over het algemeen honderdduizenden moslims, joden en christenen de heilige dagen in en rond de oude stad in relatieve rust en zonder verdere escalatie kunnen vieren”, zei Wennesland.

Tijdens een Iftar-diner dat maandagavond werd gehouden met ambassadeurs van Abraham Accords-partners, de buurlanden waarmee Israël de betrekkingen heeft genormaliseerd, zei minister van Defensie Benny Gantz dat Israël “ongekende maatregelen neemt om vrijheid van aanbidding mogelijk te maken terwijl een extremistische groepering – de minderheid – heeft tot doel het te schaden.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Temple Mount Violence Sparked by ‘Palestinian Terror Groups,’ Israel Tells UN Security Council” van 25 april 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Elad Benari “Israeli Ambassador Erdan tears Human Rights Council report to pieces on UN stage” van 29 oktober 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.