Hoe Israëlisch gas Europa zou kunnen bereiken?

Zicht op de Israëlische Leviathan-gasverwerkingsinstallatie in de buurt van de Israëlische stad Caesarea, op 31 januari 2019.

Via Egypte, Syrië, Irak of Turkije, of zelfs direct: er worden verschillende mogelijkheden geopperd voor Israël om Europa te helpen van Russisch gas af te komen.

De Europese energiecrisis als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne vereist snelle oplossingen, en de gasvelden van Israël zijn daar een van. Hoge functionarissen uit de landen van de regio en de VS, en leidinggevenden in de gasindustrie, vertellen allemaal hetzelfde verhaal: de VS dringen met alle macht aan op de implementatie van oplossingen die Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas en olie verminderen.

Zonder de Abraham-akkoorden zouden de besprekingen tussen de landen in de regio niet mogelijk zijn. De dringende behoefte aan een antwoord op het energieprobleem van Europa heeft de Amerikanen ertoe aangezet om nog meer betrokken te zijn bij het bevorderen van regionale overeenkomsten, en ook om meer landen erbij te betrekken. De mogelijke oplossingen zijn besproken op verschillende bijeenkomsten, waaronder de bijeenkomst van de regionale ministers van Buitenlandse Zaken, samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, in de Negev.

Rusland voorzag Europa vorig jaar van meer dan 155 miljard kubieke meter (BCM) gas, ongeveer 40% van het verbruik van het continent. In de veronderstelling dat sommige Europese landen gas uit Rusland zullen blijven ontvangen, ontstaat de noodzaak om 100-120 BCM gas te vervangen. De VS hebben jaarlijks 15-20 BCM vloeibaar aardgas (LNG) beloofd; Qatar zou 20-30 BCM moeten toevoegen, en de EastMed-landen, aangevoerd door Israël, nog eens 20 BCM. Hiervan zal ten minste 10 BCM afkomstig zijn uit het Israëlische Leviathan-reservoir, dat momenteel jaarlijks 12 BCM produceert.

De bijeenkomsten van minister van Nationale Infrastructuur, Energie en Watervoorraden Karine Elharrar in Egypte gingen over dit onderwerp, evenals de bijeenkomsten van minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en premier Naftali Bennett met leiders en ministers van Buitenlandse Zaken van landen in de regio. Tegelijkertijd hebben volgens ten minste twee bronnen hoge Israëlische functionarissen drie landen bezocht die geen diplomatieke banden met Israël hebben om oplossingen te bevorderen.

Volgens een rapport van Reuters bespraken Israëlische, Amerikaanse en Iraaks-Koerdische vertegenwoordigers het transport van gas van de Koerdische autonome regio in Noord-Irak naar Turkije en vandaar naar Europa. Bronnen informeren “Globes” dat tijdens gesprekken met enkele van de Golfstaten, onder leiding van de VAE, een ambitieuzer idee werd besproken: een gaspijpleiding vanuit de Golf via Irak om aan te sluiten op de Turkse pijpleiding die al gas naar Europa transporteert.

De Turken ontvangen het grootste deel van hun gas uit Rusland, Azerbeidzjan en Iran. Een deel gebruiken ze zelf, de rest gaat naar Europa. Volgens twee bronnen helpt Israël bij deze onderhandelingen. Dit is echter de langste oplossing van allemaal, en het is ook problematisch, vanwege de noodzaak om onstabiel Irak te doorkruisen.

De tweede oplossing die ter discussie staat, is het transporteren van Israëlisch gas naar Turkije via een onderzeese pijpleiding die is aangelegd vanuit het Leviathan-reservoir, terwijl de productie van Leviathan wordt verhoogd. De kosten van de aanleg van zo’n pijpleiding met een lengte van zo’n 550 kilometer bedragen ongeveer $ 1,5 miljard, vergeleken met $ 6 miljard voor EastMed, de pijpleiding van Israël naar Europa via Griekenland.

Vanuit het oogpunt van Turkije is dit een acute behoefte, die ontstond in gesprekken tussen de Israëlische president Isaac Herzog en de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan in Ankara. Met de verkiezingen in Turkije in juni 2023 zoekt Erdogan een oplossing voor de stijgende energieprijzen in zijn land, nadat hij de prijs van gas met 50% en van elektriciteit met 28% moest verhogen.

Ankara, 9 maart 2022. Israël’s president Isaac Herzog op visite bij Turks president Recip Erdogan
  • Turkije keert terug naar gematigde landen

Wat deze stap vertraagt, is de onwil van Turkije om de aanleg van de pijpleiding te financieren, en zijn hoop dat het budget ergens anders vandaan zal komen. “Zolang de Turken de zaak niet serieus nemen, iemand die geld neerlegt om te laten zien dat ook zij risico’s willen nemen, zal er geen vooruitgang worden geboekt. Op dit moment is het allemaal gepraat en geen actie”, zei een hooggeplaatste Israëliër. Wie zou dit kunnen oplossen? De Emiraten, onder leiding van de kroonprins van Abu Dhabi Mohamed bin Zayed, die de afgelopen maanden steeds dichter bij Ankara komt.

Volgens een rapport in Middle East Eye in Londen zal Turkije naar verwachting binnen enkele maanden een ambassadeur naar Caïro sturen, na een decennium van bijna volledige vervreemding en felle rivaliteit tussen de twee landen, wat Abu Dhabi verder zou kunnen aanmoedigen om te helpen. het. Dit is een manier voor Turkije om te laten zien dat het is teruggekeerd in de schoot van de gematigde staten.

  • Syrië onveilig

Een andere mogelijke oplossing via Turkije is een veel kortere landpijpleiding, slechts 60 kilometer lang, die aansluit op de pijpleiding in Syrië die bedoeld is om gas van Egypte naar Syrië en Libanon te brengen. Zoals gemeld door “Globes“, is een van de mogelijkheden om de aanvoer van gas van Leviathan naar Egypte te vergroten en via dat netwerk te exporteren. De kosten zijn veel lager, slechts $ 150 miljoen, en de bouwtijd is ook veel korter. Waar is het probleem? Nogmaals, het is een veiligheids- en geopolitiek: Syrië is een verscheurd land en het Assad-regime zal het moeilijk vinden om het transport van Israëlisch gas via Syrische bodem naar Turkije te rechtvaardigen.

Twee andere oplossingen zijn het vloeibaar maken van gas uit Leviathan en transport naar Europa. De eerste is de aanleg van een pijpleiding van Leviathan naar de liquefactiefabrieken aan de Egyptische kust, en van daaruit in tankwagens naar Europa te transporteren. 

Het aanleggen van zo’n pijpleiding is haalbaar. Het zal ongeveer drie jaar duren, en de financiering ervan zal geen probleem zijn, zolang er maar langlopende verkoopovereenkomsten worden gesloten met de Europese consumenten. 

Het hangt af van de Israëlische regering, voornamelijk van het ministerie van Nationale Infrastructuur, Energie en Watervoorraden, dat bekend is met de zaak, maar het initiatief niet op gang krijgt. De bedrijven die gas uit Leviathan produceren, zeggen dat zodra de goedkeuring is ontvangen, alles snel zal gaan.

Het ministerie van Nationale Infrastructuur, Energie en Watervoorraden zei in reactie dat de mogelijkheid om een ​​aardgaspijpleiding aan te leggen van het Leviathan-productieplatform naar de vloeibaarmakingsfabrieken in Egypte is ontstaan ​​tijdens besprekingen tussen Israël en Egypte, en wordt onderzocht door de commerciële bedrijven, maar er is geen officieel verzoek ingediend bij het ministerie.

De tweede mogelijkheid is onafhankelijker en is aan de Israëlische regering. Het gaat om offshore liquefactie-installaties dicht bij de gasvelden, voornamelijk Leviathan. Dit zijn fabrieken die op schepen zijn gebouwd en die korte pijpleidingen nodig hebben van de gasreservoirs naar de fabriek en van daaruit naar tankers om het LNG naar Europa te transporteren.

  • Snelle oplossing: compressie in plaats van vloeibaar maken

Een snellere oplossing is het comprimeren van het gas (CNG) in plaats van het vloeibaar te maken (LNG), een veel korter proces waarvoor geen speciale fabrieken hoeven te worden gebouwd, maar alleen compressoren in de havens die het gas in containers zullen comprimeren. Ampa Capital-voorzitter Shlomi Fogel zegt dat meerdere marktpartijen de kosten van deze methode onderzoeken.

Hoe zit het met Griekenland en Cyprus? Ze zijn bedoeld om deel uit te maken van het EastMed-pijpleidingproject en moeten worden aangesloten op elk transportnetwerk dat wordt gekozen. Minister van Buitenlandse Zaken Lapid heeft in Griekenland een ontmoeting gehad met de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken. Volgende week zal de minister van Nationale Infrastructuur, Energie en Watervoorraden Elharrar haar Cypriotische tegenhanger ontmoeten, met een oplossing voor het geschil over het Ishai-Aphrodite-gasveld ook op de agenda.

  • Israël een belangrijke speler

Israël neemt een sleutelpositie in, vanwege zijn gasproductie en zijn geografische ligging, maar vooral vanwege de nieuwe status die het door de Abraham-akkoorden is verleend. Het wordt gezien als een faciliterend land, dat goede betrekkingen heeft met de Golfstaten, Egypte, Jordanië en vooral de VS. Het aansluiten van Israël op regionale energienetwerken is niet alleen belangrijk voor de gasverkoop en vanuit economisch oogpunt, maar ook als een middel om de regionale gematigde alliantie te versterken en te consolideren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Danny Zaken “How Israeli gas could reach Europe” van 7 april 2022 op de site van Globes
  • naar een artikel van Álvaro Escalonilla “Herzog’s visit to Ankara marks ‘turning point’ in Turkish-Israeli relations” van 10 maart 2022 op de site van Atalayar
  • naar een artikel van Murat Sofuoglu “Herzog in Ankara: What Türkiye and Israel seek to achieve” van 8 maart 2022 op de site van TRTWorld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.