Noam Chomsky: Oekraïne moet concessies doen aan de eisen van Rusland

Premier Yair Lapid zei op 2 februari 2022, drie weken voor de Russische invasie van Oekraïne: “Ik geloof niet dat het tot een gewelddadige confrontatie tussen Rusland en Oekraïne zal komen.

Noam Chomsky, die oorspronkelijk naam maakte in de taalkunde, staat bekend om zijn anti-oorlogs-, anti-kapitalistische en anti-zionistische standpunten.

De Joods-Amerikaanse filosoof en taalkundige Noam Chomsky (°1928) zei woensdag in een interview met Current Affairs dat Oekraïne concessies moet doen aan de Russische eisen en zei dat het publiek “aandacht moet besteden aan de realiteit van de wereld” .

“Een optie is om het beleid voort te zetten dat we nu volgen … om Rusland te bevechten tot de laatste Oekraïner. En ja, we kunnen dat beleid voortzetten met de mogelijkheid van een nucleaire oorlog. Of we kunnen de realiteit onder ogen zien dat het enige alternatief een diplomatieke regeling is, wat lelijk zal zijn – het zal Poetin en zijn kleine kring een ontsnappingsluik geven.

“We weten dat het basiskader de neutralisatie van Oekraïne is, een soort accommodatie voor de Donbas-regio, met een hoge mate van autonomie, misschien binnen een federale structuur in Oekraïne, en erkennen dat, of je het nu leuk vindt of niet, de Krim niet op tafel ligt. Misschien vind je het niet leuk, misschien vind je het niet leuk dat er morgen een orkaan komt, maar je kunt het niet stoppen door te zeggen: ‘Ik hou niet van orkanen’ of ‘Ik herken geen orkanen.'”

Geen vriend van Israël

Chomsky, die oorspronkelijk naam maakte op het gebied van taalkunde, staat bekend om zijn anti-oorlogs, anti-kapitalistische en – misschien wel het meest prominente – anti-zionistische standpunten

Hij noemde de militaire verdediging van Israël verwant aan ‘moord’, zei dat Palestina gerechtigheid verdient van Amerikaanse en Israëlische ‘oorlogsmisdaden’ en noemde de goedkeuring van het verdelingsplan van de Verenigde Naties voor Palestina uit 1947 ‘een zeer slechte beslissing’. 

Onlangs ondertekende hij een open brief waarin hij aan de kaak stelde wat de brief een Israëlisch complot noemde om een ​​pro-Palestijnse muzikant het zwijgen op te leggen.

Chomsky’s opkomst tot politieke bekendheid begon met zijn essay over de oorlog in 1967, “The Responsibility of Intellectuals”, dat leidde tot zijn plaatsing op de vijandenlijst van president Richard Nixon in 1971. Hij heeft ook uitgebreid gesproken over Amerikaans militair interventionisme, kapitalisme en neoliberalisme.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Zion Gad “Noam Chomsky: Ukraine must make concessions to Russia’s demands” van 17 april 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Noam Chomsky: Oekraïne moet concessies doen aan de eisen van Rusland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.