Marine Le Pen wil kosjere slacht verbieden als ze tot president van Frankrijk wordt verkozen

Marine Le Pen, de extreemrechtse kandidaat die het opneemt tegen de zittende Emmanuel Macron in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op zondag, zal de rituele slachtrituelen die heilig zijn voor zowel de joodse als de moslimgemeenschap verbieden als ze wint, zei haar partij dinsdag.

In een interview met de omroep France Info zei Jordan Bardella – de voorzitter van de partij van Le Pen, de National Rally (RN) – dat het doden van dieren voor koosjere en halal consumptie in Frankrijk niet langer zou worden getolereerd in het geval van een Le Pen zege.

Het vlees dat op Frans grondgebied wordt geslacht, zal in naam van de dierlijke waardigheid eerst moeten worden verdoofd“, zei Bardella. Hij voegde er echter aan toe dat joden en moslims toch koosjer en halal vlees zouden mogen importeren. Volgens de strikte wetten die van toepassing zijn op kasjroet, is voorbedwelming verboden, aangezien een dier gezond en ongedeerd moet zijn op het exacte moment waarop het wordt geslacht.

Hoewel verschillende Europese landen rituele slachtingen ofwel helemaal beperken of verbieden, zou een dergelijke maatregel in Frankrijk een veel grotere impact hebben, aangezien het land de thuisbasis is van de grootste joodse en moslimgemeenschappen op het continent. Macron blijft resoluut tegen een dergelijk verbod.

De rechts nationalistische partij N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, verbood bij monde van minister Ben Weyts reeds eerder de kosjere slacht in België

In oktober vorig jaar bevestigden hogere rechtbanken in België en Griekenland de wettigheid van een verbod op ritueel slachten. De praktijk is volledig verboden in Slovenië, terwijl voorverdoving vereist is in Cyprus, Denemarken, Finland, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

In hetzelfde interview verduidelijkte Bardella dat hoewel een extreemrechtse regering onder Le Pen ritueel slachten, jagen en stierenvechten zou verbieden – activiteiten die al lang de zorg van dierenwelzijnsactivisten hebben gewekt – legaal zouden blijven.

“Er zijn bepaalde tradities die culturele tradities zijn, die al vele jaren Franse tradities zijn, Europese tradities”, zei Bardella over de discrepantie. Het behoud van de Joodse tradities in Frankrijk moet het duidelijk afleggen tegen de ‘Franse’.

Een overwinning van Le Pen op zondag zou de Franse politiek veranderen en waarschijnlijk een crisis veroorzaken binnen de Europese Unie (EU), niet in de laatste plaats vanwege haar bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin en haar wens om Frankrijk op één lijn te brengen met Rusland in de wereldpolitiek.

Uit opiniepeilingen van dinsdag bleek dat Macron zijn voorsprong op Le Pen licht had vergroot, die hij in de tweede ronde van de laatste presidentsverkiezingen in 2017 versloeg. Een Ipsos-peiling voorspelde dat Macron 56,5 procent van de stemmen zou winnen, een half punt meer dan afgelopen vrijdag en 3,5 procent vanaf 8 april, twee dagen voor de eerste stemronde waarin Macron en Le Pen meerdere kandidaten versloegen om zich te plaatsen voor de tweede ronde.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “Victory for French Far-Right Presidential Candidate Marine Le Pen Will Mean Ban on Kosher, Halal Slaughter, Party Leader Says” van 19 april 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelFears Le Pen could ban ritual slaughter unite French Jews, Muslims” van 15 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.