De Hamas oorlogen

De Palestijnse facties hebben geen eigen staat noch Israël nodig om oorlog te voeren…

Israël is niet alleen het doelwit van dodelijk geweld dat wordt opgehitst en uitgelokt door zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit, het bevindt zich in het fysieke en politieke midden van een 15 jaar durende burgeroorlog tussen de andere twee voor controle over zowel territorium als het ‘Palestijnse verhaal’.

Maandenlang keken Israëlische inlichtingendiensten naar Palestijns geweld, zowel in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, als in Israël, als gevolg van de frustratie van burgers over de repressieve en corrupte PA die werd aangewakkerd door Hamas , de Palestijnse tak van de Moslimbroederschap. 

Hamas presenteert zichzelf als jonger, sterker en zuiverder dan de PA, en de betere bewaker van Palestijnse belangen en heilige plaatsen. Zijn beweringen worden door velen goed ontvangen en in het weekend wapperden Hamas – vlaggen boven de Al-Aksa-moskee. 

PA-sterke man Mahmoud Abbas speelt “inhaalslag”, en ontwijkt zijn problemen door zijn volk aan te zetten tot geweld tegen Israëli’s, door te gaan met het betalen van “salarissen” aan terroristen en te vertrouwen op de Israëlische strijdkrachten om de veiligheid voor zichzelf en zijn trawanten te handhaven.

Ja, de Israëlische regering beschermt Abbas tegen Hamas – beschermt de rots tegen de harde plek.

Toen de sirenes maandagavond in het zuiden van Israël afgingen toen Hamas raketvuur vanuit de Gazastrook naar Israëlische steden lanceerde, rook het de uitgesproken lelijke geur van de aanloop naar de 11-daagse raketoorlog van afgelopen mei.

Het is een samenvatting waard: Hamas won een veelvoud van zetels bij de verkiezingen van 2006 voor een Palestijnse wetgevende macht. Abbas weigerde zitting te nemen in de wetgevende macht, wat resulteerde in de bloedige verdrijving van de PA uit Gaza en de oprichting van een Hamas-regering daar in 2007.

De vete tussen Hamas (links) en Al Fatah (rechts) duurt onverminderd voort

Uit angst voor een Hamas-overname van de Westelijke Jordaanoever, hield Abbas geen andere verkiezingen. Onder druk van de regering-Biden kondigde hij echter een stemming aan voor begin 2021. Maar de mogelijkheid om te verliezen was altijd aanwezig. Abbas annuleerde de verkiezingen en bedekte zijn falen met een campagne om  aan te zetten tot geweld tegen Israëli’s.

Begin april 2021 riep Fatah op tot rellen, steekpartijen en algemene chaos. Om aanspraak te maken op de “bevrijding” van Israël, begon Hamas eind april met het afvuren van raketten vanuit Gaza (meer dan 4.000, waarvan ongeveer 10% in Gaza landde). 

Op 10 mei vuurde Israël terug; 11 dagen later was er een staakt-het-vuren. Uren later meldde de Associated Press dat  duizenden Hamas-aanhangers demonstreerden tegen Abbas op de Westelijke Jordaanoever, terwijl ze scandeerden: “Honden van de Palestijnse Autoriteit, eruit, eruit .” Hamas-leden zagen ook overwinningsdansen in Gaza.

Terug naar het heden: de Abraham-akkoorden, ondertekend in 2020 tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko met de actieve deelname van de regering-Trump, waren gericht op economische en politieke coördinatie plus een zorg voor Iran. De akkoorden verplaatsten de Palestijnen en hun aanspraken op de staat Israël dus van de drijvende kracht achter de politiek in het Midden-Oosten naar de periferie. 

Misschien nog belangrijker, de regering-Trump nodigde de Palestijnen alleen uit aan tafel als ze voldeden aan vijf  basisvereisten : respect voor de mensenrechten; financiële en politieke transparantie; het einde van het ophitsen tegen Israël; het stopzetten van financiële compensatie voor terroristen; en het elimineren van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.

Sommige mensen noemden dat ‘voorwaarden’. Ja inderdaad.

De regering-Biden daarentegen zag de Palestijnen als hun prioriteit en leek de interne oorlogvoering van Hamas en de PA en de aanvallen van beide op Israël over te slaan. Ze kondigden het herstel aan van het ” vredesproces “, de “tweestatenoplossing”, de heropening van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem voor Palestijnen, en het herstel van Amerikaanse fondsen aan de PA, ondanks de taal van de  Taylor Force Act . 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaf de prioriteiten aan de toenmalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens hun eerste formele bijeenkomst:

  • “Om de toewijding van de VS aan de veiligheid van Israël te demonstreren.”
  • “Om te gaan werken aan meer stabiliteit en het verminderen van de spanningen op de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem.”
  • “Om dringende humanitaire en wederopbouwhulp voor Gaza te ondersteunen, ten voordele van het Palestijnse volk.”
  • Om door te gaan met het opnieuw opbouwen van onze relatie met het Palestijnse volk en de Palestijnse Autoriteit.”

De Abraham-akkoorden worden door de regering over het algemeen aangeduid als “normalisatieovereenkomsten” in plaats van vredesakkoorden als er al naar wordt verwezen. De Palestijnen hebben redelijkerwijs geconcludeerd dat zij opnieuw de bestuurder zijn, en alles vloeit daaruit voort, tot aan de huidige oproep tot moord op Israëli’s en “Palestina van de rivier tot aan de zee”.

Het Palestijnse volk bevindt zich in een erbarmelijke situatie, veroorzaakt door hun eigen leiderschap op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, en ook door Israëls niet onredelijke angst dat Hamas op een dag de burgeroorlog zou kunnen winnen, waardoor Israël met de Moslimbroederschap aan beide kanten achterblijft. kanten van de Joodse staat.

Door het Amerikaanse beleid te centreren rond een niet-bestaand ‘vredesproces’, wakkert de regering-Biden eenvoudig de vlammen aan van de Hamas-oorlog die ze niet lijkt te begrijpen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shoshana Bryen “The Hamas wars” van 21 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.