Pro-Palestijnse demonstranten in Duitsland zingen antisemitische slogans

Berlijn, zaterdag 23 april 2022. Antisemitische betoging tegen de Joden in het algemeen en tegen Israël in het bijzonder (Foto: Michael Kuenne/PRESSCOV/Sipa USA)

De kern van deze samenkomsten is antisemitisme – niets anders
(Samuel Salzborn, 23 april 2022)

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken hekelde zaterdag pro-Palestijnse demonstranten in Berlijn, die antisemitische en anti-Israëlische leuzen scandeerden, politieagenten aanvielen en journalisten lastig vielen.

“Er is geen plaats in onze samenleving voor antisemitisme”, tweette de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zondag. “De rechtsstaat moet hier consequent optreden. We mogen nooit wennen aan antisemitische beledigingen – ongeacht waar en van wie ze komen.”

Demonstranten tijdens pro-Palestijnse demonstraties in Berlijn, Hannover en Dortmund in het weekend uitten antisemitische laster en anti-Israël leuzen, beschreven Israël als een “apartheids”-regime, pleitten voor geweld tegen de Joodse staat en scandeerden “vrij, vrij Palestina van de rivier” naar de zee.”

“Scheiß Jude!”

Video’s van de demonstraties die op sociale media werden gepost, toonden deelnemers die slogans riepen als “Scheiß Jude!” (“str*nt Jood”) en “staking, oh Qassam, laat de zionisten niet slapen” – verwijzend naar een rakettype ontwikkeld door de Hamas-terreurgroep en afgevuurd op Israëlische burgerdoelen.

Er werden ook incidenten van vijandige beledigingen jegens journalisten tijdens de demonstraties gemeld, wat aanleiding gaf tot politie-interventie. Een van de journalisten, Peter Wilke van het Duitse dagblad Bild, werd door politieagenten uit het protest geëscorteerd nadat hij was omcirkeld door een groep deelnemers die schreeuwden: “Du Jude! Dreckiger Jude! Drecksjude” (“vuile Jood”).

“Journalisten worden op antisemitische wijze geschopt en beledigd door een bende Joden- en Israëlhaters in het midden van onze hoofdstad”, tweette Wilke. “We zijn zo ver gekomen. Maar zelfs deze mensen zullen niet winnen met hun haat.”

Alleen al in Berlijn marcheerden volgens de lokale politie zeker 750 mensen door de straten van de hoofdstad.

Jörg Reichel – regiomanager van de Duitse journalistenbond, die bij de demonstratie in Berlijn was – verklaarde dat verschillende verslaggevers fysiek werden aangevallen, geslagen, bedreigd en lastiggevallen door deelnemers.

Tijdens de betoging in Berlijn, die werd beveiligd door 160 politieagenten, werden er stenen naar verschillende politieagenten gegooid en werd er vuurwerk afgestoken. De Berlijnse politie zei zondag dat zij strafrechtelijk onderzoek is gestart wegens ernstige schending van de openbare orde, gevaarlijk lichamelijk letsel en het aanzetten tot haat, naast andere aanklachten. Twee verdachten zijn direct aangehouden en het onderzoek naar andere verdachten loopt nog, meldt de politie in de verklaring.

In een commentaar op de demonstraties verklaarde Samuel Salzborn, de antisemitisme-officier van Berlijn, dat “antisemitische terreur tegen Israël werd ondersteund met anti-Israëlische leuzen, terwijl de haat tegelijkertijd gericht is tegen alle Joden.”

“De kern van deze samenkomsten is antisemitisme – niets anders”, stelde Salzborn.

De Berlijnse senator van Binnenlandse Zaken, Iris Spranger, heeft aangekondigd dat strafbare feiten volledig zullen worden vervolgd.

“Mijn standpunt is glashelder: als samenleving moeten we een duidelijk en verenigd standpunt innemen tegen antisemitisme en haat”, tweette Spranger.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Pro-Palestinian Protesters in Germany Chant Antisemitic Slogans, Assault Journalists and Police” van 24 april 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Christian Gehrke “Judenhass bei Demo in Berlin: Teilnehmer rufen „Drecksjude“ van 24 april 2022 op de site van Berliner Zeitung

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.