Israëls veldhospitaal in Oekraïne gebruikt virtual reality om vluchtelingen te behandelen

Hoofdkwartier van de Humanitaire Missie aan Oekraïne van de Staat Israël

Een kleine delegatie van medische professionals van het Israëlische veldhospitaal “Kohav Meir” in Mościska, West-Oekraïne, bezocht vorige week een nabijgelegen plaatselijke basisschool, die een geïmproviseerd opvangcentrum werd voor door oorlog verscheurde vluchtelingen. 

De medische delegatie arriveerde uitgerust met knuffelbeesten, kleurplaten, kleurpotloden en zelfs een paar virtual reality-brillen (VR) van medische kwaliteit. Toen ze aankwamen, ontmoetten ze een groep van 10 kinderen en hun ouders, die kwamen uit enkele van de zwaarst getroffen gebieden in Oekraïne, en voorzagen ze van eerste hulp en geestelijke gezondheidszorg.

Toen het tijd was om de VR-bril te monteren, die werd ontwikkeld door de Israëlische startup XRHealth, was de verandering in de atmosfeer voelbaar. “Er was een kleine jongen die aan de zijkant zat en nauwelijks sprak”, vertelde Liron Wasserman Ben Yehuda aan Calcalist , die als vertegenwoordiger van Beyond, de telezorgafdeling van het Sheba Medical Center, dienst doet. 

“We zetten de bril op hem en het toonde hem een ​​virtual reality-afbeelding van hem die in een aquarium zwom. Binnen enkele seconden had hij een glimlach op zijn gezicht en begon hij met ons te communiceren. Zijn opwinding en geluk keerden binnen enkele minuten terug. Hij bevond zich in een totaal andere realiteit dan waar hij nu in leeft.”

Kinderen met VR-bril geleverd door het Kohav Meir-veldhospitaal in Oekraïne. Foto: Kohav Meiro

Deze mentale behandeling is slechts het topje van de ijsberg in de geavanceerde technologische en medische beeldvormingsmogelijkheden van Kohav Meir, waaronder apparatuur van medische kwaliteit waarmee artsen in Israël volledig lichamelijk onderzoek kunnen uitvoeren op Oekraïners met behulp van geavanceerde beeldvorming, en waarmee senior medische experts ook advies kunnen geven.

“We veranderen het paradigma van humanitaire geneeskunde”, zei Dr. Galia Barkai, de manager van Sheba Beyond, die deze week terugkeerde naar Israël na twee weken in Oekraïne. “We kunnen medische diensten van veel hogere kwaliteit bieden in het veld, en het brengt medische hulp acht stappen vooruit.”

Deze technologische vooruitgang kreeg een aanzienlijke boost na de uitbraak van COVID-19.

“Aan het einde van de eerste golf realiseerden we ons dat er veel mogelijkheden zijn om medicijnen voor iedereen thuis toegankelijk te maken”, zei Barkay. “De regelgevende medische belemmering is aanzienlijk afgenomen, waardoor we op afstand kunnen worden behandeld. Anderhalf jaar geleden nam Sheba de beslissing om de Sheba Beyond-vestiging op te richten om iedereen, waar dan ook, een ziekenhuisbehandeling te bieden met behulp van verschillende technologieën. Hoewel onze kernactiviteit gebaseerd is op videoconsultaties, worden ook andere methoden gebruikt, zoals monitoring op afstand, lichamelijk onderzoek op afstand en VR-technologieën.”

Op het gebied van humanitaire medische diensten zei ze: “We kunnen medische diensten van veel betere kwaliteit in het veld toegankelijk maken, senior experts inschakelen, professionele en gedetailleerde informatie bieden, simulaties uitvoeren en meer.”

In het Israëlisch veldhospitaal in Oekraïne

Het Israëlische telegezondheidsbedrijf Pulsenmore heeft een klein apparaat ontwikkeld dat detectieapparatuur bevat en kan worden bevestigd aan een smartphone, met behulp van het scherm en de reken- en connectiviteitsmogelijkheden. 

“We zijn erin geslaagd om het te gebruiken om echo’s te maken bij zwangere vrouwen, terwijl een deskundige arts in Israël het grondteam in Oekraïne leidde, dat geen lid is van de medische staf”, zei Barkay. 

“Met behulp van deze pilot zagen we de mogelijkheid en begonnen we meer telegeneeskundetechnologieën te gebruiken, waarmee we geüpgradede mogelijkheden naar veldhospitalen kunnen brengen. We hebben ook een apotheek die net als elk ander ziekenhuis in Israël wordt beheerd door een voorraadbeheersysteem.”

Dit vereist een zeer stabiele communicatie-infrastructuur, wat niet noodzakelijk een gegeven is in een oorlogsgebied.

“De techneuten begonnen de infrastructuur wekenlang voor de opening van het ziekenhuis voor te bereiden. Ze probeerden een week lang een stabiel communicatiesysteem op te zetten met behulp van twee grote schotelantennes die we uit Israël hadden meegebracht en het werkte niet. Gelukkig gaf de burgemeester van de stad ons alles wat we nodig hadden en konden we fysiek verbinding maken met internet en een veilige ziekenhuislijn opzetten.” 

Israëlische humanitaire en medische hulp in Oekraïne

“De lijn stelt ons in staat om verbinding te maken met medische experts en ons gezondheidssysteem in Israël, en functioneert nu als een consultatiekliniek die al ongeveer 100 patiënten heeft behandeld. We hebben ook video-oproepmogelijkheden ingezet in de eerste hulp en op de SEH voor kinderen, en toen er een zware belasting was, had de SEH-arts in Israël toegang tot het medisch dossier en verleende hij medische hulp.”

“We vertrouwen in hoge mate op een apparaat dat is ontwikkeld door de Israëlische startup TytoCare, dat het mogelijk maakt om op afstand medische onderzoeken uit te voeren. Het is eigenlijk een uitgebreide stethoscoop die de ademhaling en hartslag versterkt en doorgeeft, en ik kan de longen en het hart van een patiënt horen kloppen alsof ik erbij ben. Het omvat ook oor- en keeltests waarmee video’s en foto’s kunnen worden gemaakt en deze live naar artsen kunnen worden uitgezonden. Alle testen en consulten kunnen worden gedaan met behulp van het apparaat, dat tijdens het examen ook wordt begeleid door kunstmatige intelligentie. Het kan ook huidlaesies fotograferen, verbinding maken met pulsoximeters en temperaturen opnemen. Met het apparaat kunnen artsen vrijwel volledig op afstand lichamelijk onderzoek doen.”

De technologische apparatuur wordt ook door de teams gebruikt om psychische problemen te behandelen. “We hebben een school bezocht die is veranderd in een opvangcentrum voor vluchtelingen”, zegt Bela Ben Gershon, die als deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid bij het ministerie van Volksgezondheid fungeert en hoofd van de geestelijke gezondheidszorg in de delegatie. “We verzamelden een groep van tien kinderen van 2-14 jaar en hun ouders. De kinderen kwamen uit Kiev, Maripol, Charakov en de meeste van hun huizen waren volledig verwoest.

In één geval verliet een moeder haar huis gedurende 10 minuten om water te halen en werd ze nooit meer gezien, waardoor ze haar kinderen alleen achterliet bij hun grootmoeder. Ze zagen dode lichamen op straat liggen, en een kind kwam onder vuur te liggen en moest onder auto’s kruipen om de trein te bereiken om te ontsnappen. Kinderen lijden aan slaapapneu en zijn bang om hun ogen te sluiten om te voorkomen dat er weer vreselijke beelden verschijnen. Pre-tieners gingen terug naar bedplassen. Ze springen elke keer dat ze een geluid horen, omdat het hen doet denken aan explosies. Ze hebben alle symptomen van een ernstig posttrauma.”

“Tijdens de behandeling krijgen ze een gevoel van empowerment, zodat ze niet meer het gevoel hebben dat ze slachtoffer zijn, en we helpen hen om te herkaderen wat er is gebeurd, en te beseffen dat de traumatische gebeurtenis voorbij is. Het gebruik van een VR-bril brengt ze naar een veilige plek en helpt ze die verbinding te maken en dat interne zelfvertrouwen weer te voelen. Je zit in een bubbel waardoor je van binnen tot rust kunt komen. Je draagt ​​ze en krijgt instructies om even te bewegen. En plotseling zie je de glimlach terugkeren naar hun gezichten, hun spieren ontspannen en hun gezichtsuitdrukkingen veranderen. De symptomen nemen af, en dat wijst op de mogelijkheid van beter herstel en helpt chronische PTSS te voorkomen.”

Blijft u in contact met de gezondheidszorg in Oekraïne?

“Een van de moeilijkste dingen aan het starten van een veldhospitaal is de dag dat je moet vertrekken, en als je je niet goed voorbereidt, kan dat tot grote teleurstellingen leiden. We hebben nauwe banden met de gezondheidsdiensten in Oekraïne en naast onze trainingen geven we ook instructies voor telehealth-sessies. We hebben donaties ontvangen zodat we onze TytoCare-apparaten en VR-brillen bij de Oekraïners kunnen achterlaten. We trainen lokale medische professionals die onze apparaten later kunnen gebruiken, en houden contact met ons.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Omer Kabir “Israel’s field hospital in Ukraine using VR to treat refugees” van 10 april 2022 op de site van C-Tech

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.