Jeruzalem: Christenen woedend over Israëls aanwezigheid bij de Heilig Vuur ceremonie

Christelijke gelovigen nemen tijdens de paasvakantie op 23 april 2022 deel aan de Heilig Vuur-ceremonie in de Heilig Grafkerk in de oude stad van Jeruzalem, waar veel christenen geloven dat Jezus werd gekruisigd, begraven en opstond uit de dood (Olivier Fitoussi/Flash90)

Het opleggen van nieuwe bezoekersbeperkingen door Israël op de “Heilige Vuur”-ceremonie in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem zorgde voor spanningen tussen de Joodse staat en christelijke gelovigen, meldde de Associated Press zaterdag.

Tijdens de ceremonie die zaterdag werd gehouden, paste Israël een veiligheidswet toe die de grootte van de menigte beperkt op basis van de ruimte en het aantal uitgangen, waardoor in totaal 4.000 mensen de ceremonie van het Heilige Vuur kunnen bijwonen, waaronder 1.800 in de kerk zelf.  

Het Griekse Patriarchaat zei dat er in normale jaren tot 11.000 mensen aanwezig zijn, en verklaarde dat het “de politiebeperkingen op de vrijheid van aanbidding beu was” en dat het niet nodig was om een ​​eeuwenoude ceremonie te veranderen.

De Israëlische autoriteiten zeiden dat ze erop uit waren om een ​​herhaling van de dodelijke stormloop van vorig jaar op de berg Meron te voorkomen tijdens een religieus festival dat werd bijgewoond door ongeveer 100.000 ultraorthodoxe joden.

Met een dodental van 45 was het een van de ergste rampen in de geschiedenis van het land, en de autoriteiten kregen zware kritiek op vermeende nalatigheid.

Lag Ba’omer, 29/30 april 2021. Ultraorthodoxe joden kijken naar trappen met afval erop in de berg Meron, in het noorden van Israël, waar 45 dodelijke slachtoffers en 150 gewonden werden gemeld onder de duizenden ultraorthodoxe joden die zich verzamelden bij het graf van een wijze uit de tweede eeuw [Ronen Zvulun / Reuters]

De stad wordt al twee weken geplaagd door schermutselingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie op het terrein van de Tempelberg, terwijl grote joodse, christelijke en islamitische feestdagen samenvielen tegen een achtergrond van hernieuwd Israëlisch-Palestijns geweld

Ook op zaterdag zei een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit van de Westelijke Jordaanoever dat het beperken van de toegang tot de ceremonies van het Heilige Vuur en Pasen een “flagrante en gevaarlijke uitdaging was voor de hemelse religies en hun heiligheden”.

Bronnen:

  • naar een artikelJerusalem: Christians irate at Israel’s capping Holy Fire attendance” van 23 april 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Tzvi Joffre “In Lag Ba’omer Mount Meron stampede 45 killed, at least 150 injured” van 1 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.