Iran legt sancties op aan 15 Amerikaanse functionarissen omdat nucleaire gesprekken vastlopen

Teheran, 27 maart 2022. EU gezant Enrique Mora, op visite bij de Iraanse nucleaire onderhandelaar Ali Bagheri Kani in Teheran. Mora wil kost wat het kosten moet het nucleair akkoord (JCPOA) met Iran nieuw leven inblazen

Iran zei zaterdag dat het sancties had opgelegd aan nog eens 15 Amerikaanse functionarissen, waaronder de voormalige stafchef van het leger George Casey en de advocaat van de voormalige president Donald Trump, Rudy Giuliani, omdat maandenlange gesprekken om een ​​​​nucleair akkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen, zijn vastgelopen.

Bijna alle genoemde functionarissen dienden tijdens de regering van Trump die sancties oplegde aan Iraanse functionarissen, politici en bedrijven en de Verenigde Staten terugtrok uit de nucleaire deal van Teheran met wereldmachten.

In een verklaring van lokale media beschuldigde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse functionarissen van het steunen van “terroristische groeperingen en terroristische daden” tegen Iran, en de “repressieve daden” van Israël in de regio en tegen het Palestijnse volk.

Elf maanden van indirecte besprekingen tussen Iran en de Verenigde Staten in Wenen over het redden van de deal zijn vastgelopen, omdat beide partijen zeggen dat Teheran en Washington politieke beslissingen moeten nemen om de resterende problemen op te lossen.

Gen. Austin Scott Miller, voormalig commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, voormalig minister van Handel van de VS Wilbur Ross, en verschillende voormalige ambassadeurs behoren tot de functionarissen die het doelwit zijn van de nieuwe Iraanse sancties.

In een soortgelijke beweging die in januari werd aangekondigd, legde Iran sancties op aan 51 Amerikanen, waaronder veel van het Amerikaanse leger, voor de moord op generaal Qassem Soleimani in 2020 tijdens een drone-aanval in Irak.

Vorig jaar legde het sancties op aan Trump en verschillende hoge Amerikaanse functionarissen.

Bronnen:

  • naar een artikelIran Imposes Sanctions on 15 US Officials as Nuclear Talks Stall” van 9 april 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van David Israel “EU Talks Coordinator in Iran to Close ‘Remaining Gaps’ – Removing IRGC from Terrorist List” van 27 maart 2022 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.