Palestijnse Apartheidsweek 2022 gaat wereldwijd weer van start op de campussen van de universiteiten

“We willen van verdediging naar aanval gaan. We willen de organisatie zijn die het verhaal en het gesprek controleert’, zegt Ilan Sinelnikov, president en oprichter van Students Supporting Israel (SSI).

Een pro-Israëlische studentengroep gaat in het offensief door op meerdere campussen in de Verenigde Staten te protesteren en voor het eerst de aandacht te vestigen op systemische discriminatie van Joden in door Palestijnen gecontroleerde gebieden zoals de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. tijd ooit in wat de groep de Palestijnse Apartheidsweek noemt.

Students Supporting Israel (SSI) heeft sinds 21 maart drie universiteitscampussen door het hele land bezocht en benadrukt de realiteit waarmee studenten zelden worden geconfronteerd over de door Palestijnen gecontroleerde gebieden.

Kwesties zoals salarissen betaald aan de families van Palestijnse terroristen voor het doden van Joden als onderdeel van een beleid genaamd “pay for slay”; de Palestijnse Autoriteit maakt het illegaal om eigendommen aan Joden te verkopen; Joden kunnen niet openlijk bidden op heilige plaatsen in Palestijns gebied, tenzij ze vergezeld gaan van beveiliging; het uitwissen van het bestaan ​​van Joden uit Palestijnse leerboeken en kaarten; evenals het handvest van Hamas waarin wordt opgeroepen tot het doden van alle Joden.

“Dit beleid – als iemand echte apartheid en discriminatie en scheiding van mensen wil bespreken – is dit het”, zegt Ilan Sinelnikov, president en oprichter van SSI. “Dit is misschien niet eens echte apartheid, want niets is hetzelfde als Zuid-Afrika, maar dit komt het dichtst in de buurt dat zulke tekenen van apartheid vertoont.”

De eerste week van de campagne viel samen met de Israel Apartheid Week.

Sinelnikov zei dat gedurende 10 jaar Joodse studenten op universiteitscampussen in heel Noord-Amerika elk jaar in het defensief werden gezet gedurende een week toen Student for Justice In Palestine (SJP) demonstreerde op universiteitscampussen over de hele wereld om Israël te beschuldigen van oorlogsmisdaden en apartheid. Een veelgebruikte truc voor de Israel Apartheid Week is om een ​​grote muur op te zetten, gemodelleerd naar de Israëlische barrière op de Westelijke Jordaanoever, versierd met anti-Israëlische berichten.

Vanuit het perspectief van joodse en zionistische studenten die langs die muur op de campus lopen, met zijn berichten en studenten die verkeerde informatie verspreiden, “voelt het je afschuwelijk, geeft het je het gevoel dat je niets hebt om erop te reageren”, zei hij.

Organisaties reageren er vaak op door pro-Israëlische sprekers te ontvangen op evenementen die meestal binnenshuis zijn of door flyers uit te delen, die lang niet zoveel aandacht krijgen.

“We willen van verdediging naar aanval gaan. We willen de organisatie zijn die het verhaal en het gesprek controleert’, zegt Sinelnikov.

De huidige Egyptische muur met Gaza die vijf jaar geleden werd opgetrokken. De veiligheidszone werd uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de terreur die dreigt vanuit de Gazastrook buiten de deur houden [beeldbron: A-A] 

‘Laten we ze een keer bespreken’

Sinelnikov en een handvol nationale SSI-medewerkers zijn tot nu toe naar drie universiteiten gereisd, te beginnen op de campus van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, vervolgens de Universiteit van Minnesota, en maandag en dinsdag door te brengen aan de Universiteit van Californië, Berkeley, voordat hun tour deze week aan de Universiteit van Georgia af te sluiten. SSI sloot zich aan bij de pro-Israëlische groepen van de campus om de evenementen te organiseren, die de rest van de week door de studenten worden voortgezet nadat de nationale SSI-groep is verhuisd.

Ze zetten zich op in drukbezochte ruimtes, zoals voor studentenverenigingen of, zoals bij UC Berkeley, in een trap bij de ingang met meerdere tafels met verschillende banners. Sommige spandoeken bevatten portretten van slachtoffers van Palestijnse terroristen in Israël, zoals Taylor Force , een 28-jarige Amerikaanse afgestudeerde student; Ari Fuld , een 45-jarige vader van vier kinderen; en drie tienerjongens ontvoerd in juni 2014. Op de borden stonden ook de bedragen die de PA hun families elk jaar betaalt.

Andere spandoeken bevatten een citaat uit het handvest van Hamas of antisemitische verklaringen van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

In de buurt zette de groep een geïmproviseerde tent op die eruitzag als een schuilkelder die ze een “veilige ruimte” noemden en schilderden daarop de vele bedreigingen waarmee Israëli’s geconfronteerd werden door Palestijnse terroristische aanslagen. Ook hebben ze een plastic kinderspeelhuisje neergezet. Op het huis staat een bord “Te koop”, waarop staat dat volgens de Palestijnse wet het verkopen van een huis aan een Jood wordt beschouwd als hoogverraad, waarop levenslang of de doodstraf staat.

Nergens in het display zijn Israëlische vlaggen of pro-Israëlische berichten of T-shirts van hun organisatie te zien. Dit wordt gedaan zodat het evenement alleen gericht was op het Palestijnse beleid, in plaats van de kwestie altijd terug te brengen naar Israël.

‘Weet je, laten we ze een keer bespreken,’ zei Sinelnikov. “Mensen praten non-stop over Israël. Laten we ze nu bespreken.”

‘Mensen op een hele goede manier opleiden 

Gedurende de ongeveer vijf uur per dag staan ​​de tafels op de campus opgesteld, behalve aan de Universiteit van Minnesota, waar ze door de kou maar een paar uur per dag konden blijven. Sinelnikov zei dat hij het effect van de campagne kon zien .

De mensen aan wie hij kon zien dat ze echt anti-Israël waren, wisten niet hoe ze moesten reageren. Sommigen zeiden dat het niet waar was; een paar schreeuwden obsceniteiten of knipten ze af. Op elke universiteit stonden leden van de SJP van de school tegenover hen en maakten foto’s, maar zeiden zelden iets omdat ze niet wisten wat ze moesten doen.

Zelfs in Berkeley gebeurde er niets geks, zoals sommige mensen hadden voorspeld, zei hij.

“De meeste mensen denken dat het de campus gaat platbranden – deze campagne – maar feit is dat ik denk dat we mensen heel goed op een heel goede manier opleiden, en we beheersen het verhaal in het gesprek,” zei hij na de eerste dag van de groep aan UC Berkeley, een van de meest activistische linkse universiteiten van het land.

Ondertussen zag hij ook een verandering in Joodse en pro-Israëlische studenten die de hele dag naar hen toe kwamen, blij en trots om te zien dat er voor het eerst een groep was die proactief was tegen Palestijnse desinformatie op de campus.

“Hun gevoel is veranderd, en nu voelen de Joodse studenten en de zionistische studenten in Berkeley en Urbana-Champaign zich gesterkt en alsof we het verhaal beheersen en de studenten die sterk anti-Israël zijn, zijn zij degenen die moeten reageren voor ons”, zei Sinelnikov.

Het enige dat tijdens de reis tot nu toe gebeurde dat Sinelnikov schokte, vond plaats in Urbana-Champaign. Een jonge Palestijnse student kwam naar hen toe en maakte een tijdje ruzie. In eerste instantie, zei hij, leek het erop dat ze zelfs een gemeenschappelijke basis hadden gevonden. Toen kwamen haar vrienden van SJP die de hele dag naar het evenement keken en foto’s maakten naar haar toe en zeiden iets in het Arabisch. De student stortte toen in en begon te huilen en te schreeuwen tegen SSI en de Joodse studenten aan de tafels, zeggende: “Je hebt ons land gestolen, we hebben niets te verliezen, en we zullen tegen je vechten tot de dag dat we het niet meer kunnen.”

Volgens Sinelnikov is de groep van plan om elk semester op andere universiteiten te verschijnen, maar ze hebben nog niet besloten welke ze in de herfst zullen bezoeken. Het doel is om de Palestijnse Apartheidsweek zo uit te bouwen dat individuele campus SSI of soortgelijke pro-Israëlische groepen in de toekomst hun eigen Palestijnse Apartheidsweken kunnen organiseren zonder de hulp van het nationale team.

“Het letterlijk wissen van het Joodse bestaan, de levens, de gemeenschap en de geschiedenis van de kaart van het Midden-Oosten is hoe apartheid eruitziet”, verklaarde SSI in een persbericht. “Als een student het Palestijnse apartheidsbeleid hierboven kan rechtvaardigen, was het probleem nooit Israël, het probleem zijn degenen die niet in het reine kunnen komen met het feit dat het Joodse volk hun huis heeft herbouwd en hun eigen onafhankelijke staat heeft. 

Dit is het moment om de Palestijnse apartheid te bespreken. Te lang zijn de verachtelijke praktijken van de Palestijnse regering tegen Joden onopgemerkt gebleven door de internationale gemeenschap. Voor de eerste keer ooit zullen activisten bij SSI deze schandelijke praktijken aan de kaak stellen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dmitriy Shapiro “Palestinian Apartheid Week as new approach to facing anti-Israel activity on campus” van 6 april 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel2022 Israeli Apartheid Week: Overview” van 4 april 2022 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.