Israëlische wapenverkoop bereikte in 2021 nieuw record van $ 11,3 miljard

Een SPYDER Luchtdoelraket wordt afgevuurd tijdens een test (Rafael Advanced Defense Systems Ltd.)

Ambtenaren van het ministerie van Defensie zeggen dat vorig jaar de vraag naar Israëlische defensiegoederen sterk toenam en de verkoop aan regeringen verdrievoudigd is na de Abraham Akkoorden.

De jaarlijkse Israëlische wapenverkoop bereikte een nieuw record in 2021, volgens cijfers van het ministerie van Defensie die dinsdag zijn vrijgegeven, waarbij functionarissen een sterke toename van de vraag naar wapens van Israëlische makelij noemen.

Het directoraat Internationale Defensiesamenwerking van het ministerie, bekend als SIBAT, zei dat de defensie-export vorig jaar in totaal $ 11,3 miljard bedroeg, een stijging van $ 8,3 miljard in 2020. De export bereikte eerder een recordhoogte van $ 9,2 miljard in 2017 als gevolg van verschillende grote deals.

“Israëls defensie-export heeft voor het eerst dubbele cijfers bereikt en is binnen twee jaar met 55 procent gestegen”, aldus Brig. Gen. (Res.) Yair Kulas, het hoofd van SIBAT, vertelde verslaggevers op maandag.

“De vraag naar Israëlische defensieproducten is het afgelopen jaar gestegen, wat zich onder meer uit in de sterke toename van transacties tussen landen”, voegde Kulas eraan toe.

Europa was de grootste koper van Israëlische defensiegoederen en kocht 41% van de totale export, gevolgd door de regio Azië-Pacific met 34% en Noord-Amerika met 12%.

De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, die onlangs de betrekkingen met Israël normaliseerden in overeenkomsten die bekend staan ​​als de Abraham-akkoorden, waren goed voor 7% van de wapenaankopen. Ten slotte waren Afrika en Latijns-Amerika elk goed voor 3%.

“Vooruitkijkend creëren verschuivende wereldwijde prioriteiten en partnerschappen zoals de Abraham-akkoorden een grote vraag naar de geavanceerde technologische systemen van Israël”, zei Kulas.

Raketten, missiles en luchtverdedigingssystemen vormden met 20% het grootste deel van de export, gevolgd door opleidingsdiensten met 15%. De export van onbemande luchtvaartuigen en drones vertegenwoordigde 9% van alle wapenverkopen, evenals radar- en elektronische oorlogsvoeringsystemen.

De export van onbemande luchtvaartuigen en drones vertegenwoordigde 9% van alle wapenverkopen

Hoewel Israël bekend staat om zijn cyberintelligentiesystemen, vertegenwoordigden ze het afgelopen jaar slechts 4% van alle verkopen. Ambtenaren hebben niet aangegeven aan welke landen ze zijn verkocht. De Israëlische verkoop van dergelijke technologie is de afgelopen jaren steeds kritischer geworden vanwege beschuldigingen dat ze door sommige landen zijn gebruikt om politieke dissidenten en journalisten te bespioneren.

Avionica, elektronische bewaking, wapenwerpers, voertuigen en munitie waren goed voor een groot deel van de rest.

Ambtenaren van het ministerie merkten op dat het totale aantal wapenverkopen van regering tot regering meer dan verdrievoudigd was in vergelijking met het voorgaande jaar, tot meer dan $ 3,3 miljard.

“Veiligheidsrelaties zijn een integraal onderdeel van de politieke betrekkingen van Israël en ons vermogen om samen te werken met andere landen, en we werken eraan om die banden te versterken en nieuwe veiligheidspartnerschappen te creëren”, zei minister van Defensie Benny Gantz.

“De piek in defensieovereenkomsten in 2021 is in de eerste plaats een middel om de veiligheid van de staat Israël te versterken”, voegde hij eraan toe.

Volgens een onafhankelijke internationale veiligheidsdenktank stond Israël de afgelopen vijf jaar op de 10e plaats van de grootste internationale wapenexporteur. De vijf leidende landen domineerden de wereldhandel, goed voor 77% van alle export. Die landen waren de VS, met 39%, gevolgd door Rusland, 19%, daarna Frankrijk, China en Duitsland. De andere landen in de top 10 van exporteurs waren Italië, het VK, Zuid-Korea en Spanje.

Europa en Noord-Amerika waren goed voor 87% van alle wapenexport, volgens het onderzoeksinstituut, dat 60 landen identificeerde die in die periode wapens exporteerden. De grootste importeurs van Europa waren het VK, Noorwegen en Nederland.

Israël was de 14de grootste importeur van wapens, goed voor 1,9% van het wereldwijde aandeel. Tweeënnegentig procent van Israëls import kwam uit de VS, voornamelijk F-35-jets en geleide bommen, gevolgd door zendingen uit Duitsland en Italië. Duitsland levert de onderzeeërs van Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian “Israeli arms sales hit new record of $11.3 billion in 2021” van 12 april 2022 en een artikel van Luke Tress “Israel ranked world’s 10th-largest weapons exporter in past five years” van 4 april 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.