Nieuwe tentoonstelling in New York ‘De Holocaust. Wat haat kan doen’ opent op 30 juni 2022

De tentoonstelling van 12.000 vierkante meter zal meer dan 700 artefacten uit de eigen collectie van het museum bevatten, veel van overlevenden die zich in de regio New York vestigden en veel voor het eerst te zien.

Het Museum of Jewish Heritage – A Living Memorial to the Holocaust kondigt aan dat de nieuwe kerntentoonstelling op 30 juni 2022 zal worden geopend voor previews. The Holocaust: What Hate Can Do zal een uitgebreide en actuele presentatie bieden van de geschiedenis van de Holocaust, verteld door middel van persoonlijke verhalen, objecten, foto’s en film, waarvan vele voor het eerst te zien zijn. 

De tentoonstelling van 12.000 vierkante meter zal meer dan 700 originele objecten en getuigenissen van overlevenden uit de collectie van het museum bevatten om een ​​wereldwijd verhaal te vertellen door een lokale lens, geworteld in objecten die zijn geschonken door overlevenden en hun families, van wie velen zich in New York en nabijgelegen plaatsen vestigden .

Van een bijzonder actuele weerklank zijn talrijke artefacten in de collectie van het museum uit Oekraïne, en de geschiedenis van de joden in Oekraïne is verweven met The Holocaust: What Hate Can Do, en biedt de geschiedenis van Oekraïense joden als cruciale context voor de huidige crisis die zich ontvouwt.

In overeenstemming met de missie van het museum om mensen van alle leeftijden en achtergronden voor te lichten over het brede weefsel van het joodse leven voor, tijdens en na de Holocaust, bevat de tentoonstelling talloze begin-, midden- en te veel eindes die deel uitmaken van de verhalen van de Holocaust : Wat haat kan doen . 

Elke kamer en elk object bevat generaties aan ervaringen en informatie over wie joden zijn, wat joodse gemeenschappen in stand houdt en hoe het leven was tijdens de periode van de Europese modernisering, de Eerste Wereldoorlog en de politieke en sociale bewegingen die de opkomst veroorzaakten van de nazi-partij. 

Binnen de Holocaust zijn ervaringen van gelegaliseerd racisme en fascisme, pogroms, getto’s, massamoord en concentratiekampen voorbeelden van persoonlijke en wereldwijde besluitvorming, ontsnapping, verzet en veerkracht, en uiteindelijk bevrijding en een nieuw begin. 

Museumvoorzitter & CEO Jack Kliger zei:

“De titel van onze nieuwe tentoonstelling spreekt tot de reden van ons bestaan. Antisemitisme en fascisme zijn weer in opkomst over de hele wereld. Hier in New York zijn we niet alleen getuige geweest van een toename van antisemitisme, maar ook van een toename van geweld en intimidatie tegen veel gemarginaliseerde groepen. Het is tijd om ons uit te spreken en te handelen, en het is dringend. We hopen dat The Holocaust: What Hate Can Do onze bezoekers zal informeren en inspireren en hen zal eren die zijn omgekomen in de Holocaust, wiens herinneringen een zegen zijn.”

Bruce Ratner, voorzitter van de raad van bestuur van  het museum , zei:

“Het is een bijzonder punt van trots voor onze instelling dat deze nieuwe kerntentoonstelling de collectie van het museum nieuw leven inblaast. De honderden artefacten, waarvan vele geschonken door overlevenden, die bezoekers zullen ervaren, werden allemaal met buitengewoon vertrouwen en visie aan onze instelling geschonken, en we zijn dankbaar. Elk biedt zijn eigen verhaal, en samen vormen deze artefacten een onweerlegbaar historisch record.”

Bronnen:

  • naar een artikelNew core exhibition, ‘The Holocaust: What Hate Can Do,’ to open this June at New York’s Museum of Jewish Heritage – A Living Memorial to the Holocaust” van 5 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.