Israël moet actie ondernemen om afschrikking te herstellen

De gecompliceerde uitdagingen waarmee Israëls leiderschap wordt geconfronteerd, worden gecompliceerder door de laatste politieke chaos. Maar ambtenaren moeten niet vergeten dat, met alle respect voor de politiek, het leven op de eerste plaats komt.

Een heel land zat gisteravond voor de tv en keek live naar een terroristische aanslag: de achtervolging van de terrorist, beelden van de gewonden, golven van geruchten en een groeiend gevoel van woede en bezorgdheid, evenals de vraag naar een oplossing.

De aanval kwam op een bijzonder gevoelig moment. Niet alleen vanwege de plaats en de tijd – Tel Aviv op donderdagavond, de eerste avond van de Pesachvakantie van de scholen, vol mensen die zich vermaken – maar ook vanwege de bredere context. 

Het was de vooravond van de eerste ronde van het vrijdaggebed van de Ramadan, een week voor Pesach, en Israël probeert er alles aan te doen om de laatste golf van aanvallen te stoppen en probeert tegelijkertijd af te zien van collectieve acties.

Tot donderdagavond leek het erop dat de aanpak vruchten af ​​zou werpen. De IDF en de politie overspoelden openbare ruimtes met personeel, en de veiligheidsdienst van Shin Bet concentreerde haar activiteiten en slaagde erin verschillende aanvallen te verijdelen vlak voordat ze werden gepleegd. 

Ondertussen besloot de politieke leiding de aanbeveling van veiligheidsfunctionarissen over te nemen om de Ramadan door te laten gaan en de aan de Palestijnen beloofde economische voordelen en bewegingsvrijheid door te laten gaan. De toegang tot het Tempelbergcomplex moest zo minimaal mogelijk worden beperkt.

Dat alles zal nu zeker veranderen. Donderdag was nog steeds niet bekend wie er achter de aanslag in Tel Aviv zat en waar ze vandaan kwamen [de schutter was een Palestijn die illegaal in Israël verbleef], maar veel keus heeft Israël niet. Aangezien de ervaring ons leert dat de ene terroristische aanslag anderen inspireert, zullen er nu belangrijke stappen moeten worden gezet om het risico te verminderen en zoveel mogelijk afschrikking te creëren.

Uiteraard zal het zwaartepunt van de inspanning zich concentreren op Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem, en zal extra inzet van troepen met zich meebrengen, evenals een maatregel die Israël de afgelopen jaren bij elke golf van terrorisme heeft vermeden – een lockdown. 

Dat is een stap die inherent riskant is, want als het levensonderhoud van Palestijnen uit Judea en Samaria wordt aangetast, kan dit sommigen van hen tot extremistische acties aanzetten. 

Toch leek dat donderdag de juiste rechtbank, deels omdat de Westelijke Jordaanoever tijdens Pesach sowieso op slot gaat, zoals elk jaar, en het eerder instellen ervan zou kunnen helpen om de zaken te kalmeren.

Parallel aan de militaire veiligheidsinspanningen gebruikte Israël donderdag waarschijnlijk al zijn diplomatieke invloed om de Palestijnen te kalmeren. Deze inspanningen zijn aan de gang met de Palestijnse Autoriteit (zowel rechtstreeks als via de Amerikanen en Jordaniërs) en met de Gazastrook (via Egypte). 

Gaza is de laatste tijd erg stil geweest, maar we moeten er niet op rekenen dat dat zo blijft. Hamas heeft geen interesse in escalatie, maar het is niet zeker dat het elke malafide acteur die zich bij de partij wil aansluiten, zal kunnen tegenhouden.

Ondertussen ontvouwt zich dit alles terwijl de Arabisch-Israëlische sector nog steeds niet hersteld is van het feit dat de terroristische aanslagen in Beersheba en Hadera werden uitgevoerd door Arabische Israëli’s, en de daaruit voortvloeiende arrestaties van aanhangers van de Islamitische Staat. 

Dit dwingt de Shin Bet om zijn inspanningen te verdelen, en het veiligheidsinstituut als geheel om te proberen verschillende sectoren te isoleren. Vorig jaar, tijdens Operatie Guardian of the Walls, slaagde Israël er niet in dit te doen, en nu moet het veel meer moeite doen om ervoor te zorgen dat geen van deze sectoren explodeert tijdens de vluchtige samenloop van Ramadan en Pesach.

Dit is een ingewikkelde uitdaging, een die ingewikkelder wordt vanwege de politieke chaos waarin Israël de afgelopen dagen is terechtgekomen. Om die reden moeten alle functionarissen verantwoordelijk en terughoudend handelen, en onthouden dat met alle respect voor politiek, veiligheid en leven voorrang hebben boven al het andere.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yoav Limor “Israel must take action to restore deterrence” van 8 april 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.