Israël heft sluiting in Westelijke Jordaanoever en Gaza op na rustige eerste Pesachdag

Palestijnse terroristen waren tijdelijk werkloos het afgelopen Paasweekeinde

Het Israëlische leger heeft een sluiting van de grensovergangen met de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook opgeheven die waren opgelegd aan het begin van het Pascha, net na middernacht tussen zaterdag en zondag, zeiden functionarissen.

De sluiting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza begon vrijdag om 16.00 uur en veiligheidsfunctionarissen waren overeengekomen om zaterdagavond bijeen te komen om te beslissen of de sluiting voor het hele Joodse festival al dan niet zou worden verlengd. Pesach begon vrijdagavond en eindigt een week later.

Grensovergangen op de noordelijke Westelijke Jordaanoever – die een week geleden volledig werden gesloten vanwege recente aanvallen door terroristen uit het Jenin-gebied – gingen eerder zaterdag ook weer open voor Israëlische Arabieren om binnen te komen.

Het kantoor van minister van Defensie Benny Gantz kondigde het besluit aan om de grensovergangen te openen, na een situatieanalyse die hij hield met topfunctionarissen van het leger en de defensie.

“De minister van Defensie heeft op aanbeveling van de veiligheidsinstanties besloten dat er geen sluiting zal worden opgelegd aan Judea en Samaria tijdens Hol Hamoed [de tussenliggende dagen van het Pesachfeest] en dat situationele beoordelingen zullen blijven plaatsvinden, in overeenstemming met de ontwikkelingen ‘, aldus zijn kantoor.

De sluiting, een standaardpraktijk tijdens festivals en feestdagen, komt te midden van verhoogde spanningen rond de convergentie van het Pascha, de Ramadan en de paasvakantie die de regio op scherp hebben gezet. Dit volgt op weken waarin het aantal schermutselingen op de Westelijke Jordaanoever is toegenomen, terwijl Israëlische troepen hebben geprobeerd de Palestijnse terreur te bestrijden na een golf van dodelijke aanvallen.

Het leger zei dat de sluitingen een preventieve maatregel waren tegen aanvallen in perioden van verhoogde spanning. Maar tijdens de feestdag van Purim in maart sloeg het leger voor het eerst in vijf jaar de gebruikelijke sluiting over.

Ook tijdens de beoordeling van zaterdag, die plaatsvond via een telefoontje, sprak Gantz “zijn waardering uit voor alle nauwkeurige en uitgebreide activiteiten van de veiligheidstroepen in het weekend, op alle gebieden”, zei zijn kantoor.

“De minister van Defensie merkte ook op dat Israël gericht zal blijven optreden tegen terreur en iedereen zal stoppen die de openbare orde wil schenden. Tegelijkertijd benadrukte de minister van Defensie het belang om de vrijheid van aanbidding en de economie te blijven behouden”, voegde het eraan toe.

Vrijdag waren er gewelddadige schermutselingen bij de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem, waarbij meer dan 158 Palestijnen gewond raakten en 470 werden gearresteerd. De meesten werden zaterdagavond vrijgelaten.

De Rotskoepel op de Tempelberg ca. 1875, compleet verwaarloosd en vervallen. Pas nà 1967 zal dit ‘heiligdom’ opgelapt worden en dienen als politiek wapen gericht tegen de Joodse staat Israël [beeldbron: Hershkovitz]

Ramadan is typisch een periode van hoge spanning, aangezien tienduizenden gelovigen, waaronder veel Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, de diensten bijwonen in de Al-Aqsa-moskee, die bovenop het Tempelbergcomplex ligt. De plaats is de heiligste plaats van het jodendom en de moskee is de op twee na heiligste van de islam.

De plek is het emotionele epicentrum van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de spanningen daar kunnen gemakkelijk uitgroeien tot grotere vuurzee. Hamas en andere terreurgroepen in Gaza hebben herhaaldelijk de heilige plaats van het vlampunt als rode lijn aangeroepen. De politieacties om de rellen daar vorig jaar de kop in te drukken, hielpen in mei de 11-daagse oorlog in Gaza op gang te brengen.

Naast de vakantiewrijving hebben Israëlische troepen uitgebreide razzia’s uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever na de dodelijkste uitbarsting van terreur in Israël in jaren. Hoewel er vrijdag en zaterdag geen grote incidenten waren op de Westelijke Jordaanoever, zei een militaire woordvoerder tegen The Times of Israel.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian “Israel lifts West Bank, Gaza closure after calm first day of Passover” van 16 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.