Egypte heeft tijdens de Pesach Hamas gedwongen af te zien van het beschieten van Israël met raketten

De huidige Egyptische muur met Gaza op 10 maart 2020 die in 2015 werd opgetrokken en later uitgebreid. De veiligheidszone werd uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de terreur die dreigt vanuit de Gazastrook buiten de deur houden [beeldbron: A-A] 

De Israëlische TV zegt dat Israël ermee instemde om de arrestanten vrij te laten tijdens de rellen van vrijdag; er werden geen raketten afgevuurd, maar veel Palestijnen worden nog steeds vastgehouden.

Egypte sprak met de Hamas-terreurgroep af om geen raketten af te vuren op Israël na het geweld van vrijdag op de Tempelberg, waar honderden Palestijnen slaags raakten met de Israëlische politie, volgens een zaterdagrapport.

Channel 12-nieuws meldde, zonder een bron te noemen, dat aanwijzingen uit de door Hamas gerunde Gazastrook waren dat de schermutselingen bij de Al-Aqsa-moskee hadden kunnen escaleren tot een volledig conflict.

Het netwerk beweerde dat Hamas waarschijnlijk raketten op Israël zou hebben afgevuurd vanwege de gewelddadige confrontaties waarbij meer dan 158 Palestijnen gewond raakten en 470 werden gearresteerd.

Egyptische inlichtingenfunctionarissen kwamen toen tussenbeide om te proberen de spanningen te de-escaleren, aldus het rapport.

Onder verwijzing naar niet-gespecificeerde Arabische mediaberichten, zei Channel 12 dat Israël instemde met Egyptische voorstellen om degenen die tijdens de schermutselingen werden vastgehouden vrij te laten in ruil voor Hamas die de situatie niet escaleert.

Na de gevechten zijn er geen raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook, en zaterdagavond zaten nog minstens 130 relschoppers vast.

De Al-Aqsa-moskee, die bovenop de Tempelberg staat. is het emotionele epicentrum van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de spanningen daar kunnen gemakkelijk uitgroeien tot grotere vuurzee. 

Hamas en andere terreurgroepen in Gaza hebben herhaaldelijk de heilige plaats van het vlampunt als rode lijn aangeroepen. De politieacties om de rellen daar vorig jaar de kop in te drukken, hielpen in mei de 11-daagse oorlog in Gaza op gang te brengen.

Een terugblik naar de Egyptische bezetting van Gaza [1948-1967]. Arabische vluchtelingen opgesloten in een vluchtelingenkamp in Gaza. Martha Gellhorn schreef over die Egyptische bezetting in Atlantic Monthly in oktober 1961: “De Gazastrook is geen afschuwelijk oord, noch een zichtbare ramp. Het is erger. Het is een gevangenis.” [orig.: “The Gaza Strip is not a hell-hole, not a visible disaster. It is worse. It is a jail.“] Bron foto: Crethi Plethi ‘Arab Refugees’

Bronnen:

  • naar een artikelEgypt talked Hamas down from rocket fire after Temple Mount clashes” van 16 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.