Noot voor de media: Israël is geen ‘bondgenoot’ van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, (r), de Russische president Vladimir Putin, (c), en de Iraanse voormalige president Hassan Rouhani poseren voor de media in Sochi, Rusland, 22 november 2017. (Kayhan Ozer/Pool via AP)

Zelfs nu de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, deze week  Russische troepen beschuldigde van oorlogsmisdaden  na het  schijnbare bloedbad in de Oekraïense stad Bucha, blijven de media hun publiek manipuleren door te denken dat de Joodse staat een oogje dichtknijpt voor de gerapporteerde wreedheden van Moskou.

Tijdens de  BBC-avondnieuwsuitzending op 6 april bijvoorbeeld, beeldde Clive Myrie, vanuit Kiev, Israël af als een Russische “bondgenoot” in de oorlog tegen Oekraïne, vergelijkbaar met India

Ondertussen  beweerde een column van United Press International (UPI), die eerder die dag werd gepubliceerd, dat Jeruzalem een ​​“onheilige alliantie” met Moskou onderhoudt. De Britse Daily Express  uitte een soortgelijk gevoel: de krant groepeerde Israël ten onrechte bij “Poetins bondgenoten” die “geen kritiek hebben op de acties van het Kremlin”.

Sinds de oorlog in Oekraïne zes weken geleden uitbrak, produceerde een steekproef van 18 Amerikaanse nieuwsorganisaties in totaal 534 artikelen waarin Israëls standpunt over het conflict werd geanalyseerd. Minder dan een op de vier (127) legde uit waarom Jeruzalem heeft gekozen voor wat premier Naftali Bennett omschreef als een  “gemeten en verantwoorde” benadering  van de crisis.

Als zodanig zijn journalisten van grote media er niet in geslaagd de nieuwsconsumenten essentiële context te bieden over het beleid van Israël ten aanzien van Rusland, dat voor een groot deel werd aangedreven door de geopolitieke realiteit in het Midden-Oosten.

In dit geval is Rusland de leidende internationale speler in Syrië , waar de Israëlische strijdkrachten vrijheid van handelen moeten behouden om het  Iraanse terrorisme, dat de stabiliteit van de hele regio bedreigt te dwarsbomen.

Israëls topdiplomaat schreef op 3 april op Twitter dat het “onmogelijk is om onverschillig te blijven tegenover de gruwelijke beelden uit de stad Bucha bij Kiev, van nadat het Russische leger was vertrokken.” Lapid voegde toe: “Het opzettelijk schaden van een burgerbevolking is een oorlogsmisdaad en ik veroordeel het ten zeerste.”

In tegenstelling tot het verhaal dat wordt gepropageerd door de BBC en andere publicaties, hebben Israëlische functionarissen herhaaldelijk hun steun uitgesproken voor Oekraïne. Uren voordat de grootschalige militaire campagne van Rusland op 24 februari begon, bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken een communiqué uit  dat de “territoriale integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne” ondersteunde. De brief zei dat Israël “hoopt op een diplomatieke oplossing die tot rust zal leiden, en bereid is te helpen als daarom wordt gevraagd”.

Jeruzalem benadrukte later de noodzaak van een “onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne”, en benadrukte dat de Joodse staat “zich identificeert met de burgers die onder aanzienlijk gevaar en stress verkeren in Kiev, Charkov, in het zuiden en op andere locaties.” Bovendien heeft Lapid de aanval op Oekraïne daarom een ​​”ernstige schending van de internationale orde” genoemd,  steunde hij Kiev bij de Verenigde Naties en  verscheepte hij humanitaire hulp naar Oekraïners.

Als reactie op de verklaringen van Lapid werd de Israëlische ambassadeur in Moskou, Alexander Ben Zvi,  op 25 februari ontboden op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. In een daaropvolgende aankondiging sprak Michail Bogdanov, de vice-minister van Buitenlandse Zaken van Moskou, de “hoop uit” dat Israël begrip zou tonen voor de militaire aanval op Oekraïne. 

Van zijn kant waarschuwde de Russische ambassadeur in Israël Anatoly Viktorov de Joodse staat om “door te gaan met een verstandige diplomatieke benadering” en niet mee te doen aan “een nieuw soort sport” van het bashen van Rusland.

  • Israëls Ruslandbeleid: een ‘delicate balanceringswet’

De diplomatieke dressing-down toonde de kosten aan die verbonden zijn aan Israëlische acties tegen Rusland, die, zoals Midden-Oosten-expert Jonathan Schanzer opmerkte , “niet kunnen worden overschat”.

De afgelopen tien jaar is de Israëlische luchtmacht (IAF) gedwongen luchtaanvallen uit te voeren op Iraanse militaire middelen in Syrië , in wat bekend is geworden als de ” oorlog tussen oorlogen ” met de Islamitische Republiek. 

Door sjiitische strijders, geavanceerde wapensystemen en ander militair materieel naar gebieden dicht bij de grens met Israël te sturen, probeert Teheran een nieuw front te creëren met de Joodse staat, vergelijkbaar met wat het deed door terreurgroepen in de Gazastrook  en de terreurorganisatie Hezbollah te steunen. in Libanon .

Tegelijkertijd steunt Rusland sinds 2015 het regime van Bashar al-Assad in Syrië, en zijn de strijdkrachten van de Russische Federatie de belangrijkste actor in het land geworden , waardoor de Israëlische militaire samenwerking met het Kremlin noodzakelijk is. 

Om te voorkomen dat Israël en Rusland op Syrisch grondgebied met elkaar in botsing komen, hebben Jeruzalem en Moskou de afgelopen jaren een zogenaamd deconflictiemechanisme in stand gehouden .

In de  woorden van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken helpt het “samenwerkingsmechanisme met Rusland [Rusland] in onze vastberaden strijd tegen de Iraanse verschansing aan onze noordgrens.”

Deze week onthulde generaal-majoor Amikam Norkin, de vertrekkende luchtmachtchef van Israël, dat de IAF al  onbeperkt luchtoverwicht heeft verloren in buurland Libanon, waar de Iraanse gevolmachtigde Hezbollah meer dan 150.000 raketten heeft verzameld  die kunnen worden gebruikt in een alles- aanval op Israël uit.

Twee andere recente incidenten illustreren verder de broosheid van Israëls afspraken met Rusland, die de basis vormen voor Jeruzalems “delicate evenwichtsoefening” jegens het land.

Terwijl Russische troepen zich klaarmaakten om Oekraïne aan te vallen, kwam de VN-Veiligheidsraad in New York op 23 februari  bijeen om onder meer te praten over “de situatie in het Midden-Oosten, inclusief de Palestijnse kwestie”. 

Tijdens de bijeenkomst bekritiseerde de Russische vertegenwoordiger Dmitry Polyanskiy “Tel Aviv’s [sic] aangekondigde plannen om de nederzettingenactiviteit op de bezette Golanhoogten uit te breiden”, waarbij hij benadrukte dat Moskou de Israëlische soevereiniteit over het gebied dat hij beschreef als “een integraal onderdeel van Syrië” niet erkent.

Analisten merkten op (zie bijvoorbeeld  hier  en  hier ) dat Rusland’s berisping van Israëls controle over delen van de Golan kwam amper twee uur nadat Jeruzalem aanvankelijk woog over de dreigende Russische invasie.

Vervolgens, op 11 maart, publiceerde de Arabisch-talige website van RT  beelden  waarop naar verluidt de Russische militaire politie patrouilleerde in het Syrische deel van de Golanhoogten. In de zes minuten durende video is te zien hoe soldaten in de buurt van de grens met Israël gepantserde voertuigen markeren met de letter ‘Z’ – opgevat als een  symbool van steun voor de Russische invasie van Oekraïne  – in wat  sommigen zagen als een onheilspellende boodschap aan de Israëlische regering.

Opvallend is dat impliciete dreigementen van Moskou om  het luchtruim van Syrië te sluiten voor Israëlische straaljagers , wat de Joodse staat en het hele Midden-Oosten minder veilig zou maken, niet in de meeste nieuwsberichten over Israëls houding ten aanzien van het Rusland-Oekraïne-conflict terecht zouden komen.

De altijd precaire positie van Israël in de regio, in stand gehouden door Irans terrorisme en expansionisme, gaat schijnbaar verloren voor zo’n 75 procent van de journalisten die verslag uitbrengen over Jeruzalems diplomatieke benadering van Rusland.

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “No, Media, Israel Is Not a Russian ‘Ally’ in the War Against Ukraine” van 7 april 2022 op de site van Honest Reporting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.