Nee, staatssecretaris Blinken, Palestijnse terreur is niet ‘zinloos’

Israëli’s steken kaarsen aan op de plaats van een terreuraanslag in de Dizengoff-straat, in het centrum van Tel Aviv. Bij de terreuraanslag van afgelopen nacht, 8 april 2022, werden ” mensen gedood en raakten er meer gewond. (Noam Revkin Fenton/Flash90)

Hoe vaak hebben we westerse stemmen terreurdaden “zinloos” horen noemen? We hoorden het vorige week opnieuw nadat een Palestijnse terrorist drie Israëli’s vermoordde en verschillende anderen verwondde in de trendy Dizengoff-straat in Tel Aviv.

Na te hebben gezegd dat “Amerikanen opnieuw rouwen met het Israëlische volk in de nasleep van een nieuwe dodelijke terroristische aanslag”, voegde minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken eraan toe dat de VS “resoluut staat tegenover zinloos terrorisme en geweld”.

Maar is het geweld echt zinloos, meneer Blinken?

Het is misschien voor jou, maar niet voor de terroristen. Ze denken dat hun terreur een doel heeft. Als je Joden veracht en denkt dat ze niet in het Midden-Oosten thuishoren, geeft het doden van ze je een doel. Als het je ziek maakt om Joden te zien die je haat om plezier te hebben in een coole stad als Tel Aviv, geeft het doden van ze je een doel. En als je trapt in de propaganda van je corrupte leiders dat Joden binnenkort je heilige Tempelberg in Jeruzalem zullen overnemen, is het doden van Joden allesbehalve zinloos.

Sinds de geboorte van Israël, 74 jaar geleden, is vrijwel elke daad van geweld tegen de Joodse staat in verband gebracht met een overkoepelend geloof onder de Palestijnen dat Joden niet in deze regio thuishoren, ongeacht enige legitieme claim van een Joodse connectie met het land.

Door de propaganda van Joden als buitenlanders en landdieven te verspreiden, weten Palestijnse leiders dat niets de massa zo opwindt als Jeruzalem, Israëls bijbelse hartslag.

“We verwelkomen elke druppel bloed die in Jeruzalem is vergoten. Dit is puur bloed, schoon bloed, bloed op weg naar Allah. Met de hulp van Allah zal elke martelaar in de hemel zijn en zal elke gewonde zijn beloning krijgen.”

Die strijdwoorden werden uitgesproken op 26 september 2015, door Mahmoud Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit, die door velen wordt beschouwd als de ‘vredespartner’ van Israël.

Twee weken later, op 1 oktober, vermoordden Palestijnse terroristen een Israëlisch echtpaar, Eitam en Naama Henkin, in koelen bloede in het bijzijn van hun vier kinderen, in leeftijd variërend van 9 jaar tot 4 maanden.

Geloofden deze terroristen dat de moorden zinloos waren? Ik betwijfel het.

Het fundamentele probleem met het karakteriseren van terreur als zinloos is dat het je van de haak laat slaan. Door het geweld te depersonaliseren, door de wortel ervan te negeren, verander je het in een vreselijke maar algemene misdaad waarbij iedereen hetzelfde wordt behandeld.

Maar Palestijnse terreur tegen Israëli’s is geen algemene misdaad. Het is opzettelijk geweld dat geworteld is in een diepe, unieke haat. Deze waarheid maakt geperfectioneerde diplomaten als minister Blinken misschien ongemakkelijk, maar daarmee verdwijnt ze niet. 

Totdat westerse leiders de moed hebben om Palestijnse terreur te verbinden met de anti-joodse en anti-zionistische propaganda die uit alle hoeken en gaten van de Palestijnse samenleving komt, zullen vrede en verzoening waanvoorstellingen blijven.

Als de Verenigde Staten, met andere woorden, het serieus menen met het “resoluut optreden” tegen de Palestijnse terreur, zal het de punten van terreur en jodenhaat met elkaar moeten verbinden.

Tot die tijd blijven we achter met lege reacties zoals: “Dit moet stoppen!” Die tweet kwam van de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Tom Nides, die na de aanslagen in Tel Aviv eraan toevoegde dat hij “met afschuw vervuld was om weer een laffe terreuraanval op onschuldige burgers te zien”.

Ik kan u verzekeren, mijnheer Nides, dat de grote menigten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever die de aanslagen in Tel Aviv vierden, de terrorist niet als een lafaard beschouwden, en ze zagen de moorden zeker niet als ‘zinloos’.

Het is echt zinloos om opzettelijke terreur als zinloos te beschouwen.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Suissa “No, Secretary Blinken, Palestinian terror is not ‘senseless’” van 10 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.