Warschau herdenkt de 79ste verjaardag van de Opstand van het Getto

Warschau, 19 april 2022. Een ceremonie bij het monument van de Helden van het Getto van Warschau werd bijgewoond door de Poolse president Andrzej Duda die een krans neerlegde

De 79e verjaardag van de opstand in het getto van Warschau tegen de nazi-bezetting werd op dinsdag herdacht in de Poolse hoofdstad, toen sirenes loeiden om de gelegenheid te herdenken.

Een ceremonie bij het monument van de Helden van het Getto van Warschau werd bijgewoond door de Poolse president Andrzej Duda, samen met vertegenwoordigers van de regering en de gemeente Warschau. De Poolse opperrabbijn Michael Schudrich reciteerde de Kaddisj, het traditionele Joodse rouwgebed.

In een bericht op Facebook verklaarde de Poolse premier Mateusz Marowiecki: “Eer aan de helden van de opstand in het getto van Warschau die ons hebben laten zien dat de strijd voor een rechtvaardige zaak, namelijk vrijheid en fundamentele mensenrechten, nooit hopeloos en verloren is.

Poolse media publiceerden dinsdag lange artikelen over de dramatische opstand in het getto van Warschau in april 1943 door ongeveer 700 gewapende Joodse strijders. De basis voor gewapend verzet was het jaar ervoor gelegd, toen twee grote groepen joden in het getto zwoeren zich te zullen verzetten tegen verdere deportaties naar de concentratiekampen. 

Gewapende mannen en vrouwen van de Joodse Strijdorganisatie (ZOB), die Labour-zionistische en linkse organisaties samenbracht, en de Joodse Militaire Unie (ZZW), die gerekruteerd was uit revisionistische zionistische kringen, hielden een maand lang stand tegen een zwaarbewapende Duitse troepenmacht onder leiding van de SS-commandant Jürgen Stroop, die op 19 april 1943, de vooravond van de Pesach-vakantie, probeerde het getto op grote schaal te liquideren.

In een rapport uit 1946 over de opstand, geschreven in opdracht van de Amerikaanse troepen die hem in Duitsland gevangennamen, merkte Stroop op dat de gettostrijders zowel joden als Polen hadden verenigd tegen de nazi’s. “Tijdens de operatie werden af ​​en toe de Poolse en Joodse vlaggen gehesen op de posities van de opstandelingen”, herinnert Stroop zich. “Voor zover ik me herinner, werden blauw-witte kleuren gehesen, sommige met de ster van Sion.

Veel van de aanwezigen bij de ceremonie van dinsdag toonden gele narcissen om de doden te eren, een traditie die is begonnen door wijlen Marek Edelman, een van de leiders van de opstand. Ontworpen om plechtig te herinneren aan de “Judenstern” – de gele “Jodenster” die de nazi’s Joden dwongen om op hun bovenkleding te dragen – werden de papieren narcissen door vrijwilligers op metrostations en andere locaties in Warschau aan voorbijgangers uitgedeeld.

Poolse Joden poseren voor hun woningen in Warschau in de jaren ’30. Tijdens en na de oorlog werden hun huizen stoemelings ingenomen door Poolse burgers

Bronnen:

  • naar een artikel‘Glory to the Heroes’: Warsaw Marks 79th Anniversary of Jewish Fighters’ Ghetto Uprising” van 19 april 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelThe 78th anniversary of the outbreak of the Warsaw Ghetto Uprising” van 19 april 2022 op de officiële site van President.pl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.