De kleine maar levendige Joodse gemeenschap van Thailand

De geschiedenis van joden in Thailand begon in de 17e eeuw met de komst van joodse families uit Bagdad.

De moderne gemeenschap bestaat uit de Ashkenazische afstammelingen van vluchtelingen uit Rusland en de Sovjet-Unie. Er zijn ook migraties van Perzische joden in de jaren zeventig en tachtig om te ontsnappen aan de Iraanse revolutie.

De meeste permanente Joodse gemeenschappen in Thailand bestaan ​​uit meer dan 1.000 individuen, en zijn meestal gevestigd in Bangkok (vooral in het Khaosan Road-gebied). Kleinere Joodse gemeenschappen met synagogen bestaan ​​in Phuket, Chiang Mai en Ko Samui.

Tijdens Joodse feestdagen neemt het aantal van deze gemeenschappen sterk toe tot enkele duizenden met de toevoeging van vakantiegangers, voornamelijk uit Israël en de Verenigde Staten.

Thailand heeft sinds 1954 vriendschappelijke diplomatieke betrekkingen met Israël. Op verzoek van twee van Bangkok’s synagogen, Beth Elisheva en Even Chen, nam Rabbi Yosef Chaim Kantor in 1993 zijn intrek als de eerste permanente rabbijn in Bangkok.

Joden van Thailand

Thailand, een land dat voor 95% boeddhistisch is, staat altijd bekend om zijn gastvrijheid en religieuze tolerantie. Het is dan ook niet echt verrassend om een ​​kleine maar bloeiende Joodse gemeenschap te ontdekken in dit prachtige land van de glimlach. 

Ondanks onze minuscule aantallen hebben Joden een grote bijdrage geleverd aan de economie en het culturele leven van Thailand. We hebben hier een geschiedenis die verrassend is. 

De vroegste vermelding van enige Joodse aanwezigheid in Siam dateert van 1601 toen Spaanse missionarissen verslag uitbrachten over Joodse kooplieden die in het koninkrijk Ayuthaya woonden, waar ze een synagoge onderhielden en “ijverig waren in de wet van Mozes”. 

In 1683 bezocht de eerste bekende Jood hier, Abraham Navarro, een tolk voor de Engelse Oost-Indische Compagnie, het hof van koning Narai in Lopburi. Tijdens het begin van de 19e eeuw hebben we verschillende meldingen van bezoekende Joodse kooplieden in Bangkok. Maar pas rond 1890 vestigden zich enkele Oost-Europese joodse families in het land. 

De meest prominente van deze vroege families waren de Rosenbergs die een van de eerste moderne hotels in Bangkok vestigden. Na de Eerste Wereldoorlog vestigden zich hier verschillende Russische Joden, waaronder Haim Gerson, die een zeer succesvol bedrijf oprichtte en tientallen jaren de leider was van de Joodse gemeenschap.

Even Chen synagoge

In de jaren ’30 werden ongeveer 120 Duits-Joodse vluchtelingen, waaronder een aantal artsen, toegelaten tot Thailand met de hulp van lokale Joodse inwoners, ondanks protesten van de Duitse ambassade. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigden zich verschillende Syrische en Libanese joden in Bangkok en vestigden zij bedrijven in met name textiel. Een van deze Syrische joden, Isaac Djemal, was vooral prominent in het bedrijfsleven en diende later als president van de joodse gemeenschap. Zijn neef, Selim Eubhani, was jarenlang lekenleider en leidde religieuze diensten voor onze kleine gemeenschap. 

Tijdens de oorlogsjaren werden enkele Joden in Bangkok door de Japanners als vijandige vreemdelingen geïnterneerd. Er waren ook minstens 150 geallieerde Joodse soldaten in het beruchte Japanse krijgsgevangenenkamp in Kanchanburi. 

Onder de gevangenen was een rabbijn die diensten hield in een geïmproviseerde synagoge in het kamp. In de jaren vijftig vestigden zich verschillende Amerikaanse joden in Thailand en sloten zich aan bij de gemeenschap. Deze werden vergezeld door aankomsten uit Irak, Afghanistan en Iran.

In 1964 werd de Joodse Gemeenschap van Thailand (bekend als de JAT) formeel opgericht. Tijdens de jaren zestig bracht de oorlog in Vietnam honderden Amerikaanse Joodse militairen naar Thailand. Het was in die tijd dat de Gemeenschap een religieuze school, een zusterschap en regelmatig geplande religieuze en sociale evenementen oprichtte. 

Voor het eerst had de gemeenschap rabbijnen via de diensten van de Amerikaanse militaire aalmoezeniers. Tegen het begin van de jaren 70 begonnen veel Israëli’s Thailand te bezoeken, vooral jonge backpackers. Verschillende Israëli’s hebben hier in Bangkok bedrijven gevestigd 

In de jaren 70 werd er een kleine Sefardische gemeente (Zelfs Chen) opgericht. In 1979 schonk Elizabeth Rosenberg Zerner, de in Thailand geboren dochter van de eerste Joodse familie in het land, een perceel grond en een woning voor de synagoge. 

Om Elizabeth Zerner te eren, heette de synagoge van de Vereniging Beth Elisheva. Tijdens het gemeenschapsvoorzitterschap van een prominente lokale zakenman, de heer Ebrahim Kashani, werd onze synagoge verbouwd en werd de eerste Joodse begraafplaats ingewijd.

De eerste permanente rabbijn in Bangkok, Rabbi Yosef Kantor, kwam naar de stad met zijn familie in 1992 op verzoek van twee gevestigde synagogen, Beth Elisheva en Even Chen

In 1993 arriveerde rabbijn Yosef Chaim Kantor, vergezeld van zijn vrouw Nechama Dina en dochtertje, in Bangkok om te dienen als onze gemeenschapsrabbijn. Dankzij het inspirerende leiderschap van Rabbi Kantor geniet de Joodse gemeenschap nu van regelmatige gebedsdiensten op sjabbat en feestdagen, kasjroetfaciliteiten en een educatief programma.

Hij is in Thailand sinds 1993 (toen de Joodse Vereniging van Thailand werd opgericht) , en is lid van Chabad. Hij werd in 1995 vergezeld door Rabbi Nechemya Wilhelm, ook van Chabad. Joden zijn altijd welkom geweest in Thailand. Van deze Joden werd aangekondigd dat ze ‘ijverig volgens de wet van Mozes’ leefden.

Bronnen:

  • naar een artikelHistory of the Jews in Thailand” from Wikipedia, the free encyclopedia
  • naar een artikelThe Jews of Khao San Road” op de site van Orchid Designs
  • naar de website van Jewish Thailand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.