Eytan Stibbe is eerste Israëlische astronaut die aan boord gaat van het internationale ruimtestation ISS

De 11-koppige bemanning aan boord van het station. In het midden de Israëlische astronaut Eytan Stibbe en helemaal rechts stationcommandant Tom Marshburn (foto credit: NASA)

Eytan Stibbe , de tweede astronaut van Israël, schreef zaterdag geschiedenis toen hij als eerste Israëliër aan boord van het internationale ruimtestation ISS ging.

Stibbe, die vrijdag werd gelanceerd op een SpaceX Falcon 9-raket als onderdeel van Axiom-missie 1 (Ax-1) – de eerste volledig privé-ruimtemissie – legde zo’n 21 uur later aan op zaterdag rond 8.30 uur EST (3 30 uur Israëlische tijd).

De Rakia-missie, geleid door de in Houston gevestigde start-up Axiom Space in samenwerking met SpaceX en NASA, is een historisch moment voor wetenschap en ruimtevaart. Terwijl andere private ruimtevaartondernemingen zoals Jeff Bezos’ Blue Origin en Richard Bramson’s Virgin Galactic zich sterk richten op ruimtetoerisme, is de Ax-1-missie volledig wetenschappelijk gericht en is de eerste die een volledig burgerbemanning naar het ISS stuurt om gebruik te maken van zijn ontworpen doel – als een orbitaal laboratorium.

Het wordt inderdaad door velen, vooral de drie bedrijven die betrokken zijn bij Ax-1, gezien als een belangrijke stap in de uitbreiding van commerciële activiteiten in de ruimte.

De wetenschappelijke experimenten die tijdens deze missie worden uitgevoerd – alleen Stibbe voert 35 verschillende Israëlische experimenten uit – bestrijken een breed scala aan studiegebieden, waaronder het testen of demonstreren van de levensvatbaarheid van bepaalde technologieën, het observeren van wetenschappelijke verschijnselen, het bestuderen van mechanismen van theoretische concepten en baanbrekende tests op voedsel en landbouw.

Maar voor Israël heeft deze missie nog meer betekenis. Stibbe, 64, is een succesvol zakenman en bekend filantroop. Daarvoor diende hij als gevechtspiloot tijdens zijn militaire dienst en bereikte de rang van kolonel.

Ilan Ramon

Tijdens zijn dienst diende hij naast Ilan Ramon, de man die later de eerste astronaut van Israël zou worden tijdens de STS-107-missie. Tragisch genoeg stierven Ramon en alle anderen aan boord toen de Columbia-spaceshuttle explodeerde bij terugkeer in 2003.

Ter ere van hem werd de Ramon Foundation opgericht, die ruimtevaartondernemers en ondernemingen in Israël wil helpen en een netwerk wil opzetten voor de ruimtevaartindustrie in Israël en in het buitenland. Het is een belangrijke kracht in de Israëlische ruimtevaartsector, werkt regelmatig samen met het Israëlische ruimteagentschap en houdt de jaarlijkse Ilan Ramon-conferentie.

En het was de Ramon Foundation die, samen met het Ministerie van Wetenschap en Technologie, hielp bij het lanceren van Israëls volgende menselijke inval in de ruimte met Stibbe en de Rakia-missie aan boord van Ax-1.

“Welkom bij het internationale ruimtestation!” zei Stibbe in zijn moedertaal. “Voor de eerste keer hebben we het voorrecht om van hieruit in het Hebreeuws verslag uit te brengen. Veel succes aan iedereen en veel succes aan Rakia!”

Eytan Stibbe bespreekt zijn aanstaande ruimtemissie in het Peres Center for Peace and Innovation in Tel Aviv (foto: Elad Malka)

Dit is nog maar het begin van Israëls hemelse ambities. Na de Beresheet-maanlandermissie van 2019, waarbij Israël pas het vierde land werd dat een sonde op de maan landde – zij het door te crashen na een verlies van communicatie – is Israël van plan om opnieuw naar de maan te reiken met Beresheet 2.

De reis van Stibbe is een volgende stap in de richting van de toekomst van de Joodse staat in de ruimte. “De inspirerende missie van Ilan Ramon is niet onderbroken”, tweette de minister van Wetenschap en Technologie Orit Farkash-Hacohen. “De reis naar de ruimte gaat verder.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Aaron Reich “One giant leap: Eytan Stibbe becomes first Israeli to board International Space Station” van 10 april 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Eytan Stibbe is eerste Israëlische astronaut die aan boord gaat van het internationale ruimtestation ISS

  1. “Rakia” is het hebreeuwse woord voor de ruimte / het heelal. Dat deze missie een hebreeuwse naam draagt is veelzeggend. 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.