Defensie minister Benny Gantz: Iran zit aan bijna 90% uraniumverrijking

 Iran is gevaarlijk dicht bij het verrijken van uranium tot 90 procent, of militaire kwaliteit, zei de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz op maandag 11 april.

Op een beleidsforum georganiseerd door het Washington Institute zei Gantz:

“Zoals we weten, zet Iran zijn uraniumverrijking voort en breidt het zijn capaciteiten uit, en ze zijn bijna 90% verrijkt, zodra ze besluiten het te bereiken. Ik begrijp de noodzaak van een overeenkomst, maar als er geen overeenstemming wordt bereikt, moeten we Plan B onmiddellijk activeren.”

Op 6 april, tijdens een toespraak tot 80 ambassadeurs in Israël, definieerde Gantz “Plan B” als “vooruitgang boeken met economische druk, inlichtingen, diplomatieke druk, machtsprojectie en regionale inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding.

Tijdens zijn toespraak op maandag zei Gantz dat Israël zijn samenwerking op het gebied van inlichtingendiensten met de Verenigde Staten moet uitbreiden en moet proberen lid te worden van een regionale coalitie.

New York, 27 september 2012. Toenmalig premier Netanyahu in de Verenigde Naties trekt een rode lijn onder de kernambities van Iran: “Tot daar en niet verder!” [bron]

Dergelijke stappen, zo betoogde hij, “zullen het gebrek aan inspectie in een mogelijke overeenkomst goedmaken, aangezien inspectie ‘altijd en overal’ zou moeten zijn. Ik zie ook de mogelijkheid voor toekomstige samenwerking op het gebied van luchtverdediging [met bondgenoten van de Arabische Golf].”

Over de situatie in Syrië zei Gantz: “Israël opereert tegen wapenoverdrachten en andere Iraanse bedreigingen. De afgelopen periode zien we meer stabiliteit in Syrië en ik zie dat er enige activiteit is tussen Syrië en leden van de Arabische Liga. Als Assad deel wil uitmaken van de [nabije] regio, zal hij zijn negatieve banden met Iran en de terreur die uitgaat van Syrië moeten [verbreken].

De minister van Defensie sprak ook over de recente golf van terrorisme in Israël en de dodelijke schietaanval door een Palestijnse terrorist in Tel Aviv op donderdag, en verklaarde: “Het is geweldig dat de Palestijnse Autoriteit de aanval heeft veroordeeld, maar sommige hoge PA-functionarissen roepen op tot terreur.” Hij noemde als voorbeeld de gouverneur van Jenin van de PA, Akram Rajoub, die beweerde dat de schutter die de aanslag in Tel Aviv uitvoerde “geen terrorist” was.

“Dit doet zowel Palestijnen als Israëli’s pijn. Ik eis concrete actie’, aldus Gantz.

“Dit is een uitdagende en gevoelige periode. Ramadan zou een tijd van vroom gebed moeten zijn, doorgebracht met familie. Ik geloof dat dit is wat de meeste Palestijnen en moslimburgers van Israël geloven. We zijn van plan om met grote precisie en gevoeligheid te werken”, voegde hij eraan toe.

Volgens het kantoor van Gantz beschreef hij de reactie van Israël op de reeks terroristische aanslagen van de afgelopen twee weken als “het balanceren tussen een conservatief veiligheidsbeleid en het investeren in civiele en economische ‘vertrouwenwekkende maatregelen’ zoals werkvergunningen [voor Palestijnen om in Israël], bouwvergunningen [voor Palestijnen in gebied C van Judea en Samaria] en meer.”

Bronnen:

  • naar een artikelGantz: Iran close to 90% uranium enrichment” van 12 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.