Hamas wil zijn imago als ‘verdediger van Jeruzalem’ versterken

Grote Hamas demonstratie, nee, niét in Gaza, maar in Nabloes in Samaria op 13 december 2012. De kans dat Hamas de macht zou kunnen overnemen op de West Bank ten koste van Al Fatah, factie van Mahmoud Abbas, neemt zienderogen toe.

Hamas is opnieuw naar voren gekomen als een belangrijke speler bij evenementen die plaatsvinden in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Sinds de oorlog van vorig jaar met Israël heeft Hamas geprobeerd zichzelf af te schilderen als de enige “verdediger van Jeruzalem en de islamitische heilige plaatsen”.

Het heeft ook hard gewerkt om te bewijzen dat de recente golf van terreuraanslagen in Israël en in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever het directe resultaat zijn van Hamas’ dagelijkse oproepen om het ‘verzet’ tegen Israël op te voeren.

Tegelijkertijd heeft Hamas er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het geweld zich niet uitbreidt naar de Gazastrook.

Hamas militanten bouwen een sneeuwpop in de vorm van een Hamas-raket gewikkeld in een vlag van de terroristische organisatie op de Tempelberg in Jeruzalem…

Hoewel Hamas-functionarissen zaterdag ontkenden dat ze een deal met Israël hadden gesloten om een ​​totale confrontatie na de rellen van vrijdag op het Al-Aqsa-moskeecomplex (de Tempelberg) te voorkomen, bevestigden ze niettemin dat ze in het verleden indirecte onderhandelingen hadden gevoerd met de Israëlische regering. paar dagen.

Als dat waar is, blijkt uit deze contacten dat de bemiddelaars Hamas beschouwen als een invloedrijke acteur in de Palestijnse arena.

Op donderdagavond beweerde de hoge Hamas-functionaris Saleh al-Arouri dat Israël zijn groep had verzekerd dat het Joden niet zou toestaan ​​om het “dierenoffer” op de binnenplaatsen van de moskee te brengen.

De VS hebben een prijs gezet op Saleh Al Arouri – “Wanted” (gezocht)

Arouri zei echter dat Hamas, ondanks de vermeende toezegging, die naar verluidt via Egypte, Qatar en andere partijen is doorgegeven, Israël niet vertrouwt. Hij riep de Palestijnen op om in staat van paraatheid te blijven “om de Al-Aqsa-moskee en Jeruzalem te verdedigen”.

Uren na de verklaringen van Arouri verzamelden Hamas-aanhangers zich op de plaats en begonnen met de voorbereidingen om vermeende pogingen van Joden om “de Al-Aqsa-moskee binnen te stormen” te dwarsbomen.

Als onderdeel van de voorbereidingen brachten Hamas-aanhangers stenen, ijzeren staven en vuurwerk de moskee in. Ze werden vergezeld door tientallen mannen die niet per se verbonden zijn aan Hamas.

Nadat de botsingen begonnen, bevond Hamas-leider Ismail Haniyeh, die in Qatar is gevestigd, zich in het middelpunt van een vlaag van diplomatieke activiteit om een ​​nieuwe oorlog met Israël te voorkomen.

Na een reeks telefoontjes met hoge Egyptische inlichtingenfunctionarissen, werd Haniyeh gecontacteerd door de speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Tor Wennesland en de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Zaterdagmiddag was het onduidelijk of de Palestijnse Autoriteit een eventuele rol van betekenis had gespeeld in deze discussies. Volgens sommige rapporten presenteerde Haniyeh aan de bemiddelaars Hamas de “voorwaarden” om de spanningen te verminderen.

“Samen tot de dood ons scheidt”. Elke vrijdag na het gebed in hun lokale moskee, gaat het dol verliefde stel, Fatima en Mohammed Abu Jambalaya van Hamas, shoppen naar de supermarkt op het Dalal Mughrabiplein in Gaza Stad om er hun munitievoorraad aan te vullen

Deze omvatten het toestaan ​​van gratis toegang voor moslimaanbidders tot het complex van de al-Aqsa-moskee, het beëindigen van het ritueel van het offeren van dieren en Israëlische moorden en moorden op de Westelijke Jordaanoever, en het vrijlaten van de Palestijnen die eerder op de dag door de Israëlische veiligheidstroepen waren gearresteerd.

De vrijlating van verschillende arrestanten eind vrijdag en de heropening van de controlepost al-Jalama voor Israëlische Arabieren die Jenin willen binnenkomen op zaterdag deden geruchten de ronde doen dat Israël en Hamas een nieuwe wapenstilstand hebben bereikt.

Maar verschillende Hamas-functionarissen ontkenden de geruchten snel in een schijnbare poging om te voorkomen dat ze door de Palestijnen werden beschuldigd van het doen van concessies aan Jeruzalem en de al-Aqsa-moskee.  

Zaher Jabareen, een lid van het Hamas-politbureau, zei dat de berichten in de Arabische en Israëlische media over een wapenstilstand ongegrond en onwaar waren.

“De obstakels van de bezetting zullen ons er niet van weerhouden Jeruzalem en de Aqsa-moskee te verdedigen tegen het aanhoudende terrorisme en de extremistische kolonisten”, zei Jabareen in een verklaring. “Ons volk en hun verzet zullen altijd klaar staan ​​om Jeruzalem en de moskee te verdedigen.”

Een andere hoge Hamas-functionaris, Izzat al-Risheq, zei in afzonderlijke opmerkingen dat de boodschap van zijn groep aan alle bemiddelaars duidelijk was, namelijk dat “Jeruzalem en de al-Aqsa-moskee een rode lijn vormen.”

Risheq beweerde ook dat een aantal landen en de VN met Hamas communiceerden omdat ze “vreesden voor een escalatie van de situatie tijdens de heilige maand Ramadan als gevolg van de schendingen van de bezetting en aanhoudende misdaden in Jeruzalem en de Aqsa-moskee.”

De Hamas-functionaris voegde toe: “Onze boodschap aan de bemiddelaars was dat elke provocatie tegen ons volk en hun heilige plaatsen met confrontatie zal worden beantwoord, en dat hoewel we geen nieuwe oorlog zoeken, het verzet [facties] in de Gazastrook volgen alle ontwikkelingen en hun vinger ligt op de trekker.”

Zelfs als de berichten en geruchten over een nieuwe wapenstilstand onnauwkeurig of vals zijn, is het zeker dat Hamas opnieuw heeft aangetoond dat haar rol bij de gebeurtenissen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever niet wordt genegeerd.

Hamas is ervan overtuigd dat de oorlog met Israël in 2021 de Israëlische regering dwong af te zien van plannen om een ​​aantal Palestijnse families uit hun huizen in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem te zetten.

Nu wil Hamas het Palestijnse publiek laten geloven dat zijn dreigementen van de afgelopen dagen ook Israël hebben gedwongen concessies te doen aan de Palestijnen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

In een bericht dat vrijdag aan de Palestijnen was gericht, probeerde Haniyeh aan te tonen dat Hamas de sleutel heeft tot zowel vrede als oorlog. Hij streefde er ook naar om het imago van Hamas te versterken als de enige partij die in staat is Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee te verdedigen.

“Wij, het Palestijnse volk en de islamitische natie zijn degenen die beslissen”, zei Haniyeh. “En onze beslissing is om de gezegende Aqsa-moskee koste wat kost te verdedigen en te beschermen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas seeks to bolster its image as ‘defender of Jerusalem’” van 16 april 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.