Palestijnse rellen op de Tempelberg resulteren in 150 gewonden en 400 arrestaties

Vrijdag, 15 april 2022. Palestijnse relschoppers maken amok op de Tempelberg

Op de Tempelberg braken op vrijdagochtend vroeg schermutselingen uit tussen Palestijnen en de Israëlische politie, terwijl oplopende spanningen, terreurdreigingen en het vieren van belangrijke feestdagen allemaal samenkwamen rond de heilige plaats van het vlampunt.

Schermutselingen tussen politie en gelovigen op de locatie werden rond 06.30 uur gemeld, waarbij agenten de compound binnengingen en slaags raakten met mensen die binnen waren gebarricadeerd.

De politie zei in een verklaring dat rond 4 uur ’s ochtends tientallen jongeren in het gebied begonnen te marcheren. Sommigen droegen de Palestijnse vlag, terwijl anderen groene spandoeken droegen die verband hielden met de terreurgroep Hamas.

Volgens de politie gooiden de demonstranten met stenen en staken ze vuurwerk af, terwijl ze stenen en andere voorwerpen aanlegden om zich voor te bereiden op verdere botsingen.

De politie zei dat ze wachtten tot het ochtendgebed was afgelopen voordat ze de Tempelberg betreden om de relschoppers uit elkaar te drijven, en dat sommigen van hen stenen naar de Westelijke Muur beneden gooiden.

Volgens de politie barricadeerden enkele Palestijnen zich in de Al-Aqsa-moskee, vanwaar ze stenen naar agenten gooiden. De politieverklaring zei dat de rellen gebeden in de moskee verhinderden en “waardoor een groot aantal moslims werd geschaad” die daar wilden aanbidden.

De politie zei dat drie agenten lichtgewond raakten nadat ze met stenen waren bekogeld, van wie twee medische behandeling nodig hadden.

De Palestijnse Rode Halve Maan-noodgroep meldde dat 158 ​​mensen gewond zijn geraakt bij de schermutselingen. Het zei dat de overgrote meerderheid werd behandeld in het al-Makassed-ziekenhuis in Oost-Jeruzalem of in een veldhospitaal dat door medici was opgezet, zonder details te geven over de aard van de verwondingen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring vrijgegeven waarin wordt verduidelijkt dat agenten de Al-Aqsa-moskee, de op twee na heiligste plaats in de islam, niet hebben betreden. De Tempelberg is de heiligste plaats in het jodendom.

Joden bezoeken de Tempelberg en de Al Aqsa Moskee

“Gemaskerde mannen gooien stenen en steken vuurwerk af, waardoor de Al-Aqsa-moskee wordt ontheiligd”, staat er. “In tegenstelling tot FAKE-rapporten, zijn de politiediensten NIET de moskee binnengegaan.”

Maar later op vrijdagochtend gingen politieagenten de moskee binnen en hielden verschillende Palestijnen vast, zo bleek uit videobeelden.

De directeur van de moskee zei dat ongeveer 400 Palestijnen werden vastgehouden. Een door de publieke omroep Kan geciteerde politiebron bevestigde later zo’n 400 arrestaties.

De politie zei in een verklaring dat het zich inzet om gebeden te laten plaatsvinden op de heilige plaats. “We roepen de gelovigen op om de orde te handhaven en de gebeden ordelijk te houden. De Israëlische politie zal niet toestaan ​​dat relschoppers de gebeden verstoren en de openbare orde verstoren”, aldus de politie.

Later voegde het eraan toe dat de site werd heropend voor aanbidders, nadat “alle overtreders van de openbare orde waren verspreid en gearresteerd.”

De terreurgroep Hamas zei in een verklaring dat Israël de gevolgen van zijn “wrede aanvallen” zou dragen.

“Onze mensen in Jeruzalem staan ​​niet alleen in de strijd om Al-Aqsa. Het hele Palestijnse volk en zijn nobele verzet en zijn vitale kracht zijn met hen”, zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhum.

Gaza-terreurgroepen herhaalden eerder deze week dat Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee rode lijnen voor hen waren. De angst voor geweld was al torenhoog voor de schermutselingen van vrijdagochtend.

Deze vrijdag is de tweede tijdens de islamitische heilige maand Ramadan, de eerste nacht van het Pesachfeest van een week van het jodendom, en Goede Vrijdag, wanneer christenen de kruisiging van Jezus Christus herdenken

Tegelijkertijd heeft een reeks dodelijke terreuraanslagen in Israël in de afgelopen weken 14 mensen het leven gekost en Israël aan het wankelen gebracht. De aanvallen hebben geleid tot tegenmaatregelen van Israëlische veiligheidstroepen op de Westelijke Jordaanoever, waaronder arrestaties die zijn uitgelopen op geweld.

Hamas riep donderdag op tot een escalatie tegen Israël en drong er bij “honderdduizenden” op aan om het vrijdaggebed in Jeruzalem bij te wonen, wat de angst voor conflicten verder aanwakkerde.

Palestijnen wonen het middaggebed bij op de Tempelberg, waar zich de Al-Aqsa-moskee bevindt, in de oude stad van Jeruzalem, op 8 april 2022, tijdens de eerste vrijdag van de islamitische heilige maand Ramadan. (Ahmad Gharabli/AFP)

Duizenden politieagenten en honderden soldaten zijn naar de hoofdstad gestuurd om de veiligheid op straat en op drukke plaatsen te vergroten. Veiligheidstroepen hebben gewaarschuwd voor pogingen om verdere aanvallen uit te voeren en hebben gewerkt aan het dichten van gaten in de scheidingsmuur tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever.

Het hoofd van de operaties van de grenspolitie, Oded Aflalo, vertelde donderdag aan Ynet dat de troepen van de troepenmacht op hun hoogste paraatheid waren.

“Vandaag is de dag dat we op ons hoogtepunt zijn voor de voorbereidingen voor de Sedernacht, gecombineerd met gebeden op vrijdag voor de ramadan”, zei hij, verwijzend naar het traditionele diner op de eerste avond van Pesach. “Alle mogelijke scenario’s liggen op tafel, van het niveau van een bedreigend individu tot een terroristische cel van een terreurorganisatie.”

Hij zei dat de grenspolitie bezig was om Palestijnen te vinden die al illegaal in Israël waren.

Een hoge politiefunctionaris vertelde Ynet dat extra officieren de treinstations en bushaltes zullen bewaken, die naar verwachting vol zullen zijn met reizigers en soldaten die naar huis terugkeren van legerbases. De politiefunctionaris zei ook dat er meer beveiliging zal zijn bij hotels en andere locaties waar grote Seder-diners worden gehouden.

De veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit werken samen met hun Israëlische tegenhangers en het grootste deel van het Palestijnse publiek zal naar verwachting niet de straat op gaan, meldde Channel 12.

Een hoge veiligheidsfunctionaris vertelde Channel 12 dat een uitbarsting van geweld Israël zou kunnen slepen naar een nieuwe ronde van gevechten in Gaza, zoals de oorlog van vorig jaar met Hamas.

“Als er morgen een escalatie is en er zijn slachtoffers, kunnen we de tweede ronde van Operatie Guardian of the Walls bereiken”, zei hij, verwijzend naar het conflict in 2021.

Ramadan is typisch een periode van hoge spanning, aangezien tienduizenden gelovigen, waaronder veel Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, de diensten bijwonen in de Al-Aqsa-moskee, die bovenop het Tempelbergcomplex ligt. De plaats is de heiligste plaats van het jodendom en de moskee is de op twee na heiligste van de islam.

De plek is het emotionele epicentrum van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de spanningen daar kunnen gemakkelijk uitgroeien tot grotere vuurzee. Hamas en andere terreurgroepen in Gaza hebben herhaaldelijk de heilige plaats van het vlampunt als rode lijn aangehaald. De politieacties om de rellen daar vorig jaar de kop in te drukken, hielpen in mei de 11-daagse oorlog in Gaza op gang te brengen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian “Over 150 injured, 400 arrested as Palestinians clash with cops on Temple Mount” van 15 april 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Ben Cohen “Palestinian Factions Urge Escalation of Attacks on Israel Following Friday Prayer Riot on Temple Mount” van 15 april 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.