Moshe Kantor verlaat Europees Joods Congres als reactie op Britse zwarte lijst

Ontmoeting van Moshe Kantor (rechts) met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie in december 2019

In een typische actie om baby’s met badwater weg te gooien, kondigde de Britse minister van Buitenlandse Zaken woensdag een aanzienlijke verhoging van de Britse sancties tegen Rusland aan in een persbericht met de titel: “UK imposes sweeping new sanctions to starve Putin’s war machine

Bovenaan de lijst van die Russische elite stond onder Truss “Viatcheslav (Moshe) Kantor, de grootste aandeelhouder van kunstmestbedrijf Acron met een cruciale strategische betekenis voor de Russische regering.”

Het Europees Joods Congres reageerde en zei dat ze “diep geschokt en ontsteld zijn door het besluit van de Britse regering vandaag om Dr. Moshe Kantor, voorzitter van het Europees Joods Congres, de World Holocaust Forum Foundation en de Europese Raad voor tolerantie en verzoening te straffen. De beslissing is misplaatst en mist feitelijke of op feiten gebaseerde verdienste.”

Bij de aankondiging van het pakket zei minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss: “Samen met onze bondgenoten laten we de Russische elite zien dat ze hun handen niet kunnen wassen van de wreedheden die op bevel van Poetin zijn begaan. We zullen niet rusten voordat Oekraïne zegeviert.”

In 2020, toen Kantor voorzitter was van de World Holocaust Forum Foundation, kreeg het Forum kritiek te verduren nadat Vladimir Poetin een toespraak mocht houden waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aan Russische zijde werd gepresenteerd, en het forum stond de Poolse president Andrzej Duda niet toe een weerlegging te geven. Zou het straffen van de man die Poetin het voordeel gaf ten opzichte van de Polen “zijn oorlogsmachine uithongeren?” Waarschijnlijk niet.

Openbaarmaking: ook ik geef de voorkeur aan de Russische versie van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog – het Rode Leger bevrijdde de vernietigingskampen, terwijl de Polen hielpen ze te vullen met Joden.

Kantor is de oprichter en voorzitter van de European Council on Tolerance and Reconciliation (ECTR). In 2010 richtte hij het Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry op aan de Universiteit van Tel Aviv.

Kantor is sinds 2007 voorzitter van het Europees Joods Congres en is herkozen in 2008, 2012, 2016 en 2020. Het EJC is de grootste seculiere organisatie die de belangen van het Europese jodendom vertegenwoordigt en vertegenwoordigt 2,5 miljoen joden in 42 nationale gemeenschappen over het vasteland.

In 2007 richtte Kantor het International Luxembourg Forum on Preventing Nuclear Catastrophe op en werd hij verkozen tot voorzitter van het International Luxembourg Forum on Preventing Nuclear Catastrophe, een internationale niet-gouvernementele organisatie die toonaangevende, wereldberoemde experts verenigt op het gebied van nucleaire non-proliferatie, materialen en leveringsvoertuigen, waaronder Mohamed ElBaradei, directeur-generaal van de International Atomic Energy Agency (IAEA), William Perry, voormalig minister van Defensie van de VS, en Hans Blix, voorzitter van de Weapons of Mass Destruction Commission en voormalig directeur-generaal van de IAEA.

Kantor was voorzitter van het Russisch-Joodse Congres (RJC) van 2005 tot 2009. Hij stichtte en leidde het World Holocaust Forum (WHF) in 2005 en het Europees Joods Fonds in 2006. Hij is de oprichter en voorzitter van het Europees Joods Fonds (EJF).

In 2021 werd Kantor voor de derde keer herkozen tot voorzitter van de Policy Council van het World Jewish Congress. Hij is vice-voorzitter van de Joodse Leiderschapsraad.

In 2019 nomineerde Yad Vashem Moshe Kantor als kanselier van de Raad, waar hij sinds 2010 lid van het directoraat was.

Het persbericht van het EJC vervolgde: “Dr. Kantor is een Brits staatsburger die al meer dan drie decennia in West-Europa woont, waarvan vele jaren in het VK. Hij is een al lang bestaande en gerespecteerde Joodse leider, die zijn leven heeft gewijd aan de veiligheid en het welzijn van de Joodse gemeenschappen in Europa en de strijd tegen antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat.

“Als erkenning voor dit levenswerk namens Joodse gemeenschappen en zijn inspanningen om meer tolerantie en verzoening in Europa en daarbuiten te bewerkstelligen, heeft Dr. Kantor de meest prestigieuze prijzen en onderscheidingen ontvangen van vele Europese staatshoofden en regeringsleiders.

“We roepen op om dit besluit zo snel mogelijk terug te draaien.”

Weet je nog wat Yad Vashem deed met Roman Abramovich, die zoveel van zijn aardige geld met hen deelde? Ze kondigden aan dat “in het licht van de recente ontwikkelingen, Yad Vashem heeft besloten het strategische partnerschap met de heer Roman Abramovich op te schorten.”

Welnu, na de aankondiging van het VK zei een woordvoerder van de Joodse Leiderschapsraad: “Moshe Kantor heeft gediend als ere-vicevoorzitter van de JLC. Zijn ambtstermijn loopt in mei af en wordt niet verlengd.”

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “European Jewish Congress Shocked by UK’s Sanctioning Its President to ‘Starve Putin’s War Machine’” van 7 april 2022 en een artikelMoshe Kantor Quits European Jewish Congress in Response to UK’s Blacklisting” van 11 april 2022 en een artikelWest Critical of Israel’s Sheltering Russian-Jewish Tycoons, Will Law of Return Be Undermined?” van 14 maart 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.