In elke generatie staan ​​ze op om ons te vernietigen

Joden met vogelhoofden bakken de matses (Paasbrood) en vieren de sederavond omstreeks het jaar 1300. Links een Joodse man met een typische ‘Jodenhoed’ die toen verplicht was als herkenningsteken zoals de Gele Davidster tijdens WOII. Plaatje uit The Birds’ Head Haggadah

De recente moorddadige aanslagen in Israël hadden geen ander specifiek politiek doel dan het vermoorden van Joden. Ze volgden het algemene doel dat in talloze openbare verklaringen is uitgegeven en is vastgelegd in het Hamas-handvest: de uitroeiing van de Joodse staat en de eliminatie van Joden uit elke centimeter van Israël.

Er is een woord voor gewelddadige, niet-uitgelokte aanvallen op onschuldige joden die hun gewone leven leiden: pogrom. Maar in tegenstelling tot de situatie in Rusland aan het einde van de 19e eeuw, toen joden voor bescherming op de goede genaden van de tsaar vertrouwden, kunnen we ons vandaag god-zij-dank verdedigen. Deze terroristen zijn hedendaagse Kozakken, en ze plegen geen terroristische aanslagen met duidelijke politieke doelstellingen, maar pogroms.

Theodor Herzl, die hielp bij het vormen van de moderne zionistische beweging, geloofde dat als joden, de enige natie in Europa zonder een eigen land, alleen hun staat zouden kunnen hebben, dit een einde zou maken aan de haat. Maar dat deed het niet. De bittere ironie is dat de Joodse staat het nieuwe brandpunt van antisemitische haat is geworden.

Feldafing, Duitsland, 1947. Overlevenden van de Holocaust vieren Pesachavond in het kamp voor ontheemden (Displaced Persons) [beeldbron: Yad Vashem]

‘Vehi sheamda’
Hoe is het mogelijk dat dit land, op een stukje land kleiner dan New Jersey, het doelwit is geweest van meer resoluties van de VN-Mensenrechtenraad dan de rest van de wereld samen?

Het enige land ter wereld met een wereldwijde beweging die zijn bestaansrecht ontkent. Hoe kan het dat er binnen de levende herinnering aan de Holocaust een nieuwe geloofwaardige dreiging is om nog eens zes miljoen Joden uit te roeien, alleen deze keer met een enkele ontploffing?

Generaties lang hebben Joden de bijbelse voorspelling begrepen: ‘Vehi sheamda’ – ‘In elke generatie staan ​​ze op om ons te vernietigen’ – die we ons elk jaar op Pesach herinneren. We moeten die woorden op Sedernacht zingen, niet met angst of verdriet of bitterheid.

In plaats daarvan zouden we de trots moeten voelen van de generaties dappere Joden die ons zijn voorgegaan, en deze waarheden aan onze kinderen moeten overhandigen, zodat ze weten wie ze zijn, zodat ze onze vijanden kennen en niet bang voor ze zijn.

Sederavond in het Park Hotel in Netanya, 27 maart 2002. Een zelfmoordterrorist van Hamas blaast zichzelf op en vermoordt 30 oudere feestvierders en verwondt 160 anderen

Bronnen:

  • naar een ingekort artikel van Warren Goldstein “It’s time to rethink the Zionist dream” van 14 april 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Sarah Laskov “Medieval Jews Celebrated Passover With Bird-Human Hybrids” van 18 april 2019 op de site van The Atlas Obscura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.