Geschiedenis van het Jodendom in de Islamitische Republiek Iran

De graftombe van Sera, dochter van Asher, in Pir Bakran, Iran met daaromheen de oude Joodse begraafplaats [beeldbron: Wikimedia Commons]

Joden begonnen zich ongeveer 2.700 jaar geleden in Iran te vestigen. Doorheen hun geschiedenis hebben de Iraanse Joden aanzienlijke uitdagingen het hoofd geboden, vooral tijdens het Safavid-tijdperk (1501-1736) en onder de Kadjaren-heersers (1796-1925).

De jaren van de Pahlavi-dynastie – vooral de regering van Muhammad Reza Shah (1941-1979) – worden echter vaak beschouwd als een “Gouden Eeuw” voor het Iraanse jodendom. De Iraanse Joodse gemeenschap floreerde economisch onder het hervormingsplan van de sjah, de ‘Witte Revolutie’ (1964-1979). De snelle modernisering van de Witte Revolutie bood uitzonderlijke kansen voor de Joodse gemeenschap in Iran.

Aan de vooravond van de Islamitische Revolutie in 1978 telde de Joodse gemeenschap in Iran ongeveer 80.000 inwoners, met 60.000 inwoners in de hoofdstad Teheran. Hoewel de joden minder dan een kwart procent van de totale Iraanse bevolking van 35 miljoen uitmaakten, was hun economische, professionele en culturele impact op het land groot.

In die tijd behoorde de overgrote meerderheid van de Joodse bevolking in Iran tot de middenklasse of de hogere middenklasse. Alleen al in Teheran waren Joodse scholen, actieve sociale en culturele organisaties en ongeveer 30 synagogen.

Het graf van Mordechai en Esther, gelegen in de Iraanse stad Hamadan

De Islamitische Revolutie

Met het uitbreken van de oppositie tegen de sjah in de herfst van 1977, veranderde wat werd beschouwd als de kracht van de joodse gemeenschap snel in haar voornaamste zwakheden: haar sociaaleconomische status, identificatie met de sjah en zijn beleid, en banden met Israël en de Verenigde Staten.

Uitingen van anti-joodse vijandigheid namen al snel toe. In Teheran werden pamfletten verspreid waarin werd gedreigd wraak te nemen op de Joden voor het plunderen van Irans schatten. Slogans die op de muren van synagogen en Joodse instellingen waren gekrabbeld, riepen “Dood aan de Joden” uit. Iraanse moslims begonnen hun Joodse buren te verbannen, wier hernieuwde onzekerheid en verlangen om hun eigendommen te liquideren, werd op vijandige reacties onthaald.

Tijdens de revolutie zelf ging er een golf van anti-Israël sentiment over Iran, wat gevolgen had voor de Joodse gemeenschap. Privévermogen werd op grote schaal geconfisqueerd, waardoor duizenden welvarende joden naar de Verenigde Staten of Israël vluchtten.

Maar tegelijkertijd waren de joden optimistisch over de regimewisseling. Toen ayatollah Khomeini – een hoge sjiitische moslimgeestelijke en de toekomstige hoogste leider van het land, op 1 februari 1979 terugkeerde naar Iran, waren onder degenen die hem verwelkomden 5.000 joden onder leiding van de Iraanse opperrabbijn Yedidia Shofet. Sommigen van hen hadden foto’s van Khomeini en borden waarop stond: “Joden en moslims zijn broers.”

Op 14 mei 1979, vijf dagen na de executie van het hoofd van de Joodse gemeenschap, Habib Elghanian, die werd beschuldigd van zionistische spionage en activiteiten, vertrok een delegatie van Joodse leiders naar Qom om Khomeini te ontmoeten, die hun angst wegnam met de volgende woorden:

We maken een onderscheid tussen de Joodse gemeenschap en de zionisten – en we weten dat dit twee verschillende dingen zijn. We zijn tegen [de zionisten] omdat ze geen joden zijn, maar politici… maar wat betreft de joodse gemeenschap en de rest van de [minderheids]gemeenschappen in Iran: zij zijn leden van deze natie. De islam zal hen op dezelfde manier behandelen als alle andere lagen van de samenleving. (Radio Teheran, 15 mei 1979)

Terugkeer van Ayatollah Khomeini (midden) op 1 februari 1979 naar Iran

Inderdaad, sinds de oprichting van de Islamitische Republiek en haar verklaring van de islam als de allesomvattende staatsgodsdienst in 1979, heeft het regime officieel onderscheid gemaakt tussen de Joden van Iran, beschouwd als loyale burgers, en andere Joden – Israëli’s, Zionisten en wereldjoden, tegen wie het regime zijn vijandigheid niet verborg. Zionistische activiteiten werden tot een misdaad gemaakt, waarop zware straffen stonden.

Dit bracht veranderingen teweeg in de interne joodse gemeenschappelijke aangelegenheden. Eind maart 1978 verving een nieuwe generatie progressieve joodse Iraanse intellectuelen de oude joodse raad, Anjumān-i Kalīmīan (Joods Comité), met de oprichting van de anti-zionistische radicaal Jāme-yi Rowshanfikrān-i Yahūd-i Irān  De Organisatie van Iraanse Joodse Intellectuelen), wiens platform volledige steun omvatte voor de Islamitische Revolutie van 1979, religieuze en culturele heropleving en gemeenschapsbescherming. Sinds de oprichting heeft deze organisatie geworsteld om de gemeenschap te behoeden voor desintegratie.

Iran verlaten

De revolutie wekte inderdaad angst bij Iraanse joden en ongeveer tweederde van de gemeenschap verliet het land. Onder de emigranten bevonden zich de meerderheid van de leiders, filantropen en professionals van de gemeenschap. Volgens schattingen emigreerden 30.000-40.000 Iraanse Joden naar de Verenigde Staten, 20.000 naar Israël en 10.000 naar Europa, met name het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland. 

Van de Iraanse joden die naar de Verenigde Staten zijn gekomen, wonen er ongeveer 25.000 in Californië (20.000 in Los Angeles alleen) en 8.000 in de omgeving van New York. Tegenwoordig wordt het aantal Joden dat nog steeds in Iran woont geschat op tussen de 25.000 en 30.000.

Joden die wilden emigreren tijdens de eerste tien jaar van de islamitische republiek ondervonden veel problemen, aangezien het speciale overheidsbureau dat verantwoordelijk was voor het verlenen van paspoorten aan Joden talrijke aanvragers weigerde. Veel Joden vluchtten uiteindelijk via Pakistan of Turkije. Deze emigranten lieten vaak het grootste deel van hun bezit achter, in de veronderstelling dat hun familieleden het vermogen zouden liquideren. Maar zelfs toen dit gebeurde, was het erg moeilijk om het geld naar het buitenland te sturen.

Joods leven in Iran

In veel opzichten was de revolutie ook een revolutie in het leven van de Perzische joden. De nieuwe leiders van Iran probeerden een land te creëren dat gemodelleerd was naar hun specifieke perceptie van de ideale islamitische samenleving; het was onvermijdelijk dat dit model het leven van religieuze minderheden zou beïnvloeden.

Hoewel de houding van de islam tegenover andere monotheïstische religies in principe vrij tolerant is, staan ​​de geschriften en toespraken van ayatollah Khomeini en zijn naasten vol venijnige veroordelingen van joden. In tegenstelling tot het Pahlavi-regime, dat nationalisme als hoogste prioriteit plaatste en joden als gelijken zag, dwong Khomeini’s islamitische doctrine de joden tot een minderwaardigheidspositie ten opzichte van de moslimmeerderheid.

Ondanks zijn vermeende onderscheid tussen joden en zionisten, bevatte de doctrine van ayatollah Khomeini anti-joodse elementen, waaronder een nadruk op de sjiitische doctrine met betrekking tot de onreinheid ( najasat ) van niet-moslims. Volgens de traditionele islamitische wet zijn religieuze minderheden onzuivere elementen die de sjiitische gelovigen met wie ze in contact komen, vervuilen. Historisch gezien was najasat zeer invloedrijk in het besturen van de dagelijkse betrekkingen tussen joden en sjiieten. In zijn geschriften viel Khomeini ook de Joden aan en beschuldigde hen ervan de islam te verdraaien, de koran verkeerd te vertalen en de Iraanse economie over te nemen.

Toch was de officiële erkenning van minderheden geworteld in de Iraanse grondwet: zoroastrische, joodse en christelijke Iraniërs zijn de enige erkende religieuze minderheden die, binnen de grenzen van de wet, vrij zijn om de religieuze riten en ceremonies uit te voeren en te handelen volgens hun eigen canon op het gebied van persoonlijke zaken en godsdienstonderwijs. In dit kader kreeg de joodse minderheid gegarandeerd een permanente vertegenwoordiging in het Iraanse parlement. De grondwet schrijft ook voor dat de Islamitische Republikeinse regering en Iraanse moslims niet-moslims moeten behandelen volgens de islamitische principes van ethiek en rechtvaardigheid.

In de praktijk is de Joodse vrijheid van aanbidding niet op een zinvolle manier beperkt, en tot op de dag van vandaag krijgen Joodse feestdagen aandacht in de media. Elk jaar zenden lokale televisiestations programma’s uit op Joodse feestdagen – vooral Pesach, wanneer de staatsmedia de zegeningen van het hoofd van de Joodse gemeenschap en de vertegenwoordiger van Majles uitdragen. De gemeenschap is haar eigen scholen, synagogen en andere instellingen blijven beheren, waaronder joodse ziekenhuizen, verpleeghuizen, begraafplaatsen en bibliotheken.

Tegenwoordig nemen Joden deel aan het Iraanse burgerlijke en politieke leven. Veel joden sluiten zich aan bij de Iraanse massa om te protesteren tegen de staat Israël op de jaarlijkse “Qods-dag” (Jeruzalemdag), en tijdens de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988) steunden Iraanse joden de oorlogsinspanning door ambulances en overtollige goederen te doneren als evenals het maken van ziekenhuisbezoeken. Sommige Joodse jongeren namen zelfs deel aan de gevechten en raakten gewond in de strijd.

Antisemitisme blijft echter bestaan. In 1999 werden 13 Joden uit Shiraz en Isfahan gearresteerd op beschuldiging van spionage voor Israël, en ze werden in 2000 veroordeeld. In februari 2003 waren ze allemaal vrijgelaten, maar de arrestaties zorgden voor angst in het hart van de Joodse gemeenschap, waardoor de loyaliteit ter discussie.

Ondanks al deze moeilijkheden voelen de meeste overgebleven Joden in Iran een onverbrekelijke band met hun thuisland en blijven daar wonen. Tijdens een bijeenkomst van Iraanse Joden in Shiraz eind 2002, enkele maanden na de vrijlating van enkele van de gevangenen, hield een van de leiders van de Joodse gemeenschap de volgende toespraak:

“We zijn niet meer dezelfde ingetogen mensen als voorheen. We zijn levend, vrolijk, actief en liefhebbers van Iran. We zijn al 2.700 jaar inwoners van Iran … en Iran is ons geboorteland. We zijn in wezen eerst Iraniërs en dan joden. We zijn er trots op Iraniërs te zijn. Lang leve Iran. Lang leve Iraniërs, Joden.” (Uit de film “Jews of Iran”, geregisseerd door Ramin Farahani)

Bronnen:

 • naar een artikel van Orly R. Rahimiyan “Jews of Iran: A Modern History: Iranian Jewry under the Islamic Republic of Iran” op de site van My Jewish Learning

Een gedachte over “Geschiedenis van het Jodendom in de Islamitische Republiek Iran

 1. Joden hebben al duizenden jaren een belangrijke, invloedrijke rol gespeeld in wereldrijken als Egypte waar de Joodse Jozef als onderkoning regeerde.
  Zie boek Genesis 39-50.

  Denk aan de Joodse Daniel en zijn drie vrienden aan het hof van Babel, Nebukadnezar en de Perzische koningen. Zie Boek Daniel.

  Denk aan de Joodse Mordechai en Esther die huwde met de Perzische Koning Ahasveros. Lees het spannende boek Esther.

  Ontstellend om nu te lezen dat er nu groepen Joden in Iran leven die Zion Jeruzalem vergeten zijn;

  “Tegenwoordig nemen Joden deel aan het Iraanse burgerlijke en politieke leven. Veel joden sluiten zich aan bij de Iraanse massa om te protesteren tegen de staat Israël op de jaarlijkse “Qods-dag” (Jeruzalemdag), en tijdens de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988) steunden Iraanse joden de oorlogsinspanning door ambulances en overtollige goederen te doneren evenals het maken van ziekenhuisbezoeken…””

  Zijn ze de Woorden van Psalm 137 vergeten???

  1 Aan Babels stromen, daar zaten wij, ook weenden wij,
  als wij Sion gedachten. 2 Aan de wilgen aldaar hingen wij onze citers;
  3 want daar begeerden zij die ons gevangen hielden, van ons een lied,
  en zij die ons mishandelden, vreugdebetoon: Zingt ons een der liederen van Sion.

  4 Hoe zouden wij des Heren lied zingen op vreemde grond?
  5 Indien ik u vergete, o Jeruzalem, zo vergete (mij) mijn rechterhand;
  6 mijn tong kleve aan mijn verhemelte, als ik uwer niet gedenk,
  als ik Jeruzalem niet verhef boven mijn hoogste vreugde.

  7 Reken, o Here, de kinderen Edoms de dag van Jeruzalem toe;
  hun die zeiden: Breekt af, breekt af, tot op de grond ermee!
  8 Gij, dochter van Babel, ter verwoesting bestemde, gelukkig hij, die u zal vergelden
  hetgeen gij ons hebt aangedaan; 9 gelukkig hij, die uw kinderen zal grijpen
  en tegen de rots verpletteren.

  De Iraanse Ajatollah Chomeini was een een wreed man las ik in het boek:
  Ik heb geen tranen meer, Freidoune Sahebjan van één van de 7000 overlevende Iraanse jonge jongens van 12-15 jr die met een Korantekst op hun borst
  en een nepgranaat de Iraakse Mijnenvelden ingestuurd, zo gedood werden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.