Hamas bedankt Moskou voor zijn bedreigende kritiek op Israël

Moskou, 2 maart 2020. Van L naar R: Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov, Chef van Hamas Internationale Betrekkingen Musa Abu Marzouq en chef van het Hamas’ politburo Ismail Haniyeh

Hamas’ politiek leider Ismail Haniyeh prees de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov voor zijn “afwijzing” van Israëlische acties op de Tempelberg van Jeruzalem, waar de confrontaties tussen Palestijnse relschoppers en de Israëlische politie donderdag voortduurden, uren nadat raketvuur vanuit Gaza aanleiding gaf tot IDF-aanvallen tegen de Palestijnse terreur groep.

In een telefoongesprek tussen de twee functionarissen sprak Haniyeh volgens het aan Hamas gelieerde persbureau Shehab “zijn waardering uit voor het Russische standpunt ter ondersteuning van de Palestijnse rechten en afwijzing van de voortdurende Israëlische stappen in de Al-Aqsa-moskee.

Haniyeh riep op tot een “centrale Russische rol bij het beteugelen van deze agressie” door Israël, terwijl Lavrov het gebruik van “buitensporig geweld” tegen de Palestijnen door Israël aan de kaak stelde.

Ons standpunt is stevig in deze kwestie. We hebben altijd aan de kant van het Palestijnse volk gestaan ​​in hun recht op zelfbeschikking en hun recht om hun Palestijnse staat te stichten“, zei Lavrov volgens Shehab.

Moskou, 29 november 2019. Hamasleider Khaled Meshaal op visite bij Sergey Lavrov

De Russische leider Vladimir Poetin veroordeelde vorige week de acties van Israël in Jeruzalem tijdens een oproep aan de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, die van zijn kant steun betuigde aan het standpunt van het Kremlin over zijn oorlog in Oekraïne.

Lavrovs hulpverlening aan Haniyeh vond plaats te midden van aanhoudende spanningen in Jeruzalem, en nadat raketten vanuit de Gazastrook Israëlische luchtaanvallen op Hamas-terreurdoelen in de enclave hadden uitgelokt.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz zei donderdag dat hij met lokale leiders in het zuiden van Israël heeft gesproken en de verdediging in de sector heeft versterkt.

“Het beleid van een ernstige reactie tegen elke terroristische activiteit zal worden voortgezet”, zei Gantz. “Ik vertelde hen dat Israël bereid was om elke stap te zetten die nodig was om zijn burgers veilig te houden in aanval en verdediging.”

Hamas zei in een verklaring dat de Israëlische aanvallen de Palestijnen alleen zouden aanmoedigen om “zich te verzetten tegen de bezetting en hun steun voor Jeruzalem en zijn volk op te voeren”.

Ondertussen waren er donderdag nieuwe botsingen op de Tempelberg in Jeruzalem, zei de Israëlische politie, nadat tientallen relschoppers “de vrede met ernstig geweld hadden verstoord”.

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Sochi op 23 november 2021 [beeldbron: Y. Biyatov/AFP via Getty Images]

“Eerder vanmorgen gingen ze de Al-Aqsa-moskee binnen, sloten de deuren en bleven de vrede en oproer verstoren, door stenen te gooien en vuurwerk te gebruiken, de moskee te ontheiligen, waar ze zichzelf op dit moment barricaderen”, aldus een woordvoerder van de Israëlische politie. zei. “De Israëlische politie zal doorgaan met het toestaan ​​van vrijheid van aanbidding en resoluut optreden tegen relschoppers en gewelddadige wetsovertreders, waar ze ook zijn.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, heeft donderdag een ontmoeting gehad met functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël om de situatie in Jeruzalem te bespreken, wat de vrees heeft doen rijzen voor een nieuwe ronde van conflict met de Hamas-terreurgroep.

“Israël zal de status-quo op de Tempelberg in de toekomst handhaven en zal dat ook blijven doen en we zijn niet van plan om deze te veranderen”, zei Lapid. “We accepteren geen raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op de staat Israël. Hamas en de hele wereld moeten weten dat Israël zal handelen en doen wat nodig is om de veiligheid van zijn burgers te beschermen.”

Bronnen:

  • naar een artikelHamas Thanks Moscow for Denouncing Israel, Calls for ‘Central’ Russian Role on Jerusalem Tensions” van 21 april 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.