EU blijft NGO’s steunen die banden hebben met Palestijnse terreurgroepen

De EU en de lidstaten zijn blijven samenwerken met de zes aangewezen organisaties die gezamenlijk solidariteit tonen, zowel op technisch niveau als op het niveau van [hoofd van de missies]“, aldus de notulen van een ontmoeting op 21 januari tussen de EU-vertegenwoordiger voor de Palestijnen en andere Europese functionarissen met Palestijnse aldus de leiders van het maatschappelijk middenveld.

De bijeenkomst vond plaats na het besluit van minister van Defensie Benny Gantz in oktober om zes Palestijnse organisaties te verbieden: Addameer, Al Haq, Bisan Center, Defence for Children International-Palestine (DCI-P), Union Of Agricultural Work Committees (UAWC) en de Unie van Palestijnse Vrouwencomités (UPWC) – vanwege hun banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een aangewezen terroristische groepering in Israël, de VS, de EU en elders.

Een van de manieren waarop Israël dat verband aantoonde, was een video van leidende figuren in de NGO’s, waaronder Khaleeda Jarrar en Abdullatif Ghaith van Addameer, Shawan Jabarin van Al-Haq, Gebril Muhamad van Bisan en Ahmad Saadat van de UPWC, tijdens een PFLP-evenement.

EU-vertegenwoordiger Sven Kühn von Burgsdorff informeerde de aanwezigen over de benoeming van de NGO’s, “herhaling van de kernopvatting van de EU dat het maatschappelijk middenveld een essentieel onderdeel is van een pluralistische en functionerende democratie, met name belangrijk in Palestina, waar de democratische processen niet op hun plaats zijn. en het maatschappelijk middenveld wordt voortdurend aangevallen door Israël.

Verwijzend naar degenen die de benoeming van Israël serieus nemen, staat in de notulen van de vergadering dat “sommige spelers (waaronder de EU) een minderheidspositie innamen die momenteel leek bij te dragen aan de krimpende ruimte voor het maatschappelijk middenveld.”

Contracten met Al Haq en het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten, dat een door de EU gefinancierd project leidde met enkele van de verboden ngo’s, werden vorig jaar opgeschort vanwege de beschuldigingen van Israël, zelfs vóór de officiële aanwijzing.

Ze werden goedgekeurd door het Europees Bureau voor fraudebestrijding, maar de opschorting van de financiering, zowel direct als indirect, bleef van kracht. Het volledige onderzoek zou waarschijnlijk nog zes maanden duren, staat in het in januari gepubliceerde document.

Kühn von Burgsdorff “kon niet voor altijd doorgaan met het opschorten van de [financiering aan] PCHR en Al Haq telkens wanneer Israël met nieuwe beschuldigingen kwam en beloften om nieuw bewijs in te dienen”, luidde het document.

Het kantoor van de EU-vertegenwoordiger huurde een Israëlisch bedrijf in om de juridische gevolgen van de benoeming voor zijn personeel en die van NGO’s te analyseren.

De Duitse diplomaat Kühn von Burgsdorff en het Palestijnse NGO-netwerk (PNGO) hebben besloten dat de EU stilletjes haar steun zou betuigen aan de zes NGO’s onder het mom van het Palestijnse maatschappelijk middenveld in grote getale op een PNGO-conferentie over “de krimpende ruimte voor maatschappelijke organisaties” per 1 februari.

Het bureau van de EU-vertegenwoordiger “deed de suggestie om de mogelijkheid te onderzoeken van een gezamenlijke verklaring over Europese steun aan [maatschappelijke organisaties]… Het zou niet specifiek verwijzen naar de aanwijzing, maar het zou kunnen worden uitgegeven ter gelegenheid van de PNGO-conferentie .”

In het persbericht van de conferentie van 1 februari werd een door de EU gefinancierd project genaamd “Shoraka” aangekondigd om “de trend van krimpende ruimte voor [maatschappelijke organisaties] binnen de Palestijnse context te presenteren en te bespreken”.

Het Shoraka-programma ontving 588.299 euro van de EU met als doel “de rol van het Palestijnse maatschappelijk middenveld en de Palestijnse basis te bevorderen in de beleidsvorming en in besluitvormingsprocessen op lokaal en EU/[EU-lidstaat]-niveau”, die een poging zou inhouden “om het Palestijnse verhaal en de effectiviteit van de Palestijnse belangenbehartiging in de EU te versterken”, aldus een EU-document dat is opgenomen in het International Aid Transparency Initiative.

Kühn von Burgsdorff zei op de conferentie dat …

“… maatschappelijke organisaties zijn de motoren van verandering, degenen aan de frontlinie, die vechten voor gelijkheid en gerechtigheid. In Palestina is de EU trots op haar partnerschap met de Palestijnse maatschappelijke organisaties, aangezien zij een belangrijke rol blijven spelen bij het bevorderen van internationaal recht, mensenrechten en democratische waarden. Dit partnerschap blijkt uit ongeveer vijftig lopende projecten met een totaal budget van bijna zeventig miljoen euro.”

Een van de onderwerpen die op de conferentie met de EU-vertegenwoordiger werden besproken, waren volgens de PNGO-website “de strategieën en mechanismen die nodig zijn om het terrorismebestrijdingsbeleid te bestrijden”.

De ontmoeting met de EU-vertegenwoordiger en de PNGO-conferentie maakten geen melding van het presidentiële decreet van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, dat de activiteiten en financiën van Palestijnse maatschappelijke organisaties aan banden legt. 

PNGO heeft de stappen van Abbas om de bankrekeningen van Palestijnse NGO’s te bevriezen echter “een wrede aanval” genoemd. Al Haq zei dat het decreet “inbreuk maakt op de pijlers van transparantie en openheid voor het maatschappelijk middenveld”.

Itai Reuveni, directeur communicatie voor NGO Monitor, die de financiering van maatschappelijke organisaties bestudeert, zei:

“De verklaringen van Europese functionarissen zijn een verder bewijs van hoe diep regeringen zich hebben geëngageerd in de aan terreur gebonden NGO’s en op zoek zijn naar een excuus om ze te blijven financieren en gebruik ze als onderaannemers voor polissen. Het feit dat de EU een BDS en een aan terrorisme gelieerde NGO zou financieren om een ​​project te leiden dat gericht is op ‘het promoten van het Palestijnse verhaal’ en ‘het bestrijden van terrorismebestrijdingsbeleid’, benadrukt de absurditeit en negatieve impact van de echokamer van de EU-NGO’s.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Lahav Harkov “EU continues to support NGOs designated terrorist affiliates” van 13 april 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “EU blijft NGO’s steunen die banden hebben met Palestijnse terreurgroepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.