Palestijnen dreigen met geweld om Joodse ‘provocaties’ op de Tempelberg

Hamas: “Zionisten bestormen de Tempelberg!!!”

Leiders van verschillende Palestijnse facties in de Gazastrook hebben de Palestijnen opgeroepen om vrijdag samen te komen op het terrein van de al-Aqsa-moskee (aka de Tempelberg) om het te beschermen tegen “provocaties door zionistische criminelen”.

De oproep kwam na een spoedvergadering van factieleiders op woensdagavond in het kantoor van Hamasleider, Yahya Sinwar, in Gaza-stad.

Pesach, 23 april 1948, drie weken voor de onafhankelijkheidsverklaring van de Joodse staat op 14 mei 1948. David Ben-Gurion (midden) komt zijn soldaten steunen in het zicht van de aanvalsoorlog van de Arabieren die er duidelijk zat aan te komen.

De bijeenkomst werd gehouden te midden van beweringen van Palestijnen dat “extremistische joden” van plan waren om tijdens de paasvakantie rituele offers te brengen op de Tempelberg.

“De facties en de Joint Operations Room [van de terreurgroepen] zullen alert blijven om de ontwikkelingen op te volgen en te doen wat nodig is om onze mensen en onze heilige plaatsen te beschermen”, zei een woordvoerder van de groepen in een verklaring. .

De factieleiders riepen de terreurgroepen ook op om klaar te staan ​​om de Al-Aqsa-moskee te “verdedigen”. Ze drongen er bij Arabieren en moslims op aan, vooral degenen die vredesverdragen met Israël ondertekenden, om “hun standpunten te heroverwegen en hun alliantie met de vijand te beëindigen”.

De Palestijnse Autoriteit en Jordanië waarschuwden woensdag ook dat “provocaties” door Joden op het Al-Aqsa Moskee tijdens Pesach een nieuwe cyclus van geweld zouden kunnen veroorzaken.

‘Terugkeer naar de Tempelberg’

Een Joodse groep genaamd The Returning to the Mount kondigde eerder deze week aan dat het een geldelijke beloning zou uitloven aan iedereen die erin slaagt een lam te offeren op de Tempelberg.

Maar Israëlische regeringsfunctionarissen verduidelijkten woensdag dat dergelijke rituelen niet zouden zijn toegestaan.

Twee leden van de Returning to the Mount-beweging werden woensdagavond vastgehouden nadat werd ontdekt dat ze van plan waren om vrijdag een lam te offeren op de Tempelberg.

De voorzitter van de Returning to the Mount-beweging, Rafael Morris, ontving onlangs een straatverbod van de politie om hem de toegang tot de oude stad en de Tempelberg te ontzeggen. Morris heeft gezegd dat hij ondanks het straatverbod vrijdag naar de locatie zal gaan.

“De politie gaat er prat op dat ze alle religies vrijheid van aanbidding verleent, maar de realiteit is beschamend”, zei de Return to the Mount-beweging woensdag. “Alle inspanningen van de politie zullen niet werken. We zullen op de vooravond van Pesach aankomen om een ​​Pesachoffer te brengen.”

De PA zei dat het coördineerde met Jordanië, dat toezicht houdt op de islamitische heilige plaatsen op de compound via het Wakf-departement, om “bescherming te bieden aan de al-Aqsa-moskee en Israëlische plannen te verijdelen om de historische, juridische en demografische realiteit in Jeruzalem te veranderen.”

Het PA-ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Israëlische regering ervan samen te werken met “extremistische nederzettingenorganisaties om de situatie aan te wakkeren en de regio in een vicieuze cirkel van geweld te storten.”

“In een tijd waarin de Israëlische oorlogsmachine zijn criminele escalatie tegen de Palestijnen voortzet en meer veldexecuties, arrestaties en sabotage pleegt in Palestijnse steden en dorpen, zijn we getuige van een escalatie door extremistische organisaties, bewegingen en verenigingen, en hun openbare oproepen tot schending van christelijke en islamitische heiligheden’, zei het ministerie in een verklaring. “Deze oproepen worden gelanceerd en gepromoot onder het toeziend oog van de bezettende staat en zijn veiligheidsdiensten.”

Het PA-ministerie hield de Israëlische regering “volledig en rechtstreeks verantwoordelijk voor deze racistische oproepen en hun gevaarlijke gevolgen voor de hele regio”, eraan toevoegend dat “het bezette Jeruzalem de eeuwige hoofdstad van de staat Palestina zal blijven”.

Al Fatah: “Zionisten bestormen de Tempelberg!!!”

Het riep ook de Amerikaanse regering op om druk uit te oefenen op Israël “om de bestorming van de al-Aqsa-moskee te stoppen”, een verwijzing naar de routinebezoeken van Joden aan de Tempelberg die de Palestijnen regelmatig afschilderen als gewelddadige invallen.

Ondanks de ontkenningen door Israëlische functionarissen, veroordeelde Jordanië ook wat het beschrijft als “de aanhoudende oproepen van extremisten om de bestorming van de Al-Aqsa-moskee te intensiveren”.

In een verklaring waarschuwde de woordvoerder van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Haitham Abu al-Foul, ervoor dat de extremisten geen “provocerende handelingen mogen uitvoeren die de heiligheid van de heilige plaats schenden, die alleen een plaats van aanbidding is voor moslims”.

De woordvoerder riep ook op om de wettelijke en historische status-quo van Jeruzalem te respecteren en om alle maatregelen te stoppen die het vermogen van gelovigen om de moskee te bereiken, vooral tijdens de heilige maand Ramadan, stopzetten.

Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook waarschuwden dat Israël de gevolgen zou dragen als Joden “provocerende rituelen” zouden mogen uitvoeren op de binnenplaatsen van de compound.

“Hamas gelooft dat dit een gevaarlijke escalatie is die alle rode lijnen overschrijdt, en een directe aanval op het geloof en de gevoelens van het Palestijnse volk en de [islamitische] natie tijdens de heilige maand Ramadan”, zei de terreurgroep in een verklaring. Het zei dat de Palestijnen “de uitvoering van dit criminele plan niet zullen toestaan ​​en met alle kracht zullen standhouden om het te dwarsbomen”.

Sami Abu Zuhri, een lid van de politieke leiding van Hamas, zei dat “de aanhoudende zionistische invallen in de al-Aqsa-moskee en de [joodse] dreiging om rituelen uit te voeren een gevaarlijke ontwikkeling zijn die het Palestijnse volk niet kan accepteren.”

Hij beweerde dat joden van plan waren lammeren te slachten op de heilige plaats als onderdeel van een plan om de moskee om te bouwen tot een joodse plaats.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) van de PLO hebben ook soortgelijke waarschuwingen en bedreigingen uitgevaardigd, waarbij de Israëlische regering verantwoordelijk wordt gehouden voor het verergeren van de spanningen.

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinians warn against Jewish ‘provocations’ on Temple Mount” van 14 april 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Emanuel Fabian “Hamas threatens Israel over extremists’ plans for Passover sacrifice on Temple Mount” van 13 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.