Israël geschokt na Palestijnse vernielingen aan Graf van Jozef nabij Shechem

Het Graf van Aartsvader Jozef na vandalisme door Palestijnse relschoppers (Foto: Regionale Raad van Samaria)

Premier Naftali Bennett veroordeelde zondag het nachtelijke vandalisme van de religieuze heilige plaats van Joseph’s Tomb in de buurt van de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever, door Palestijnse extremisten, en zwoer de daders voor het gerecht te brengen.

“Tientallen Palestijnse relschoppers hebben in een razernij van vernietiging eenvoudigweg een heilige plaats voor ons, de Joden, vernield. Ze verbrijzelden de grafsteen boven het graf en staken kamers in het complex in brand; Ik heb de schokkende foto’s gezien”, zei Bennett.

“We zullen een dergelijke aanval op een voor ons heilige plaats, aan de vooravond van Pesach, niet tolereren en de relschoppers bereiken”, waarschuwde hij. “We zullen zorgen voor de wederopbouw van wat is vernietigd, net zoals we altijd doen.”

Bennett kondigde samen met andere hoge functionarissen aan dat de staat Israël het terrein zal opknappen en herbouwen om het snel in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen.

Het incident vond plaats op de tweede nacht dat speciale troepen van de IDF betrokken waren bij terrorismebestrijdingsoperaties op de Westelijke Jordaanoever, acht verdachten arresteerden die betrokken waren bij terroristische activiteiten en illegale wapens in beslag namen. Israël versnelde de operaties in de Palestijnse gebieden na een reeks dodelijke terroristische aanslagen in de afgelopen maand, waarbij samen 14 mensen omkwamen.

Bennett zei dat de IDF, de Israëlische veiligheidsdienst en de Israëlische politie de klok rond actief zijn om de veiligheid te herstellen en de golf van terrorisme te stoppen.

“We gaan door met het arresteren van degenen die betrokken zijn geweest bij terrorisme en aanvallen op de terroristen”, beweerde Bennett. “We zullen afrekenen met iedereen die, direct of indirect, aan de aanslagen was gelinkt.”

Minister van Defensie Benny Gantz beschreef de brandstichting als een “ernstige gebeurtenis en een ernstige schending van de vrijheid van aanbidding op een van de heiligste plaatsen voor elke Jood”.

“Het schendt de gevoelens van de hele Joodse natie, vooral wanneer het plaatsvindt tijdens de islamitische heilige maand”, merkte Gantz op. “Bovendien zullen we alle nodige maatregelen nemen om dergelijke incidenten te voorkomen.”

Gantz zei dat hij een “sterke boodschap” aan de Palestijnse Autoriteit had gecommuniceerd, waarin hij vroeg om onmiddellijke versterking van hun functionarissen ter plaatse en om “beslissende actie tegen relschoppers en terroristen die de stabiliteit en veiligheid op heilige plaatsen schaden”.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei dat het aanvallen van heilige plaatsen gelijk staat aan het aanvallen van het hart van een volk.

“De schade aan Jozefs graf tijdens een heilig festival is schokkend. Dit is ernstige schade, niet alleen aan het graf zelf, maar ook aan de diepgewortelde gevoelens van het Joodse volk”, zei Lapid. “We zullen de daders voor het gerecht brengen en het graf van Jozef herstellen. Ik roep iedereen op om rust en stilte te bevorderen.”

Voorbeeld van hoe de Palestijnen met het Joodse werelderfgoed: Nabloes, september 2000. De Eerste Intifada breekt uit en de Palestijnen verwoesten de Graftombe van Jozef. Hoewel de Palestijnen dezelfde Tombe claimen als hún erfgoed, wordt de Tombe toch ontheiligd en afgebrand om zich te wreken op de Joden van Israël enkel en alleen omdat zij dit heiligdom eveneens vereren. Begrijpe wie begrijpe kan![beeldbron: Arca]

Graf van Jozef
De Graftombe van Jozef bevindt zich in het hart van Nabloes, in de door de Palestijnse Autoriteit gedeeltelijk gecontroleerde gebieden (Area A en B) in Judea en Samaria aka de Westelijke Jordaanoever. Tegenstrijdige meningen of Aartsvader Jozef al dan niet op deze plek werd begraven, hebben niet belet dat de Jozef ’s Graftombe erkend werd als zijnde een Joods schrijn, zij het van minder belang. Dit in tegenstelling tot de Graftombe van Rachel, Jozef ’s moeder, die zich bevindt op de weg van Jeruzalem naar Bethlehem.

Joden geloven dat Jozef, de elfde van de twaalf zonen van aartsvader Jakob en zijn vrouw aartsmoeder Rachel, hier geboren is. De plaats wordt ook aanbeden door de christenen, in het bijzonder de Oosterse Christen-Orthodoxe en tevens door de moslims, die zeggen dat hun Profeet Yussuf hier begraven ligt.

Na de oorlog van 1967 heroverde Israël de toegang toegang tot de site en werd in de jaren 1980 in de Graftombe van Jozef een klein Joods seminarie gebouwd. De site werd ook gebruikt als een militaire voorpost, en een aantal soldaten waren er gestationeerd ter bescherming van de studenten van het seminarie en de site zelf. Nabloes werd teruggegeven aan de Palestijnen in 1995, maar de Israëli’s behielden de controle over de site.

Intifada
In september 2000 was de Tweede Intifada uitgebroken. Aanvankelijk werd het bezoek van wijlen premier Ariel Sharon aan de Tempelberg op 28 september 2000 ingeroepen als excuus voor het begin van de nieuwe revolte. Echter, Hamasleider Mahmoud Al Zahar in een video interview van december 2014, gaf zelf toe dat dit bevel tot revolte reeds eerder werd gegeven door de eerste president van de PA Yasser Arafat, nadat hij eerder dat jaar eigenhandig de reeds vergevorderde  vredesonderhandelingen in Camp David had doen mislukken.

De revolte begon in oktober 2000 op de Westelijke Jordaanoever en zal zich snel over de de rest van het land verspreiden. Op 7 oktober 2000 besloot het Israëlische leger zich terug te trekken uit Nabloes en gaf de controle over Jozef ’s Graftombe over aan de Palestijnse politie, die beloofde de site te zullen bewaken.

Echter, de Palestijnse politie liet toe dat de Tombe werd vernield en dat de inboedel kort en klein geslagen en verbrand werd (plaatje bovenaan). De meute vernielde tevens een militaire post in de buurt van de Tombe. De Tweede Intifada, ook Al Aqsa Intifada genoemd, zal in 2004 eindigen met de dood van Yasser Arafat, die de revolte zelf had aangesticht.

UNESCO flatert
Op 31 oktober 2011 verwelkomde UNESCO ‘Palestina’ als 195ste lidstaat van de culturele organisatie van de Verenigde Naties die waakt over het werelderfgoed. Eerder, op 21 oktober 2010 besloot de UNESCO om de Graftombe van Rachel om te dopen tot een islamitisch heiligdom en wordt voortaan de Bilal bin Rabah Moskee genoemd.

Palestijnen slaan de hele inboedel van het Joodse heiligdom aan diggelen …

Tegelijk werd Israël ervoor gewaarschuwd dat deze heilige site “een integraal onderdeel vormt van de bezette Palestijnse gebieden en dat eventuele eenzijdige maatregelen door de Israëlische autoriteiten zullen worden beschouwd als een schending van het internationaal recht.”

Voor de Israëliërs doet de vernietiging van een Joodse heiligdom ernstige twijfels rijzen of de Palestijnse Autoriteit wel bereid zou zijn om de religieuze sites die behoren tot de Joden en christenen te beschermen en de toegang daartoe wil waarborgen. Israël staat garant voor de toegang tot alle heilige plaatsen die onder hun controle vallen, volgens een wet van 1967 tot de bescherming van de heilige plaatsen.

♦ 2001: De burgemeester van Nabloes, Ghassan Shakaa, beloofde dat hij de Graftombe van Jozef zou laten herstellen. De resultaten van die herstelling zijn hierboven te merken. Palestijnen werden aan het werk gezet en de koepel van het Joodse schrijn werd prompt in het groen geschilderd, de kleur van Islam! Arbeiders vertelden dat zij het schrijn terug wilden brengen naar de staat vóór 1967, maar nieuwsberichten zeiden dat de Palestijnen van plan waren om er in plaats van Jozef’s Graftombe op de plaatst een moskee te bouwen.  [beeldbron: J-Post]

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Condemns ‘Shocking’ Vandalism of Joseph’s Tomb as Palestinian Rioters Torch Holy Site” van 10 april 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.