Israël kan niet toestaan ​​dat relschoppers de Tempelberg ontheiligen

Op de trappen van de Rotskoepel op Tempelberg in Jeruzalem, 14 september 2016. Twee gemaskerde Palestijnse kleuters poseren gewapend met nep-geweren en uitgedost als mini-klonen van terroristen van de Al Qassam Brigades (Hamas), op de zogeheten 3de heiligste plaats van islam, aka de religie van de vrede. [beeldbron]

Spanningen op de Tempelberg in Jeruzalem zijn niet nieuw. De site van zowel de Eerste als de Tweede Tempel in de oudheid en de al-Aqsa-moskee en het heiligdom van de Rotskoepel hebben tegenwoordig het potentieel voor ingebouwde wrijving.

Maar wat we steeds vaker zien zijn cynische pogingen om de heilige plaats voor een ander doel te exploiteren, voor een verhalende in plaats van vreedzame religie. De Palestijnse relschoppers die de plaats ontheiligden door stenen en vuurwerk naar de politie en naar de Joodse gelovigen te gooien die zich verzamelden bij de Westelijke Muur onder de Berg, gingen niet naar het gebied dat moslims al-Haram al-Sharif (het Edele Heiligdom) of al- Aqsa-verbinding voor een spirituele Ramadan-ervaring.

Videobeelden van schermutselingen tussen de Israëlische politie en veiligheidstroepen en Palestijnse relschoppers op de locatie zijn viraal gegaan en zijn vaak moeilijk te bekijken. Er lijken zeker gevallen te zijn waarin de politie over reageert en Palestijnen aanvalt die niets met het geweld te maken lijken te hebben. Wat echter in gedachten moet worden gehouden, is oorzaak en gevolg.

De moslims die stenen, rotsen, boomstammen en vuurwerk in al-Aqsa hadden opgeslagen, deden dat niet voor religieuze doeleinden. Ze bereidden zich voor op een rel – om de politie en Joodse gelovigen aan te vallen – niet voor gebeden. 

De politie heeft de Al-Aqsa-moskee niet bestormd om deze te ‘veroveren’. Ze braken in om de stenengooiers te arresteren die zich na het vrijdaggebed binnen hadden gebarricadeerd. Sommige van de gemaskerde Palestijnen zwaaiden met Hamas-vlaggen en prezen aartsterrorist Muhammed Deif toen ze probeerden de Joodse gelovigen te bombarderen die aan het begin van de Pesach-vakantie bij de Westelijke Muur waren komen bidden.

Met hun onheilige acties verstoren de relschoppers de vrijheid van gebed van iedereen, ook van andere moslims. De overgrote meerderheid van de ongeveer 50.000 moslimaanbidders in het al-Aqsa-gebied kwam vrijdag met de vreedzame bedoeling om te bidden op de op twee na heiligste plaats van de islam. Het feit dat zoveel duizenden zich daar konden verzamelen, toont aan dat Israël de vrijheid van aanbidding van de moslims wil beschermen.

Het is de joodse eredienst die beperkt is op de heiligste plaats van het jodendom. De moslimextremisten maken bezwaar tegen elke Joodse aanwezigheid op de Tempelberg en noemen het hele gebied nu “al-Aqsa” en gisteren gooiden ze stenen naar bussen die naar de Westelijke Muur reden. Joden die de Tempelberg beklimmen, merken echter op dat een deel van het gebied dienst doet als voetbalveld, verre van het dienen van religieuze behoeften.

Hamas, de Islamitische Jihad en de Palestijnse Autoriteit hebben Israël allemaal beschuldigd van het plegen van “provocaties” en een “aanval” op de locatie. Ze hopen er een strijdkreet van te maken. Het is gemakkelijk om moslims overal te steunen rond de leugen dat al-Aqsa in gevaar is en moet worden verdedigd. De terroristische organisaties hopen dat dit een self-fulfilling prophecy wordt.

Terwijl Ra’am-leider Mansour Abbas in de coalitie opriep tot kalmte, beschreef hij al-Aqsa als een “redline”. Gezamenlijke lijst MK Ahmed Tibi ging, zoals zijn gewoonte is, naar het gebied om te proberen politieke punten te behalen en in plaats van te proberen de spanningen te verzachten, gooide hij olie op het vuur.

Rabbi Shmuel Rabinowitz, de rabbijn van de Westelijke Muur en de Heilige Plaatsen, riep de religieuze moslimautoriteiten op om te werken aan het stoppen van het geweld en herinnerde, in een opmerkelijke beweging, extremistische Joden eraan die overwogen het offeren van een paaslam te brengen dat dierenoffers bracht op Tempelberg is verboden.

De gevoeligheid van het gebied werd vorig jaar gezien toen Hamas in Gaza raketten afvuurde in de richting van de Israëlische hoofdstad op de Dag van Jeruzalem in mei, ook samenvallend met de Ramadan, wat leidde tot wat zou uitmonden in een 11-daagse minioorlog waarin duizenden raketten regenden neer op Israël en er waren wijdverbreide rellen door Arabisch-Israëli’s.

Het aanleggen van voorraden stenen en wapens in een moskee is een ontheiliging, geen manier om de religieuze status ervan te verhogen; op dezelfde manier doet het lanceren van raketten in de richting van de Tempelberg absoluut niets om het te “beschermen”. Integendeel.

De Tempelberg is belangrijk voor alle drie de monotheïstische religies: het jodendom, het christendom en de islam. Duizenden moslimaanbidders konden gisteren, tijdens de ramadan, bidden in de al-Aqsa-moskee, terwijl een paar honderd joden ook naar de Tempelberg gingen, op Pesach, terwijl christenen Pasen konden zien vieren in Jeruzalem.

Israël kan niet toestaan ​​dat een minderheid van gewelddadige relschoppers de heilige plaats ontheiligt. Iedereen die de vrijheid van godsdienst steunt en echt om de Tempelberg geeft, moet de Arabische relschoppers veroordelen, niet de politie.

Terwijl Jeruzalem zich vandaag voorbereidt op de traditionele Priesterzegen bij de Westelijke Muur, bidden we dat de politie en veiligheidstroepen alle gelovigen zullen blijven beschermen. En we voegen ons eigen gebed voor vrede toe.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael cannot allow rioters to desecrate Temple Mount – editorial” van 17 april 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.