Terwijl Palestijnen Joodse heilige plaatsen vernietigen, verspreiden media nep-berichten over Al-Aqsa-moskee

Een plaatje vertelt meer dan duizend woorden: Links het Joodse heiligdom Jozef’s Graf dat kapot werd geslagen door fanatieke moslims en rechts vrome moslims bidden op de Tempelberg

Palestijnse relschoppers hebben deze week twee keer het graf van Jozef beschadigd, een Joodse heilige plaats onder controle van de Palestijnse Autoriteit (PA). 

In strijd met haar  verplichtingen onder internationale overeenkomsten, heeft de PA  laten doorschemeren  dat ze niet zal samenwerken met Israël om de schade te herstellen.

De affaire leverde geen krantenkoppen op in geen van de grote internationale publicaties, waarbij de Associated Press slechts kort melding maakte van de brandstichting aan het einde van een stuk over de dood van een vermoedelijke Palestijnse terrorist op de Westelijke Jordaanoever.

Hoe komt het dat wanneer Palestijnen de Joodse staat beschuldigen van het “ontheiligen” van islamitische heilige plaatsen, de media deze valse beweringen kritiekloos herhalen, maar wanneer de PA-regering in Ramallah er consequent niet in slaagt de Joodse sites onder haar controle te beschermen, verslaggevers grotendeels zwijgen?

Nadat Israëlische troepen op 8 april de Palestijnse schutter Raad Hazem hadden gedood na zijn door Fatah opgeëiste aanval in Tel Aviv waarbij drie Israëli’s omkwamen en meer dan een dozijn anderen gewond raakten, waren terreurgroepen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook er snel bij om de terreurdaad in verband te brengen met de wijdverbreide leugen dat de heiligheid van de Al-Aqsa-moskee in de oude stad van Jeruzalem op de een of andere manier wordt bedreigd.

In een verklaring beschreef Hamas het terrorisme van afgelopen donderdagavond als een “natuurlijke en legitieme reactie” op wat het Israëlische “misdaden” tegen de islamitische heilige plaats noemde. De Palestijnse Islamitische Jihad beriep zich eveneens op de decennia-oude  “Al-Aqsa is in gevaar”  laster, en verklaarde dat de “Tel Aviv-operatie [sic] een duidelijke boodschap aan de bezetting is dat zij haar invallen in” het moslimheiligdom moet stoppen.

Van zijn kant riep de vader van de terrorist, een gepensioneerde veiligheidsfunctionaris van de Palestijnse Autoriteit, vrijdag  op tot de “bevrijding” van de Al-Aqsa-moskee van de “ontheiliging van de bezetters” – dit, terwijl inwoners van Jenin zich bij hem thuis verzamelden om de dodelijke terreuraanslag te vieren .

Fathi Hazem voegde toe: “Maak ons ​​tot de zegevierende troepen die als eersten de Al-Aqsa-moskee bestormen, Allah.”

Toch werd Israëls inzet voor vrijheid van aanbidding in zijn hoofdstad voor alle religieuze groeperingen – een gegarandeerd recht sinds de Joodse staat de controle over Oost-Jeruzalem verwierf in een defensieve oorlog in 1967 – grimmig gemaakt op vrijdag, toen tientallen moslims de Ramadan-gebeden bijwoonden op de Tempelberg.

Hoewel Palestijnen  slogans scandeerden ter ondersteuning van het Hamas-terrorisme , stond de Israëlische politie zo’n 80.000 mensen toe om te bidden op het terrein van de Al-Aqsa-moskee, dat bovenop de heiligste plaats van het jodendom ligt .

Zoals de Israëlische reisleider Daniel Rubenstein, die  getuige  was van de terreuraanslag van donderdag,  op Twitter schreef: 

Vriend zijn van het Palestijnse volk betekent hen de waarheid vertellen: de Al-Aqsa-moskee is veilig. Er is geen gevaar. Iedereen die sterft voor al-Aqsa, sterft voor een leugen. Ik roep elke wereldleider, diplomaat, NGO en vredeszoeker op om deze boodschap te versterken en levens te helpen redden.

Desalniettemin hebben mediasites vaak kritiekloos de grondig ontmaskerde “Al-Aqsa is in gevaar” smaad gepromoot. In het afgelopen jaar heeft een steekproef van 18 toonaangevende Amerikaanse nieuwsorganisaties ten minste 58 artikelen gepubliceerd waarin Palestijnse beweringen worden geciteerd dat Israël, naast andere beschuldigingen, de islamitische heilige plaats heeft “bestormd“, “aangevallen” of “ontheiligd“.

Toen duizenden Palestijnen in mei 2021  gewelddadige leuzen scandeerden en in opstand kwamen op de Tempelberg, beschreven sommige journalisten de daaropvolgende politie-inzet gericht op het handhaven van de orde als een “inval” op Al-Aqsa, terwijl ze  Israël de schuld gaven van het daaropvolgende raketvuur van Hamas vanuit Gaza.

Ondertussen krijgt de  feitelijke ontheiliging van Joodse erfgoedsites door Palestijnen bijna geen aandacht.

Het is niet de rol van de media om onwaarheden te verspreiden, maar om de feiten te rapporteren. In dit geval moeten ze er rekening mee houden dat zo’n 80.000 gelovigen – veel van hen Palestijnen – tijdens de ramadan vrijelijk de gebeden bijwoonden in de Al-Aqsa-moskee, slechts enkele uren na een dodelijke terroristische aanslag in Tel Aviv, zelfs nu de PA zich niet houdt aan haar verplichtingen onder internationaal recht om de vernietiging van Joodse heilige plaatsen te voorkomen.

Tenzij nieuwszenders deze “status-quo” veranderen, zullen Palestijnen straffeloos doorgaan met dergelijk ISIS-achtig gedrag .

Bronnen:

 • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “As Palestinians Destroy Jewish Holy Sites, Media Focus On Fake ‘Attacks’ on Al-Aqsa Mosque” van 11 april 2022 op de site van Honest Reporting

Een gedachte over “Terwijl Palestijnen Joodse heilige plaatsen vernietigen, verspreiden media nep-berichten over Al-Aqsa-moskee

 1. Ik vrees dat je niet beseft dat het niet enkel een heilige ‘Joodse’ plaats is. Maria, de moeder van Jezus, heeft een zeer grote positie in de islam. Er is zelfs geen gehele hoofdstuk (hoofdstuk 19, met 98 versen ) uit de Quran aan haar gewijd. Net zoals zij heilig is, is haar man, Jozef ook heilig voor ons.

  Het vernietigen van een graf van een heilige is een extreem grote zonde in de Islam. De misdrijf niet gepleegd door Palestijnse (moslims).
  Daarnaast is het verboden voor ons om heilige plaatsen te vernietigen, noch onze eigen heilige plaatsen, zoals in dit geval, noch heilige plaatsen van andere godsdiensten.

  Zelfs op een oneerbiedige manier in discussie gaan met niet-moslims is verboden, zoals de koran stelt: “En twist niet met de mensen van de Schrift (joden en christenen), tenzij het op (een manier) is die beter is (met goede woorden en op een goede manier), behalve met degenen van hen die kwaad doen, en zeg (tot hen): “Wij geloven in dat wat aan ons is geopenbaard en aan u is geopenbaard; onze God en uw God is Eén, en aan Hem hebben wij ons onderworpen” (29:46).

  Als het ongeoorloofd is om op een onbeleefde manier met iemand van een ander geloof te praten, dan is het gewoon verachtelijk en volkomen verkeerd om hem of haar in naam van religie , schade toe te brengen of te doden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.