Als er bloed vloeit op Pesach en Pasen is het tijd om de Tempel herop te bouwen

Een joodse jongen staat naast een maquette van de Tweede Tempel in het Tempelinstituut in Jeruzalem. (foto credit: Nati Shohat/Flash90)

Je had gehoopt dat de unieke samenkomst van Pesach, Pasen en Ramadan gisteren zou hebben geleid tot een prachtige dag van vrede en broederschap in de spirituele hoofdstad Jeruzalem. 

Helaas, elke droom van religieuze harmonie op een heilige dag voor alle drie de grote Abrahamitische religies, werd verbrijzeld door islamitische relschoppers die de Tempelberg in een bloedig slagveld veranderden en stenen naar Joodse aanbidders en Israëlische voertuigen gooiden.

Palestijnse terroristen hebben de afgelopen weken het vuur van religieus geweld aangewakkerd, terwijl de Israëli’s zich voorbereiden op het Pesachfeest, dat deze week werd waargenomen. Op donderdagavond 8 april viel een Palestijnse terrorist het drukke Dizengoff-plein in Tel Aviv aan, waar voornamelijk seculiere Israëlische jongeren druk waren in bars en cafés, waarbij op tragische wijze drie joden van in de twintig werden vermoord. 

Kort na het dodelijke bloedbad legde Hamas hun motief uit en verklaarde: “Het aanhoudende terrorisme van de bezetting en haar misdaden, pogingen om Jeruzalem te Judaïseren en om offers te brengen in de Al-Aqsa-moskee om de zogenaamde ‘Tempel’ te bouwen tijdens wat ze roep ‘Pascha’ – ertegenover staan bloed en kogels.”

Door hun verklaring legde Hamas hun grootste angst bloot: dat Israël zal beginnen met de bouw van de Tempel.

Al duizenden jaren bidden Joden voor een terugkeer naar het land Israël. In de afgelopen eeuw zijn we op wonderbaarlijke wijze vanuit de vier hoeken van de aarde teruggebracht naar ons vaderland, maar we wachten nog steeds op het juiste moment om de Tempel te bouwen. 

Het jodendom is niet compleet zonder de Tempel, en het Pascha is een goed voorbeeld, zoals Deuteronomium duidelijk maakt:

“Het is u niet toegestaan ​​het Pascha-offer te slachten in een van de nederzettingen die Hashem, uw God, u geeft; maar op de plaats waar Hashem, uw God, zal kiezen om Zijn naam te vestigen, daar alleen zult u het Pesach-offer slachten, ’s avonds, bij zonsondergang, de tijd van de dag waarop u uit Egypte vertrok.” ( Deuteronomium 16:5,6 )

Hamas is doodsbang dat Israël na bijna 75 jaar staatshoofd zijn aandacht zal gaan richten op de plaats waar God ervoor koos om Zijn naam te vestigen. Elk jaar nemen meer en meer Israëli’s het gevaarlijke risico om de heilige berg te beklimmen onder de vijandige wacht van Jordaanse functionarissen. 

Palestijnse terroristen worden bang omdat Joden serieus bezig zijn met het herstellen van ons heilige der heiligen, de plek waar we elke dag naar bidden, en het gebouw waar we God herhaaldelijk om smeken tijdens onze liturgie.

Op nationaal niveau zou de wederopbouw van de Tempel een grote vernedering zijn voor Palestijnse terreurgroepen, maar op religieus niveau zou de bouw van de Derde Tempel van het jodendom op geen enkele manier een bedreiging vormen voor de islam, waarvan de belangrijkste religieuze heilige plaatsen in Mekka en Medina zijn.

Verantwoordelijke joodse, christelijke en moslimleiders zouden deze recente golf van islamitisch geweld moeten gebruiken om onmiddellijk te beginnen met het bespreken van praktische en vreedzame stappen voor de wederopbouw van de Tempel op de Tempelberg. 

Het zou kunnen worden gedaan zonder de Rotskoepel of Al Aqsa te beschadigen of niet te respecteren, als onderdeel van een toekomstig vredesplan tussen Israël en haar Arabische buren om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de plaag van de islamitische terreur.

Tijdens historische perioden had de islam veel respect voor de Tempel van het jodendom in Jeruzalem, en men kan zich veel mogelijke scenario’s voorstellen in het steeds veranderende Midden-Oosten, waar belangrijke delen van de islam dit opnieuw zouden kunnen doen.

Evenzo keek het christendom eeuwenlang vijandig naar de Tempel, maar naarmate de betrekkingen tussen joden en evangelicalen de afgelopen jaren zijn verbeterd, heroverwegen sommige christenen hun relatie met de tempel. 

Ik vroeg John Enarson, de directeur christelijke relaties van Cry for Zion, een belangenbehartigingsgroep op de Tempelberg, wat zijn gedachten waren over het verband tussen Pasen en de Tempel, en de implicaties voor christenen van vandaag. 

“Wij christenen hebben vaak gedacht dat de opstandingszondag het einde betekende voor de heilige tempel in Gods plan,” legde Enarson uit. “Maar toen we de evangeliën en het boek Handelingen aandachtig lazen, bleven de apostelen hartstochtelijk zijn voor Gods huis in Jeruzalem, ook Paulus. Terwijl God Sion herstelt, moeten we onze eigen teksten herontdekken met een Joodse bril, en dat geldt ook voor Gods Tempel.”

Nu meer christenen naast de joden komen en gepassioneerd raken over de noodzaak om de tempel in Jeruzalem te herbouwen, hebben we vandaag een unieke kans. 

In plaats van te klagen over het verschrikkelijke geweld dat Pesach, Pasen en Ramadan verstoorde, moeten we stappen ondernemen om te voorkomen dat religieus geweld nog meer bloed in de straten van Jeruzalem laat vloeien. Het is tijd voor vredelievende joden, christenen en moslims om samen te komen en het ‘huis van gebed voor alle naties’ te bouwen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Rabbi Tuly Weisz When blood spills on Passover and Easter, it’s time to build the Temple” van 18 april 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Als er bloed vloeit op Pesach en Pasen is het tijd om de Tempel herop te bouwen

 1. Als er bloed vloeit op Pesach en Pasen is het tijd om de Tempel herop te bouwen.””

  Zelf denk ik dat de herbouw van de Joodse Tempel op de berg Sion in Jeruzalem zal plaats vinden als de Joodse Masjiach Jeshua, de Zoon van God [Psalm 2] met grote Macht en Heerlijkheid terugkeert op de berg Sion samen met zijn 144.000 Joodse Ambassadeurs. Openbaring 7 en 14.

  In het Boek Ezra 4 t /m 10 en Nehemia 2 t/m 12 kunnen we lezen dat de bouw van de Tweede Tempel uitsluitend door vrome Joden gebeurde:

  Nehemia 2:19 Toen de Choroniet Sanballat en de Ammonitische slaaf Tobia en de Arabier Gesem het hoorden, Bespotten en Verachtten zij ons [Joden] en zeiden:
  Wat doet gij daar? Komt gij tegen de koning in opstand? 20 Maar ik diende hen van antwoord en zeide tot hen: De God des hemels, Hij zal het ons doen Gelukken, en wij, zijn knechten, zullen ons gereedmaken en bouwen; gij echter hebt deel noch recht noch gedachtenis in Jeruzalem.

  In Zachariah 6 kunnen we Lezen dat de Masjiach de Tempel zal herbouwen:
  Zacharia 6:12 (NBG51) Zo zegt de Here [JHWH] der heerscharen: zie, een man, wiens naam is Spruit. Deze zal uit zijn plaats uitspruiten en Hij zal de Tempel des Heren Bouwen.

  De tempel die de naties van nu willen bouwen is een Vrijmetselaarstempel waarin de antichrist zich als een god zal laten aanbidden.

  De Joodse Apostel Sha’ul/Paulus schrijft daarover in 2 Thessalonicenzen 2:3…

  Laat niemand u misleiden, op welke wijze ook, want eerst moet de afval komen en de mens der Wetteloosheid zich openbaren, de zoon des verderfs, 4 de tegenstander, die zich verheft tegen al wat God of voorwerp van verering heet, zodat hij zich in de tempel Gods zet, om aan zich te laten zien, dat hij een god is.
  5 Herinnert gij u niet, dat ik, toen ik nog bij u was, u dit meermalen gezegd heb?

  6 En gij weet thans wel, wat hem weerhoudt, totdat hij zich openbaart op zijn tijd. 7 Want het geheimenis der Wetteloosheid is reeds in werking; (wacht) slechts totdat hij, die op het ogenblik nog weerhoudt, verwijderd is.

  8 Dan zal de Wetteloze [antichrist: Openbaring 13] zich openbaren; hem zal de Here [Jeshua] doden door de adem Zijns Monds en Machteloos maken door zijn Verschijning, als Hij komt.

  9 Daarentegen is diens komst naar de werking des satans met allerlei krachten, tekenen en bedrieglijke wonderen, 10 en met allerlei verlokkende ongerechtigheid, voor hen, die verloren gaan, omdat zij de liefde tot de Waarheid niet aanvaard hebben, waardoor zij hadden kunnen behouden worden.

  11 En daarom zendt God hun een dwaling, die bewerkt, dat zij de leugen geloven, 12 opdat allen worden geoordeeld, die de waarheid niet geloofd hebben, doch een welgevallen hebben gehad in de ongerechtigheid.

  13 Maar wij behoren God te allen tijde om u te danken, door de Here geliefde broeders, dat God u als eerstelingen Zich verkoren heeft tot behoudenis, in heiliging door de Geest en geloof in de waarheid. 14 Daartoe heeft Hij u ook door ons evangelie geroepen tot het verkrijgen van de heerlijkheid van onze Here JeshuaHaMasjiach.

  Lees vooral ook Daniel 2, 7, 9, 11 en 12.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.