Vrees de Palestijnse terreur en niét de Israëliërs die zich daartegen verdedigen

Jeruzalem, 15 augustus 2019. Een politieagent werd neergestoken en een tweede ernstig gewond door twee minderjarige moslimterroristen. De ene terrorist werd onmiddellijk geëlimineerd, de andere raakte ernstig gewond en stierf uiteindelijk aan zijn wonden [beeldbron]

In een café in Tel Aviv op maandagochtend hoorde ik een stel praten over de terroristische golf die verantwoordelijk was voor het feit dat het normaal overvolle etablissement net zo relatief leeg was als de aangrenzende Carmel Markt.

Op zo’n mooie dag, en met het Pesach dat snel nadert, hadden beide locaties moeten wemelen van Israëli’s die een time-out namen van het winkelen om espresso te drinken in de zon. Maar de schietpartij op donderdagavond in een van de populaire pubs van de Witte Stad, evenals andere dodelijke aanvallen door Palestijnen en gelijkgestemde Arabische Israëli’s, hebben mensen op scherp gezet.

Dit is volkomen logisch. Minder logisch was de conclusie die man en vrouw over de hachelijke situatie trokken.

Volgens hen is de grootste bedreiging voor hun veiligheid op dit moment niet een mogelijke aanval door inwoners van de Palestijnse Autoriteit of hun Arabisch-Israëlische broeders. Het gevaar schuilt eerder in de glibberige trekkervingers van Israëlische veiligheidstroepen en leden van het grote publiek die in het bezit zijn van vuurwapens.

Het gesprek kwam op de recente oproep van premier Naftali Bennett aan vergunninghoudende wapenbezitters om hun wapens te dragen. Dat deze richtlijn kwam op de hielen van heldhaftige acties van gewapende burgers tegen terroristen in razernij stond niet ter discussie.

Ze noemden twee voorbeelden, die beide op zondag plaatsvonden, om hun vrees te rechtvaardigen. De eerste betrof het doodschieten van een ongewapende Palestijnse vrouw in de stad Husan. De tweede was de moord op een Joods-Israëlische man op een kruispunt in de buurt van Ashkelon.

Het is niet duidelijk of de echtgenoten de moeite hadden genomen om de details van elke zaak te leren. Hun gezamenlijke standpunt, dat ze aangaven door te knikken en te zuchten bij elkaars opmerkingen, was dat de details niet relevant waren.

Een dergelijke houding, hoewel veel minder wijdverbreid in Israël dan extreem-links zou willen doen geloven, levert voer voor de buitenlandse pers. Dit wil niet zeggen dat publicaties als The Guardian en The New York Times hulp nodig hebben bij het maken van koppen en het verzinnen van nieuwsverhalen die de werkelijkheid volledig vertekenen. Maar het werpt licht op de neiging van Israëlische liberalen, net als hun tegenhangers in het buitenland, om de schuld te leggen waar die niet thuishoort.

Omdat ik als afluisteraar niet in staat ben om het record in realtime recht te zetten, maak ik van de gelegenheid gebruik om dit hier te doen voor iedereen die een soortgelijk verkeerd beeld heeft van de bovenstaande gebeurtenissen.

Husan, 10 april 2022. Een Palestijnse vrouw die werd neergeschoten door de soldaten in het dorp Husan, ten westen van Bethlehem, overleed aan haar verwondingen

Laten we beginnen met het eerste incident dat plaatsvond bij een geïmproviseerd controlepunt. Een moeder van zes en weduwe van Ghada Ibrahim Ali Sabateen viel de soldaten van de Israel Defense Forces op een verdachte manier aan en weigerde hun bevel om te stoppen. 

Volgens de standaardprocedure schoten de soldaten eerst in de lucht. Toen Sabateen het bevel negeerde, schoten ze haar in het been. Zodra ze op de grond viel, verleenden de soldaten eerste hulp en belden ze een ambulance. 

Palestijnse medici arriveerden snel en brachten haar met spoed naar het Al-Hussein Governmental Hospital in het nabijgelegen Beit Jala, waar ze stierf aan bloedverlies door een gescheurde slagader in haar dij.

Dit incident illustreert in ieder geval de zorg die de IDF-troepen hebben genomen om te voorkomen dat Sabateen wordt vermoord, wiens gedrag erop wees dat ze die middag als een ‘martelaar’ wilde sterven, in plaats van door zelfmoord vanwege diepe emotionele problemen. Nu komt haar familie in aanmerking voor een flinke maandelijkse toelage van de PA.

Ashkelon, 10 april 2022. Een man die het wapen probeert te grijpen van IDF soldaat wordt neergeschoten

De tweede tragedie in kwestie was even onvermijdelijk. Hoewel later zou blijken dat het slachtoffer geen terrorist was, maar eerder een patiënt die was ontsnapt uit een instelling voor geesteszieken, was zijn dood niet het gevolg van een frivole fout.

In de eerste plaats droeg hij een broek die leek op militaire uniformen en zwaaide hij met wat later een speelgoedpistool bleek te zijn. Ten tweede viel hij een vrouwelijke IDF-soldaat aan bij een bushalte en greep haar geweer, waarbij hij getuigen ter plaatse aanspoorde om te schreeuwen: “Terrorist! Terrorisme!”

Op dit moment kwam IDF Binyamin Brigade-commandant kolonel Eliav Elbaz langs en riep in het Arabisch naar de dader om het wapen neer te leggen. Pas nadat de man het bevel negeerde en bleef rennen, schoot Elbaz hem dood.

Zelfs als de bovengenoemde IDF-acties onder de huidige omstandigheden niet waren ondernomen, met een door Ramadan aangespoorde terreurgolf die het leven kostte van 14 onschuldigen in minder dan drie weken, zouden ze volledig gerechtvaardigd zijn geweest. In tegenstelling tot de laster van externe of interne kwaadwillenden, zijn Israëli’s verre van schietgrage.

Inderdaad, het zijn de jihadisten die gevreesd moeten worden, niet de mannen en vrouwen in uniform – of spijkerbroek – die zich tegen hen verdedigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ruthie Blum “Fear terrorism, not the Israelis defending against it” van 12 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Vrees de Palestijnse terreur en niét de Israëliërs die zich daartegen verdedigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.