Palestijnen vrezen dat UNRWA de geldkraan zal dichtdraaien

UNRWA, de favoriete melkkoe van de Palestijnse terreurorganisaties gesponsord door de EU, de VS en de VN

De United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) zou voor het eerst in zijn 73-jarige geschiedenis andere VN-agentschappen kunnen toestaan ​​om Palestijnse vluchtelingen te helpen, een actie die de Palestijnen boos heeft gemaakt, die vrezen dat dit de eerste stap is in de ontbinding van UNRWA.

UNRWA “draagt ​​een politieke titel die de internationale verantwoordelijkheid jegens de Palestijnse vluchtelingen en hun benarde situatie belichaamt”, verklaarde een functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie zondag.

“Het behoud van UNRWA betekent het behoud van het recht van vluchtelingen om terug te keren [naar hun huizen] en compensatie te ontvangen in overeenstemming met internationale legitimiteitsresoluties, en het handhaven van UNRWA is een belangrijke stabiliserende factor en een garantiefactor voor een ontwikkelingsproces om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken daar moeten ook Palestijnse vluchtelingen bij zitten.”

Het “complot” tegen UNRWA zal leiden tot instabiliteit in de hele regio, beweerde de hoge Palestijnse Islamitische Jihad-functionaris Ahmed al-Mudallal.

Op nauwelijks vier jaar tijd is het aantal Palestijnse vluchtelingen met 600.000 eenheden toegenomen tot bijna 6 miljoen, om de simpele reden dat de vluchtelingenstatus erfbaar is en doorgegeven wordt van vader op zoon en dat tot in der eeuwigheid (cijfers van UNRWA zelves)

Rechtse politici in zowel Israël als de Verenigde Staten hebben lang gezegd dat UNRWA moet worden ontbonden . Ze hebben betoogd dat het een permanent groeiende klasse van Palestijnse vluchtelingen creëert die elke poging om het conflict met Israël op te lossen verdoemt. Ze hebben er met name voor gepleit dat Palestijnse vluchtelingen worden geholpen door andere lokale overheden of andere VN-agentschappen, waaronder het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN.

De regering-Trump beëindigde haar financiering aan UNRWA juist om deze redenen, een stap die de financiële crisis van UNRWA versnelde.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft die financiering hersteld, maar het bureau is in financiële nood gebleven omdat de aandacht wereldwijd is gericht op andere crises, zoals Oekraïense vluchtelingen.

Op zaterdag zei UNRWA-commissaris-generaal Philippe Lazzarini dat een optie om de fiscale crisis aan te pakken, is om “partnerschappen binnen het bredere VN-systeem te maximaliseren”.

Hij voegde eraan toe: “Dergelijke partnerschappen hebben het potentieel om essentiële diensten en [Palestijnse] rechten te beschermen tegen chronische onderfinanciering.”

UNRWA heeft een budget van $ 1,6 miljard en bedient 5,6 miljoen Palestijnse vluchtelingen in Syrië, Libanon, Jordanië, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Het gaat om een ​​jaarlijks tekort van $ 100 miljoen.

“De pijnlijke realiteit is dat in de afgelopen 10 jaar, en ondanks enorme inspanningen en fondsenwerving, de middelen die beschikbaar zijn voor UNRWA zijn gestagneerd, terwijl de behoeften van Palestijnse vluchtelingen en de kosten van operaties blijven toenemen”, zei Lazzarini.

Hij beschuldigde “verschuivende geopolitieke prioriteiten, nieuwe regionale dynamiek en het ontstaan ​​van nieuwe humanitaire crises verergerd door donormoeheid” voor het ontbreken van fondsen.

Er is een “duidelijke de-prioritering van de Palestijnse kwestie, ook recentelijk bij enkele donoren uit de Arabische regio”, zei Lazzarini.

“UNRWA is ook in toenemende mate blootgesteld aan de binnenlandse politiek in sommige van zijn traditionele donorlanden. Gecoördineerde campagnes door organisaties die tot doel hebben het Agentschap te delegitimeren en de-financiering te ontnemen en de rechten van Palestijnse vluchtelingen uit te hollen, zijn in frequentie en agressiviteit toegenomen”, legde hij uit.

Om ervoor te zorgen dat UNRWA de Palestijnse vluchtelingen blijft dienen, moet het een aantal alternatieve stappen overwegen, zoals nieuws-VN-partnerschappen, legde hij uit. Deze zouden worden verstrekt “namens en onder leiding van UNRWA, en dus strikt in overeenstemming met het mandaat dat UNRWA heeft ontvangen van de Algemene Vergadering van de VN.”

Lazzarini probeerde de Palestijnen gerust te stellen dat er “geen overdracht of overdracht van verantwoordelijkheden en programma’s op tafel lag en dat er niet met het UNRWA-mandaat werd geknoeid. UNRWA is en blijft onvervangbaar.”

UNRWA IS VAN PLAN om in juni een toezeggingsconferentie te houden in New York, en de Algemene Vergadering van de VN zal naar verwachting haar mandaat deze winter, waarschijnlijk in november, vernieuwen. Het mandaat wordt om de drie jaar vernieuwd.

De PLO, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad verwierpen de verklaring van de commissaris-generaal van de UNRWA en waarschuwden dat het onderdeel was van een samenzwering om de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen op te lossen.

Het PLO-departement voor Vluchtelingenzaken van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie verwierp categorisch wat in de brief van de commissaris-generaal van de UNRWA stond.

In een persverklaring uitte de afdeling haar schok over de verklaringen van Lazzarini, die de overdracht van een deel van de bevoegdheden van de UNRWA aan andere internationale organisaties leken te ondersteunen om ze namens haar uit te voeren.

Ahmed Abu Holy, hoofd van de PLO-afdeling, zei: “Het ligt niet binnen de bevoegdheid van de commissaris-generaal om oplossingen voor te stellen om het financiële tekort in de UNRWA-begroting aan te pakken. Hij heeft geen mandaat om de bevoegdheden van UNRWA over te dragen aan andere internationale organisaties onder het motto van partnerschappen en synergie met UNRWA, die politieke dimensies hebben om UNRWA te liquideren en haar bevoegdheden over te dragen aan internationale organisaties en de regeringen van de gastlanden.”

Abu Holy eiste dat Lazzarini opheldering zou verschaffen over de gevolgen van wat zijn brief bevatte. Hij waarschuwde dat de brief “boze reacties zou opwekken bij de Palestijnse vluchtelingen en de vluchtelingen een ander beeld van UNRWA zou geven dan het beeld dat erin werd geportretteerd.”

Hij voegde eraan toe: “We hebben met alle betrokken partijen overlegd, inclusief UNRWA en donorlanden bij het zoeken naar innovatieve modellen om de financiële middelen van UNRWA te mobiliseren, door nieuwe financiers te vinden, traditionele donoren aan te sporen hun financiering te verhogen en te communiceren met internationale organisaties zoals de Wereld Bank en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. De commissaris-generaal heeft een fout gemaakt in de inhoud van zijn boodschap en in zijn voorstel voor oplossingen die niet te rechtvaardigen zijn, wetende dat ze sterke en negatieve reacties zullen krijgen van Palestijnse vluchtelingen, UNRWA-personeel en gastlanden.”

Mohammad al-Madhoun, hoofd van de Vluchtelingen- en Volkscomités in Hamas, zei dat Hamas de verklaring van het UNRWA-hoofd volledig verwerpt en beschouwt het als “een poging om UNRWA te ontmantelen als een opmaat voor het beëindigen van haar werk, aangezien het een politieke getuige is van het vluchtelingenvraagstuk.”

Hij zei dat het transformeren van UNRWA-diensten naar andere VN-agentschappen betekent dat de politieke verantwoordelijkheid voor de vluchtelingenkwestie wordt weggenomen om het te begraven.

Hoge functionarissen van de Palestijnse Islamitische Jihad kwamen ook in opstand tegen de verklaring van Lazzarini.

Mudallal van de PIJ zei: “Het gevaarlijkste in de verklaring van de commissaris-generaal van de UNRWA is om een ​​einde te maken aan de Palestijnse vluchtelingenkwestie, die elke Palestijn verwerpt.”

Mudallal riep VN-secretaris-generaal António Guterres op om een ​​duurzaam budget toe te wijzen aan UNRWA.

“In plaats van van plan te zijn het werk van UNRWA te beëindigen, had de commissaris-generaal druk moeten uitoefenen op de donorlanden om hun verplichtingen jegens het agentschap na te komen, zodat het zijn diensten aan Palestijnse vluchtelingen kon blijven verlenen”, zei hij.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians fear UNRWA may take first steps to end refugee services” van 24 april 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Palestijnen vrezen dat UNRWA de geldkraan zal dichtdraaien

  1. Dit werd hoog tijd en het énige duurzame budget voor deze malafide organisatie is $ 0.00

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.