Israël heeft reeds 13.391 Oekraïense Joden verwelkomd sinds het begin van de Russische invasie

Het Amerikaanse Jewish Joint Distribution Committee, algemeen bekend als de JDC of de Joint, evacueert Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit de stad Odessa, Oekraïne

Israël heeft sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari 13.391 nieuwe immigranten uit Oekraïne verwelkomd, onder wie 427 die in de afgelopen 24 uur zijn aangekomen.

Hun komst maakt deel uit van “Operatie Coming Home” – waardoor al diegenen die het recht hebben om alijah te maken (immigreren naar Israël) op basis van de Wet op de Terugkeer, in nood kunnen worden toegelaten in het land.

Om volgens de Wet op de Terugkeer in aanmerking te komen om naar Israël te immigreren, moet men ofwel ten minste één Joodse grootouder hebben of getrouwd zijn met een Jood, ongeacht of ze al dan niet als Joods worden beschouwd volgens de orthodoxe interpretaties van de Joodse wet.

Ondertussen zullen naar verwachting minstens 390 nieuwe immigranten uit Oekraïne aankomen op vluchten vanuit Kishinev, de hoofdstad van Moldavië; Boedapest, de hoofdstad van Hongarije; en Astana, de hoofdstad van Kazachstan, in de komende 24 uur.

Opgemerkt moet worden dat hoewel ongeveer 200.000 potentiële immigranten uit Oekraïne voldoen aan de criteria voor aliya volgens de Wet op de Terugkeer (ongeveer 43.000 van hen identificeren zich als joods of zonder andere religie), het potentieel voor immigratie uit Rusland is minstens drie keer zo groot als veel (ongeveer 200.000 potentiële immigranten die zich identificeren als joods of zonder andere religie).

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Israëls relatieve passiviteit in termen van het opnemen van immigranten en vluchtelingen, vergeleken met Europese landen, vaak de relatieve “onaantrekkelijkheid” ervan benadrukt in de ogen van potentiële immigranten – wat vooral wordt geïllustreerd door de kloof tussen degenen die interesse hebben getoond om naar Israël te verhuizen en degenen die dat ook daadwerkelijk hebben gedaan.

MK Yom Tov Kalfon (Yamina), de voorzitter van de Subcommissie van de Knesset-grondwetcommissie voor mensen die in aanmerking komen voor burgerschap onder de wet van terugkeer en betrekkingen met de diaspora, zei:

Joodse immigranten uit Oekraïne komen toe in Israël in maart 2022

“De inspanningen om Oekraïense joden naar Israël te brengen zijn onvoldoende. Tegen de concurrentie in ‘ uit landen als Duitsland, die een soort terugkeerwet voor Joden hebben, is het absoluut noodzakelijk om proactief te zijn en fysiek al diegenen te bereiken die in aanmerking komen voor [ alijah ] en Oekraïne verlaten, om hen te overtuigen hierheen te komen.”

Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, ook van de Yamina-partij, schatte onlangs dat Israël de komende maanden duizenden olim (immigranten) zal opnemen, maar dat het een enorme uitdaging zal zijn “waarbij alle politieke partijen samen moeten komen”.

Ondertussen bereiden veel hotels in het hele land zich voor om op vrijdagavond Pesach-seders te houden voor nieuwe immigranten.

Minister van Aliyah en Integratie Pnina Tamano-Shata heeft ervoor gekozen om haar Pesach-seder door te brengen met nieuwe immigranten in het Dan Panorama Hotel in Tel Aviv.

“Er is nog veel werk aan de winkel. Voor nieuwe immigranten omvat het opnameproces professionele begeleiding en de talrijke voordelen die we hen toekennen – bijvoorbeeld het subsidiëren van hun maandelijkse huur voor het eerste jaar in Israël. Ik koos ervoor om Pesach te vieren met de nieuwe oliem en te zingen ‘Waarom is vanavond anders dan alle andere avonden?’ met hen – want voor hen is in wezen alles veranderd.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Lavie “Israel has welcomed 13,391 Ukrainian olim since outset of Russian invasion” van 15 april 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelOn frontlines and borderlines: JDC races to assist refugee situation in Eastern Europe” van 14 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Israël heeft reeds 13.391 Oekraïense Joden verwelkomd sinds het begin van de Russische invasie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.