PA-president Abbas spreekt zijn steun uit voor Poetin over de invasie van Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Sochi op 23 november 2021 [beeldbron: Y. Biyatov/AFP via Getty Images]

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft maandag tijdens een telefoongesprek tussen de twee mannen zijn steun uitgesproken voor het standpunt van de Russische leider Vladimir Poetin ten aanzien van Oekraïne.

Toen de Russische invasie van Oekraïne zijn achtste week inging, vertelde Abbas aan Poetin dat de PA het “standpunt van de Russische leider steunde bij het nastreven van inspanningen om een ​​onderhandelde oplossing voor de Oekraïense crisis te vinden”, volgens een samenvatting van de bijeenkomst gepubliceerd door de officiële Palestijnse Wafa nieuws Agentschap.

Van zijn kant beloofde Poetin dat Rusland “de Palestijnse en andere importeurs in het Midden-Oosten zou voorzien van al hun behoeften aan Russische tarwe, materialen en gewassen.” 

Internationale sancties tegen Rusland, dat 17 procent van de wereldwijde tarwevoorziening levert, zijn niet rechtstreeks toegepast op de landbouwsector, met een aanzienlijke export van graan in maart.

Poetin verklaarde ook dat de Russische steun aan de Palestijnen bij de VN en andere internationale fora zou worden voortgezet. 

Toen hij de confrontatie aanging met de botsingen van vorige week op de Tempelberg in Jeruzalem tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnse relschoppers, benadrukte Poetin zijn afwijzing van de Israëlische praktijken die aanbidders verhinderen vrijelijk toegang te krijgen tot de heilige Al-Aqsa-moskee, en de noodzaak om de bestaande historische status-quo bij Al-Aqsa te respecteren, Aqsa Moskee en Jeruzalem,” zei Wafa.

Het negationistische proefschrift van Abbas waarin hij de Holocaust minimaliseerde

Abbas heeft een nauwe persoonlijke relatie met Rusland die de historisch warme banden tussen Moskou en de PLO weerspiegelt. Begin jaren tachtig studeerde Abbas in de Sovjet-Unie, waar hij een doctoraat kreeg op een proefschrift waarin hij ten onrechte beweerde dat de zionistische beweging net zo schuldig was als het nazi-regime voor de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 2016 ontdekten Israëlische onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem een ​​document uit het Sovjettijdperk waarin Abbas werd vermeld als agent voor de KGB-spionagedienst – een bewering die de Palestijnse leider afwees als een Israëlisch verzinsel.

Het document, bevestigd als authentiek door het Churchill Archives Centre van de Universiteit van Cambridge in het VK, identificeerde Abbas als “Krotov” – het Russische woord voor “mol”. De inzending voor Abbas beschreef hem als “geboren in 1935, van oorsprong Palestina, lid van het uitvoerend comité van Fatah, PLO, Damascus, agent van de KGB.”

Moskou, Rusland, 7 april 1977. Yasser Arafat op bezoek bij zijn Russische bondgenoten aka de Sovjet-Russische president Leonid Brezniev, op zoek naar meer wapens, logistieke en financiële steun voor zijn Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in de strijd om de vernietiging van Israël [beeldbron: AKG]

In een aparte ontwikkeling op zondag werd de Israëlische gezant in Moskou gedagvaard voor een vermaning bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ambassadeur Alexander Ben Zvi kreeg te horen dat Rusland boos was op de herhaalde veroordelingen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, van de Russische acties in Oekraïne.

Een begeleidende verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Israël van “een nauwelijks verhulde poging om te profiteren van de situatie rond Oekraïne om de aandacht van de internationale gemeenschap af te leiden van een van de oudste onopgeloste conflicten – het Palestijns-Israëlische conflict”.

In dezelfde verklaring verwierpen de Russen Israëls “illegale bezetting en sluipende annexatie van Palestijnse gebieden”, en voegden eraan toe dat “Israëls koers om de langste bezetting in de naoorlogse wereldgeschiedenis te handhaven wordt uitgevoerd met de stilzwijgende medeplichtigheid van de leidende westerse landen. en de daadwerkelijke steun van de Verenigde Staten.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “PA President Abbas Expresses Support for Putin Over Ukraine Invasion as Russia Slams Israeli ‘Illegal Occupation’” van 18 april 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.