De Joodse gemeenschap van Oekraïne, vroeger en nu en het huidige antisemitisme probleem

Het Getto van Lwow (Lviv) in de Oekraïne in het voorjaar van 1942, bewaakt door nazi’s en hun Oekraïense collaborateurs. Het getto werd geliquideerd in juni 1943; alle inwoners werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Bełżec en het concentratiekamp Janowska


Oekraïne was de geboorteplaats van de chassidische beweging en heeft een rijke erfenis van de Jiddische cultuur, maar het is ook de plaats geweest van gruwelijk antisemitisme.

Tegenwoordig is het moeilijk om de Joodse bevolking van Oekraïne te berekenen. Schattingen lopen uiteen van 49.000 tot 400.000.

Demograaf van de Hebreeuwse Universiteit, Sergio Della Pergola, schatte het aantal op 49.000 in zijn ” World Jewish Population, 2019 “, terwijl het Europees Joods Congres het aantal Joden schat tussen 360.000 en 400.000.

De geschiedenis van de joden in Oekraïne gaat meer dan 1000 jaar terug – historici speculeren dat er al sinds de 9e eeuw joden in het gebied wonen.

Oekraïne is de geboorteplaats van de chassidische beweging, die in de 18e eeuw ontstond als een spirituele opwekkingsbeweging met een focus op mystiek in tegenstelling tot de formele en wetenschappelijke benadering van de joodse praktijk. De grondlegger van het chassidisme, Rabbi Israel Ben Eliezer (algemeen bekend als de Baal Shem Tov) werd geboren en stierf in Oekraïne.

Nog een van de grootste sekten van het orthodoxe jodendom heeft wortels in Oekraïne. Menachem Mendel Schneerson , door leden van de Chabad-Lubavitch-beweging simpelweg bekend als “De Rebbe”, werd geboren op 5 april 1902 in de Zwarte Zee-haven van het huidige Mykolaiv, Oekraïne.

In de 19e eeuw was Oekraïne dichtbevolkt met Joden die een prominente rol speelden in de ontwikkeling van handel en industrie, vooral in Kiev, Odessa en Charkov. 

Oekraïne was ook de thuisbasis van een bloeiende Joodse cultuurscène. Het is waar de Klezmer-muziek (de traditionele volksmuziek van het Oost-Europese jodendom) begon en waar veel Jiddische schrijvers en dichters werden geboren.

Volgens de Amerikaanse joodse historicus Lance Sussman telde Oekraïne op het hoogtepunt meer dan een miljoen Joden wier moedertaal bijna 100% Jiddisch was .

De beroemde schrijver Sholem Aleichem , die ‘Fiddler on the Roof’ schreef, werd geboren in de sjtetl van Pereiaslav, ten zuiden van Kiev, en de musical is waarschijnlijk gemodelleerd naar het sjtetl-leven waarin de schrijver opgroeide.

De geschiedenis van antisemitisme in Oekraïne

Hoewel sommige van de meest onderscheidende ideologieën en tradities van het jodendom hun wortels hebben in het gebied, heeft antisemitisme de joodse gemeenschap van Oekraïne steeds achtervolgd.

Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw kreeg de Joodse gemeenschap te maken met pogroms en beleid dat de beperkingen op waar Joden konden leven en de beroepen die Joden konden uitoefenen, verscherpten.

Volgens het Europees Joods Congres waren er vóór de Tweede Wereldoorlog vier Joodse autonome districten in het zuidelijke deel van Oekraïne en op de Krim . Tijdens de Holocaust werden meer dan een miljoen Joden vermoord door de nazi’s en lokale Oekraïense collaborateurs. Ca. 235.000 Oekraïeners collaboreerden met nazi-Duitsland.

De Joden in Oekraïne vormen een groot deel van de Sovjet-slachtoffers van de Holocaust, waarbij het ergste bloedbad plaatsvond in Babyn Yar buiten Kiev. Tussen 1941 en 1943 werden in Babyn Yar meer dan 100.000 Joden vermoord.

In de Sovjet-Unie werd het “religieuze leven van de Joodse gemeenschap door de [Sovjet-]autoriteiten verpletterd”, legde de Israëlische auteur Matti Friedman uit op de Tikvah-podcast .

“Ze mochten hun jodendom niet uiten. Ze mochten het zionisme niet uiten, dat fel werd bestreden door het Sovjetregime en veroordeeld als een vorm van racisme, en ze mochten niet naar Israël vertrekken”, zei Friedman.

“Joodse identiteit bestond niet in de Sovjet-Unie, omdat het niet kon”, schreef Gal Beckerman van The Atlantic. “Om een ​​Jood te zijn vanaf de tijd van Stalin moest je een stempel in je interne paspoort hebben die je als zodanig markeerde (net zoals een Oekraïense of Letse nationale identiteit ook werd aangegeven). Er was heel weinig gelegenheid voor Joodse gemeenschap, religieuze praktijk of zelfs kale culturele expressie.”

“Synagogen werden meestal gesloten of krioelden van KGB-informanten”, legde hij uit. “Tot het einde van de jaren tachtig was het verzamelen voor zoiets onschuldigs als een Pesach-seder praktisch een subversieve daad, en Hebreeuws onderwijzen was gewoon niet toegestaan.”

Met de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 immigreerden binnen 10 jaar meer dan een miljoen Joden uit de voormalige Sovjet-Unie (FSU) naar Israël. “Het einde van de Sovjet-Unie zorgde ervoor dat er wat lucht in het joodse gemeenschapsleven kwam voor degenen die bleven”, schreef Beckerman. 

“In de Oost-Oekraïense stad Dnipro, niet ver van waar Zelensky opgroeide, zijn er nu 10 synagogen en een gigantisch gemeenschapscentrum genaamd Menorah, geopend in 2012, dat naar verluidt 40.000 mensen per dag bedient – ​​ook al zijn er slechts 60.000 Joden in Dnipro.”

Bij sommigen in de Joodse gemeenschap van Oekraïne heeft de huidige crisis herinneringen aan verschrikkingen uit het verleden gewekt, meldde The New York Times. “Hoewel antisemitisch geweld relatief zeldzaam is in Odessa, zijn sommige Joden bang dat het zou kunnen worden ontketend door de chaos van oorlog”, aldus het artikel .

Neonazi’s van het Azov Bataljon vechten aan de zijde van het Oekraïense leger tegen Rusland

Antisemitische spanningen

Wat betreft de algemene staat van antisemitisme in Oekraïne vandaag, worden Joden in Oekraïne over het algemeen niet geconfronteerd met gewelddaden of publieke veroordelingen van Israël, volgens een rapport uit 2020 van het American Jewish Committee .

Vorige maand heeft het Oekraïense parlement een wet aangenomen die antisemitisme strafbaar stelt , zoals gedefinieerd door de International Holocaust Remembrance Alliance. Het misdrijf wordt bestraft met een boete of een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky , is uitgesproken over zijn joodse identiteit. Leden van zijn familie werden vermoord tijdens de Holocaust en anderen vochten in het Rode Leger.

Tussen mei en augustus 2019 was Oekraïne het enige andere land dan Israël met zowel een joods regeringshoofd, premier Volodymyr Groysman , als een staatshoofd in president Zelensky .

Desondanks behoort antisemitisme in Oekraïne niet tot het verleden.

“Antisemitisme in Oekraïne bestaat in zijn oude ‘traditionele’ en culturele vorm: het idee dat Joden alle geld, de media en de overheid beheersen, ze zijn hebzuchtig, vermoorden Jezus en ‘zuigen ons bloed'”, zei Samuel Kliger , de Amerikaanse Joodse Directeur Russische en Euraziatische Zaken van de commissie.

Oekraïne is ook terughoudend om rekening te houden met zijn rol in de Holocaust, waarbij meer dan een miljoen Joden werden vermoord door de nazi’s en lokale Oekraïense collaborateurs. 

Bovendien, zei Kilger, hebben sommige Oekraïense parlementsleden erop aangedrongen om bepaalde nazi-collaborateurs als oorlogshelden te vieren, terwijl ze hun anti-communistische gevechten uitbazuinen terwijl ze hun medeplichtigheid aan Holocaust-misdaden negeren.

Ondanks deze trends doet Oekraïne het nog steeds beter dan veel van zijn buurlanden als het gaat om antisemitisme. Een peiling van het Pew Research Center uit 2018 wees uit dat Oekraïne de meest accepterende Joden is van alle Centraal- en Oost-Europese landen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shaked Karabelnicoff “Ukraine’s Jewish community, past and present” van 3 maart 2022 en een artikelThe Azov Movement: Let’s talk about Ukraine’s “Nazi problem”” van 1 maart 2022 op de site van Jewish Unpacked

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.