Rusland haalt scherp uit naar minister Yair Lapid voor diens anti-Russische standpunt

Yair Lapid is sinds 13 juni 2021 Israël’s minister van Buitenlandse Zaken

Moskou haalde vrijdag uit naar minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, meer dan een week nadat Israël zich had aangesloten bij andere landen om Rusland te schorsen uit de VN-Mensenrechtenraad vanwege de invasie van Oekraïne.

Een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Lapid van een “anti-Russische aanval” met zijn opmerkingen na de stemming van de Algemene Vergadering vorige week, wat pas de tweede keer was dat een land zijn lidmaatschapsrechten in de raad werd ontnomen.

Er wordt gepoogd voordeel te halen uit de situatie rond Oekraïne om de internationale gemeenschap af te leiden van een van de langst onopgeloste conflicten – het Palestijns-Israëlische”, zei het ministerie.

De verklaring ging verder met het bekritiseren van Israël voor “de illegale bezetting en sluipende annexatie van Palestijnse gebieden”. Het vernietigde ook de blokkade van de door Hamas geregeerde Gazastrook, die volgens Israël nodig is om te voorkomen dat wapens de terreurgroepen in de enclave bereiken.

Het is ook opmerkelijk dat… de langste bezetting in de naoorlogse wereldgeschiedenis wordt uitgevoerd met de stilzwijgende medeplichtigheid van de leidende westerse landen en de daadwerkelijke steun van de Verenigde Staten“, aldus de verklaring.

Het was niet duidelijk wat specifiek Lapid – die Rusland heeft beschuldigd van oorlogsmisdaden in Oekraïne – zei na de stemming van 7 april om de woede van Moskou te wekken.

Een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde destijds de “ongerechtvaardigde invasie” van Oekraïne en beschuldigde Russische troepen van “het doden van onschuldige burgers”. De verklaring citeerde Lapid die zei dat er geen verandering was in de houding van Israël ten opzichte van de Mensenrechtenraad, die volgens Jeruzalem een ​​anti-Israëlische vooringenomenheid heeft, zonder te verwijzen naar Rusland of de invasie van Oekraïne.

Er kwam geen reactie van Lapid of het ministerie van Buitenlandse Zaken op de Russische verklaring.

Israël heeft vermeden om zich te nauw aan te sluiten bij beide partijen sinds Russische troepen Oekraïne binnenvielen op 24 februari. Het is een van de weinige landen die relatief warme betrekkingen onderhoudt met zowel Oekraïne, een westerse mededemocratie, als Rusland, dat het luchtruim boven Syrië controleert, in die Israël opereert om Iraanse proxies (huurlegers zoals Hamas, IRGC en Hezbollah) aan te vallen.

Echter, na de regering Biden te hebben geërgerd door te weigeren de eerste resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen de invasie van Oekraïne door Moskou in februari mede te steunen, heeft Israël zich sindsdien bij het Westen aangesloten door Rusland in verschillende VN-resoluties te veroordelen.

Jeruzalem is ook langzaam opgeschoven naar de positie van het Westen tegen Rusland in bredere zin, hoewel er een delegatie van verantwoordelijkheid is geweest tussen premier Naftali Bennett, die tot voor kort probeerde te bemiddelen tussen de partijen en grotendeels vermeden heeft om Rusland te bekritiseren, en Lapid, die veel luider was in zijn kritiek. Beide mannen veroordeelden het bloedbad dat plaatsvond in Bucha, maar alleen Lapid wees Rusland als verantwoordelijke aan.

Bronnen:

  • naar een artikelRussia hits out at Lapid for backing its suspension from UN rights council” van 16 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.