Pools-Joodse journalist Gebert stapt op na kritiek omdat hij Oekraïens Azov Bataljon neonazi’s blijft noemen

De neonazi elite van Oekraïne: het Azov Bataljon

Een van Polens meest prominente journalisten, Konstanty Gebert, zei dat hij stopt met wat velen beschouwen als de nationale krant van het land nadat het eiste dat hij het controversiële Azov-bataljon van Oekraïne zou omschrijven als “extreemrechts” in plaats van “neo-nazi”.

De Azov-militie, een kleine subset van een paar duizend soldaten binnen het Oekraïense leger, heeft vaak nazi-beelden op hun kleding en vlaggen.

Gebert, die joods is, kondigde donderdag zijn ontslag aan in zijn wekelijkse column, “The Weather Forecast“, die hij vele jaren heeft geschreven en gepubliceerd in Gazeta Wyborcza, een linkse publicatie.

Pools-Joodse journalist Konstanty Gebert

“Als we het niet eens kunnen worden over de essentie, zullen we uit elkaar moeten gaan”, schreef Gebert. Hij zou in de toekomst in Wyborcza kunnen publiceren als bijdrage in plaats van als columnist of stafschrijver, voegde hij eraan toe.

“Het spijt ons de beslissing van onze collega te moeten erkennen. We zijn verheugd met de verklaring dat het einde van een reguliere serie artikelen niet het einde van onze samenwerking betekent”, schrijft Wyborcza in een verklaring.

Het Azov-bataljon heeft een variant van de nazi-wolfsangel als hoofdsymbool gebruikt. De Anti-Defamation League beschouwt de Wolfsangel “een van de meer populaire blanke supremacistische symbolen.”

De Wolfsangel als symbool van het Azov Bataljon

Het bataljon werd opgericht na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 en is opgenomen in de Oekraïense Nationale Garde. In 2015 zei een woordvoerder van het Azov-bataljon dat neonazi’s tot 20% van de gelederen uitmaken.

De Russische president Vladimir Poetin heeft verwezen naar het Azov-bataljon en andere Oekraïense milities met neonazistische neigingen om de invasie van zijn land in Oekraïne op 24 februari te rechtvaardigen. Het doel van de operatie was om Oekraïne te ‘denazificeren’, heeft hij herhaaldelijk gezegd.

Polen, waar eeuwenlange botsingen met Rusland velen vijandig hebben gemaakt tegenover het Kremlin, is een fervent voorstander van Oekraïne in zijn militaire conflicten.

Een lid van het Azov Bataljon toont waar hij zijne mostaard haalde…

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Polish-Jewish journalist quits newspaper after it demands different description of ‘neo-Nazi’ Ukrainian militia” van 15 april 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

3 gedachtes over “Pools-Joodse journalist Gebert stapt op na kritiek omdat hij Oekraïens Azov Bataljon neonazi’s blijft noemen

  1. Oekraïne was een afgrijselijke moordfabriek,waar Joodse mensen van vlees en bloed beestachtig zijn vermoord in de tweede Wereldoorlog !Vermoedelijk zullen de overgebleven Joodse mensen in de Oekraïne nu anno 2022 wederom de zondebokken worden van de fascistische Oekraïners die nu een bloedige strijd tegen Rusland leveren!! Naar mijn niet objectieve mening heeft Europa en VS van Amerika bar weinig geleerd van de Holocaust!!L’histoire se répète??De toekomst van Europa ziet er momenteel gitzwart uit!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.