Vlaamse staatsomroep VRT verontschuldigt zich voor smakeloze parodie op Schindler’s List; presentators worden vervangen

VRT zond op 7 april 2022 een zelfgemaakte parodie uit op ‘Schindler’s List’ onder de titel “Geen Cent Wafers in tijden van oorlog”

Een staatszender in België verontschuldigde zich voor een video waarin Steven Spielbergs klassieke Holocaust-film “Schindler’s List” wordt geparodieerd door alternatieve dialogen over een schijnbaar tekort aan koekjes over een deel van de filmbeelden te kopiëren.

VRT, een openbare omroep die eigendom is van en wordt gefinancierd door de regering van het Vlaamse Gewest, zei maandag dat het de “ongepaste” video van 7 april van zijn YouTube-kanaal verwijderde.

“Humor en satire zouden in onze programmering moeten worden toegelaten, maar het mag nooit de bedoeling zijn om de gevoelens van anderen te kwetsen of te lachen om hun lijden”, staat in een verklaring van de VRT. “We erkennen dat dit hier is gebeurd, we willen onze oprechte excuses aanbieden.”

Sommige joodse en christelijke groepen en Michael Freilich, een orthodox-joodse wetgever in het Belgische federale parlement, hadden kritiek geuit op het segment, dat werd uitgezonden als onderdeel van de populaire avondshow ‘De Ideale Wereld’ (DIW).

Dit ‘satirisch’ VRT programma wordt gepresenteerd door de Nederlanders Jan Jaap van der Wal, sinds september 2018 vaste presentator van DIW, en Otto-Jan Ham sinds januari 2016 nadat hij dit programma eerder sinds juli 2013 op TV 4 verzorgde.

Niet toevallig worden zij tijdens al die commotie vervangen, berichtte VRT op 19 april, zonder dat de VRT daar een specifieke reden voor opgaf. In het najaar zal Ella Leyers, dochter van zanger (Soulsister), presentator en auteur Jan Leyers (‘De Weg naar Mekka‘), voortaan het programma DIW presenteren.

Het was bedoeld om berichten in Belgische media te bekritiseren over hoe de oorlog in Oekraïne zou kunnen leiden tot tekorten in het aanbod van het populaire koekjesmerk Cent Wafer.

Een personage dat een Joodse concentratiekampgevangene uitbeeldt, zou zeggen: “Godverdomme, die klotejongen is weg met het laatste familiepakket van Cent Wafers” over een personage dat naar nazi-gaskamers wordt geleid.

Onder de organisaties die protesteerden tegen de video was het Overlegorgaan van Christenen en Joden in België, dat het in een verklaring “respectloos en smakeloos” vond en de VRT opriep om publieke middelen te gebruiken om “hogere waarden te promoten”.

Een Israëlische primetime comedyshow “Eretz Nehedert”, of “Het is een prachtig land”, verwees ook naar “Schindler’s List” in een sketch van vorige maand waarin het conflict in Oekraïne werd gebruikt om Israëlische hightech-managers te hekelen.

De mythe van het bestaan van een ‘Joodse Lobby’ wordt systematisch verspreid door de Belgische staatsomroep VRT NWS en nevenzenders. Dagelijks kijken meer dan een miljoen Vlamingen naar de Israël-hetze (lees: verdoken Jodenhaat) van de openbare Vlaamse VRT [beeldbron]

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgian state TV apologizes for video parodying ‘Schindler’s List’” van 19 april 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • een artikel op deze blogWansmakelijke Cent Wafers parodie op ‘Schindler’s List’ op Vlaamse Televisie, zwaar onder vuur” van 15 april 2022
  • naar een artikel van Pieterjan Huyghebaert “Ella Leyers vervangt Jan Jaap van der Wal als presentator van “De ideale wereld” op Canvas” van 19 april 2022 op de site van VRT NWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.