Wat met de grote meerderheid van Joden die achterbleven in Egypte?

Mozes leidt de Joodse ballingen weg uit Egypte naar het Beloofde Land

Veel historici geloven dat ten minste 80 procent van de kinderen van Israël die onder Farao’s heerschappij in Egypte woonden, achterbleven. In plaats van Mozes de woestijn in te volgen, kozen de meesten ervoor om in onderwerping te blijven in plaats van het onbekende onder ogen te zien. 

Dat is een veel minder inspirerend verhaal dan het verhaal dat we tijdens de Seder vertellen, maar aangezien de Amerikaanse joden van de 21e eeuw te maken krijgen met toenemende niveaus van antisemitisme, onverdraagzaamheid en haat, kan er een nuttige les worden geleerd uit dit deel van het Pesach-verhaal.

Een van de kernbetekenissen van Pesach is de manier waarop we lessen uit bijbelse tijden toepassen op de hedendaagse uitdagingen waarmee we in de wereld van vandaag worden geconfronteerd. 

Zoals bij alle religieuze vieringen, dient het voordeel van het oproepen van deze triomfen als een belangrijke herinnering aan hoe ons volk enorme obstakels heeft overwonnen en hoe wij als hun nakomelingen in staat zijn tot soortgelijke overwinningen. 

Door ons te verbinden met de Israëlieten die uit Egypte zijn gevlucht, kunnen we delen in de vastberadenheid, het doorzettingsvermogen en de moed die hen door de woestijn naar het Beloofde Land hebben geleid. 

Acht dagen lang gezuurd brood ontzeggen om onthouding en opoffering te demonstreren, maror eten om de bitterheid van slavernij na te bootsen en de tien plagen reciteren om het lijden te herdenken, zijn vrij weinig impactvolle manieren om vroegere ontberingen op te roepen die voor de meesten van ons ondenkbaar zijn. 

Piramidebouw in het oude Egypte. Houtsnedegravure, gepubliceerd in 1864 (Getty Images)

Maar het suggereert een brug tussen hun uitdagingen en de onze, hopelijk moedigt het ons aan om bereid te zijn om moeilijke obstakels het hoofd te bieden wanneer ze zich op onze paden voordoen.

Maar hoe zit het met de Joden die niet dapper genoeg waren om te vertrekken, die niet de moed of het lef hadden om hun huizen in Egypte te verlaten? Er is aanzienlijke onenigheid onder onderzoekers van die periode over hoeveel Israëlieten achterbleven (sommigen geloven dat het aantal meer dan 90 procent was, anderen verwerpen de mogelijkheid helemaal).

Maar laten we omwille van deze discussie aannemen dat slechts één op de vijf Joden in Egypte besloten het risico te nemen om op Mozes’ belofte te vertrouwen en een gevaarlijke wildernis in te trekken met de vage hoop een nieuw thuis voor hun volk te vinden. 

Dat betekent dat de overweldigende meerderheid van de kinderen van Israël een gecompromitteerd maar vertrouwd bestaan ​​verkoos boven de potentiële gevaren die meer dramatische en assertieve acties met zich mee zouden kunnen brengen.

Aan de ene kant is dat enigszins ontmoedigend. We zien het Joodse volk graag als een verenigd en vermoedelijk unaniem collectief dat samen de moed en het karakter bezit om hun lot in eigen handen te nemen. Dat de meesten van hen niet de nodige overtuiging hadden om voor zichzelf op te komen, is niet het soort opbeurende verhaal dat netjes in het bijbelse verhaal past. 

Maar dat maakt de acties van de 20 procent die Mozes wel volgden zelfs nog bewonderenswaardiger. Erkennen dat een dergelijk heldendom niet automatisch aan een hele bevolking werd verspreid, maar eerder de meer unieke eigenschappen van een kleiner aantal nakomelingen van Abraham weerspiegelde, kan voor ons vandaag de dag zeer waardevol zijn als we nadenken over hoe we onze huidige uitdagingen het hoofd kunnen bieden.

We leven in een wereld waarin we worden omringd door toenemende niveaus van antisemitisme – en we zien een raadselachtige mate van apathie tegenover deze dreiging van veel van onze mede-Joden. 

Deze les uit het oude Egypte zou ons eraan moeten herinneren dat we niet verbaasd moeten zijn dat veel 21e-eeuwse joden hebben besloten dat de mogelijke moeilijkheden die een confrontatie met zich meebrengt, de verstoring van hun anders comfortabele leven niet waard zijn. 

Maar als er maar een klein percentage van de Israëlieten in Egypte voor nodig was om een ​​onvolmaakt maar draaglijk bestaan ​​te riskeren om ons Beloofde Land terug te krijgen, dan zal een relatief kleine minderheid van de huidige Joodse gemeenschap zeker meer dan voldoende zijn om de inspanning te leveren om terug te dringen tegen een veel minder machtige groep hedendaagse haters. 

In plaats van te wachten op degenen in onze gemeenschap die niet bereid zijn zich tegen onverdraagzaamheid te verzetten, kunnen we beter zonder hen verder gaan. In plaats van zich af te vragen waarom zoveel anderen bereid zijn in stilte te lijden, heeft de rest van ons werk te doen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Dan Schnur “The Israelites Who Stayed Behind” van 20 april 2022 op de site van The Jewish Journal (JJ)

2 gedachtes over “Wat met de grote meerderheid van Joden die achterbleven in Egypte?

 1. Volgens Mozes en Aäron in het Boek Exodus 10 vertrokken alle Joden met hun kinderen en vee uit Egypte…Lees maar mee…

  Exodus 10: 7 Daarop zeiden de dienaren van Farao tot hem: Hoe lang zal deze ons tot een valstrik zijn? Laat die mannen gaan om de Here, hun God, te dienen. Beseft gij nog niet, dat Egypte te gronde gaat? 8 Toen werden Mozes en Aäron tot Farao teruggebracht, en hij zeide tot hen: Gaat, dient de Here, uw God. Wie zijn eigenlijk van plan te gaan?

  9 En Mozes antwoordde: Wij gaan met onze JONGENS en GRIJSAARDS, wij gaan met onze ZONEN en DOCHTERS, met ons KLEINVEE en onze RUNDEREN, want wij hebben een feest des Heren. [….]

  24 Toen ontbood Farao Mozes en zeide: Gaat, dient de Here, alleen uw kleinvee en uw runderen moeten achterblijven; ook uw kinderen mogen met u meegaan. 25 Maar Mozes zeide: Gij moet ons niet alleen slachtoffers en brandoffers ter beschikking stellen, die wij voor de Here, onze God, kunnen toebereiden,

  26 maar ook moet ons Vee met ons meegaan, ZONDER DAT EEN HOEF ONTBREEKT, want daarvan zullen wij nemen om de Here, onze God, te dienen; want wij weten niet, waarmee wij de Here zullen moeten dienen vóórdat wij daar aankomen.

  Lees meer exacte getallen in het Boek Numeri van de Joden die met Mozes en Aäron uit Egypte vertrokken op weg naar het Beloofde Land.

  Numeri 1:1 (NBG51) De Here sprak tot Mozes in de woestijn Sinaï, in de tent der samenkomst, op de eerste dag der tweede maand in het tweede jaar na hun uittocht uit het land Egypte. 2 Neemt het aantal op van de gehele vergadering der Israëlieten naar hun geslachten en families, overeenkomstig het aantal namen, allen die van het mannelijk geslacht zijn, hoofd voor hoofd, 3 van TWINTIG jaar oud en daarboven, allen die in het leger uitrukken in Israël; gij zult hen tellen naar hun legerscharen, gij en Aäron.

  Numeri 1:18 …en zij riepen op de Eerste dag der Tweede maand de gehele vergadering samen, die zich opstelde volgens geslachten en families, overeenkomstig het aantal namen, van twintig jaar oud en daarboven, hoofd voor hoofd, 19 zoals de Here Mozes geboden had. En hij telde hen in de woestijn Sinaï.

  Volgens de Joodse Apostel Paulus bevindt die berg Sinaï zich in Arabië:

  Galaten 4:25 (NBG51) Het (woord) Hagar betekent de berg Sinaï in Arabië.
  Het staat op één lijn met het tegenwoordige Jeruzalem, want dat is met zijn kinderen in slavernij.

  Lees meer interessante details over de berg Sinaï, de berg van Mozes in het boek:
  Het Goud van de Exodus…De Ontdekking Van De Heiligste Plek Ter Aarde’
  Geschreven door Howard Blum. 1998.

  Like

 2. Zo trokken de Israëlieten van Rameses naar sukkoth, ongeveer zeshonderdduizend man te voet. Vrouwen en kinderen niet meegerekend.
  Ook trok een grote groep van mensen van allerlei herkomst met hen mee en kleinvee en runderen, zeer veel vee.
  Gewoon de bijbel geloven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.