Zelensky en Oekraïens antisemitisme: ‘de vis begint te stinken bij de kop’

Lviv, de grootste stad in het westen van Oekraïne, organiseerde op 30 juni 2017 een festival ter ere van nazi-collaborateur Roman Shukhevych. Genaamd ‘Shukhevychfest’, vond de viering plaats op de 110de geboortedag van Shukhevych en de verjaardag van de start van de pogroms uit 1941 tegen de Joden van de stad. Op het plaatje van een militant met T-shirt met ‘Wolfsangel’ onder een foto van Shukhevych [beeldbron: Jewish Policy Center]

Zelenskyy heeft ons Israëliërs een slechte smaak in de mond gegeven. Hij is een held over de hele wereld en we willen hem ook aardig vinden. Maar het is moeilijk voor Israëli’s om hem aardig te vinden na de dingen die hij zondag zei in zijn toespraak tot de Israëlische Knesset. President Zelenskyy sloeg alle verkeerde noten en wees met een beschuldigende vinger naar Israël met de ene kritiek na de andere.

Zelenskyy bekritiseerde Israël omdat het niet genoeg deed om Oekraïne te helpen, niet het juiste soort hulp te bieden en geen druk uit te oefenen op Russische bedrijven. De Oekraïense president beweerde dat Oekraïners joden hebben gered tijdens de Holocaust, terwijl joden het Oekraïense volk de rug hebben toegekeerd.

Je kunt je blijven afvragen waarom we geen wapens van je kunnen krijgen. Of waarom Israël geen strenge sancties tegen Rusland heeft opgelegd. Waarom het de Russische zaken niet onder druk zet. Maar het is aan u, beste broeders en zusters, om het antwoord te kiezen. En u zult met dit antwoord moeten leven, volk van Israël. Oekraïners hebben hun keuze gemaakt. Tachtig jaar geleden. Ze hebben Joden gered. Daarom zijn de Rechtvaardigen onder de Volkeren onder ons. Mensen van Israël, nu heb je zo’n keuze.

President Zelenskyy beschuldigde Israël van onverschilligheid, van weigering partij te kiezen, en ook van immoraliteit, waarbij hij zich afvroeg of Israëls ingebeelde passiviteit met voorbedachten rade was , waarvoor, zo stelde hij, we ooit ter verantwoording zouden worden geroepen in de laatste strijd tussen goed en kwaad.

Kun je uitleggen waarom we nog steeds de hele wereld, veel landen om hulp vragen? Wij vragen u om uw hulp? Wat is het? Onverschilligheid? Voorbedachte rade? Of mediation zonder een partij te kiezen? Ik laat u een keuze van antwoord op deze vraag. En ik zal maar één ding opmerken: onverschilligheid is dodelijk. Voorbedachte rade is vaak onjuist. Bemiddeling tussen staten is mogelijk, maar niet tussen goed en kwaad.

Oekraïense notabelen begroeten aankomende Duitsers in West-Oekraïne in de zomer van 1941. De collaboratie van Oekraïne met de nazi’s was omvangrijk. Tegen het einde van 1942 had de SS alleen al in Reichskommissariat Oekraïne 238.000 Oekraïners in dienst. Duizenden Oekraïeners fungeerden als kampbewakers in de concentratiekampen en waren berucht om hun wreedheid jegens Joden [beeldbron: Wiki]

Het ergste van Zelensky’s vijandige toespraak was echter toen hij de Russische invasie van Oekraïne een herhaling van de Endlösung noemde .

Toen de nazi-partij Europa binnenviel en alles wilde vernietigen. Vernietig iedereen en laat niets van ons achter, niets van jou. Ze noemden het ‘de definitieve oplossing voor de Joodse kwestie’. Dat onthoud je. En ik weet zeker dat je het nooit zult vergeten! Luister naar wat er nu in Moskou klinkt. Hoor hoe deze woorden opnieuw worden gezegd: ‘Endlösung.’ Maar al in relatie tot ons, om zo te zeggen, tot de ‘Oekraïense kwestie’.

Dit is een verdraaiing van de waarheid. De Endlösung was een poging om een ​​volk uit te roeien. Daar is Poetin niet naar op zoek. Het is niet zijn doel. Wat hij wil is territorium veroveren. Het kan Poetin niet schelen hoeveel Oekraïners hij moet vermoorden om Oekraïne te heroveren. Maar zijn acties gaan alleen over het heroveren van Oekraïne. De moord is willekeurig.

Links: Leden van het Azov-bataljon brengen een sig heilgroet. Rechts: Amerikaanse militaire adviseurs ontmoeten Azov-commandanten in het veld in november 2017 [beeldbron: TRN]

Het doel van Hitler daarentegen was om alle Joden dood te doden. Hitler liet zijn mannen één voor één op de Joden jagen. Zijn soldaten telden elke vermoorde Jood en noteerden de namen en data van elke Jood die ze vermoordden. Hitler vervoerde joden naar vernietigingskampen in veewagens zonder ramen die zo vol waren dat de inzittenden niet konden gaan zitten. Eenmaal in de kampen werden arbeidsongeschikte joden vergast en rechtstreeks uit de auto’s verbrand. De rest werd bijna dood gewerkt voordat ze werden vergast en verbrand zoals de andere joden voor hen.

Dat was nu systematische genocide, met de Endlösung als middel om een ​​doel te bereiken: de wereld verlossen van dat eeuwige probleem, de Jood. En verre van de juiste “keuze” te maken, vielen de Oekraïners er meteen in. Oekraïne heeft zijn Joden niet gered. Het hielp hen te vermoorden.

Van de Joodse pers:

Er waren naar schatting 40 miljoen Oekraïners toen nazi-Duitsland de Sovjet-Unie binnenviel in 1941. In de daaropvolgende jaren werden tussen de 1,2 en 1,6 miljoen Joden vermoord, met de enthousiaste medewerking van de overgrote, overgrote meerderheid van de Oekraïense burgers. Oekraïne als geheel was verheugd de uitroeiing van zijn Joden te zien. En hier is het aantal Oekraïense rechtvaardigen onder de naties die Joden hebben gered, volgens Yad Vashem: 2.619.

Hoe schokkend deze cijfers ook zijn, als je aan de oppervlakte komt, zul je meer Oekraïens antisemitisme aantreffen. Laten we teruggaan, bijvoorbeeld naar 1648 en de Chmielnicki-opstand (cursivering toegevoegd).

Bogdan Chmielnicki, leider van de Kozakken en boerenopstand tegen de Poolse overheersing in de Oekraïne in 1648, die resulteerde in de vernietiging van honderden Joodse gemeenschappen. In de loop van hun campagnes handelden Chmielnicki’s volgelingen met woeste en niet-aflatende wreedheid tegen de Joden.

In de annalen van het Joodse volk wordt Chmielnicki gebrandmerkt als “Chmiel the Wicked”, een van de meest sinistere onderdrukkers van de Joden van alle generaties, de initiatiefnemer van de verschrikkelijke bloedbaden van 1648-1649 (gezerot ta ve-tat). De Joodse bevolking van Oekraïne was vóór de bloedbaden een actieve factor geweest bij het koloniseren van de steppen. Veel Joden vestigden zich in de dorpen, en werden bezet als pachters (zie *arenda) of beheerders van de landgoederen van de edelen; ze speelden ook een rol bij de ontwikkeling van de steden en bij hun gewapende verdediging in tijden van gevaar. Als agenten van de Poolse edelen en de Poolse heerschappij kregen ze echter de haat van de Oekraïense lijfeigenen.

Zowel de Poolse als de Oekraïense moderne antisemitische geschiedschrijving heeft geprobeerd de overweldigende verantwoordelijkheid voor het verschrikkelijke bloedvergieten tijdens de rebellie toe te schrijven aan de Joodse huurder en agent, en rechtvaardigt daarmee de uitzonderlijke wreedheid tegen de Joden . Maar de berichten over de Jodenvervolging van de boeren, of overtredingen van hun religieuze gevoelens veroorzaakt door de verhuur van kerken aan de Joden, vinden geen enkele bevestiging in de bronnen . . . .

Het was tijdens de maanden mei tot november 1648 dat de meeste bloedbaden plaatsvonden. Aan het begin van de opstand werden de gemeenschappen ten oosten van de Dnjepr onmiddellijk vernietigd. De joden die er niet in slaagden te ontsnappen of zich bij het Poolse leger van Wisniowiecki aan te sluiten bij zijn terugtocht naar het westen, werden gewelddadig om het leven gebracht; sommigen bekeerden zich tot het christendom om hun leven te redden; velen werden in beslag genomen door de Tataren en als slaaf verkocht. Tijdens de zomer breidden de vervolgingen zich uit naar de westelijke oever van de Dnjepr en medio juni waren er geen Joden meer in de dorpen en de open steden.

Het eerste grootschalige bloedbad vond plaats in Nemirov, waar de Kozakken doordrongen in de vermomming van Poolse soldaten. Joden stierven massaal als martelaren toen ze werden geconfronteerd met de eis dat ze zich tot het christendom zouden bekeren: “Ze kwamen … alsof ze met de Polen waren gekomen … om de poorten van het fort te openen … en ze slaagden … en ze vermoordden ongeveer 6.000 zielen in de stad … en ze verdronken enkele honderden in het water en door allerlei wrede kwellingen. In de synagoge, voor de Heilige Ark, slachtten ze met slagersmessen … waarna ze de synagoge vernietigden en alle Thora-boeken eruit haalden … ze verscheurden ze … en ze legden ze neer … voor mensen en dieren om op te vertrappen … ze maakten er ook sandalen van … en verschillende andere kledingstukken” ( *Shabbetai b. Meir ha-Kohen , Megillah Afah). . .

Het aantal slachtoffers dat is omgekomen is onmogelijk nauwkeurig vast te stellen, maar het waren ongetwijfeld tienduizenden; de Joodse kronieken vermelden 100.000 doden en 300 verwoeste gemeenschappen.

Dit is het Oekraïne zoals wij dit kennen. De Oekraïne die we kennen, heeft de Joden niet gered tijdens de Holocaust, maar waren gretige, actieve deelnemers aan het vergieten van Joods bloed. Het Oekraïne dat we kennen, prijst Bogdan Chmielnicki nog steeds, beschouwt hem als een Oekraïense held en noemde een Oekraïense militaire eer naar hem, de Orde van Bogdan Chmielnicki. 

Twee weken geleden heeft Zelenskyy de burgemeesters van omstreden Oekraïense steden deze militaire eer toegekend.

Vandaag heb ik besloten om bevelen toe te kennen aan de hoofden van regionale administraties en burgemeesters die hebben uitgeblonken in de verdediging van hun gemeenschappen.

De Orde van Bogdan Chmielnicki van de derde graad wordt toegekend aan:

Hoofd van de regionale staatsadministratie van Charkov, Oleh Vasyliovych Syniehubov.

Hoofd van de regionale overheid van Mykolaiv, Vitalii Oleksandrovych Kim.

Hoofd van de regionale overheidsadministratie van Donetsk, Pavlo Oleksandrovych Kyrylenko.

Hoofd van de regionale overheid van Luhansk, Serhiy Volodymyrovych Haidai.

Hoofd van de regionale staatsadministratie van Chernihiv, Vyacheslav Anatoliyovych Chaus.

Hoofd van de regionale staatsadministratie van Sumy, Dmytro Oleksiyovych Zhyvytskyi.

Ik vroeg Katarina Matlin, mijn expatriate Oekraïense vriendin, om de bovenstaande vertaling te verifiëren en ze deed dat met de opmerking dat Chmielnicki een gerespecteerde figuur is in Oekraïne.

“De Chmielnicki-prijs is de Oekraïense militaire onderscheiding voor moed. Voor Oekraïners is het niet anders dan Amerikanen die een prijs uitreiken in naam van George Washington. Chmielnicki wordt gevierd als oorlogsheld. Overal in Oekraïne staan ​​standbeelden van hem, straten naar hem vernoemd, zijn verjaardag wordt gevierd als een nationale feestdag. We lazen poëzie over hem in de Oekraïense les.

“De president, ongeacht etniciteit, zou dat niet als een heuvel kiezen om op te sterven.”

En toch moeten we ons verwonderen over de passiviteit van een Jood aan de macht die niets verandert aan het feit dat een Oekraïense militaire onderscheiding is vernoemd naar Chmielnicki, een man wiens naam synoniem is met Joods bloedvergieten. Maar Zelensky’s jodendom is selectief. Als hij een gunst wil, is hij joods. De rest van de tijd is hij net als elke andere (antisemitische) Oekraïner.

Katarina herinnerde me eraan dat West-Oekraïeners gevechtseenheden vormden en aan de zijde van de nazi’s vochten. “Hun grootste prestatie was het vermoorden van de overgrote meerderheid van de Oekraïense joden, inclusief mijn familie. De meeste bewakers in de concentratiekampen waren Oekraïners.”

Veel Joden zijn bereid om de geschiedenis te laten glijden, om het verleden tot het verleden te laten zijn, om mee te voelen met het Oekraïense volk dat wordt belegerd. Deze empathische Joden zeggen dat was toen, dit is nu.

Katarina zegt echter anders:

“Hun antisemitisme is vandaag de dag even ongebreideld als altijd. Ze geven de Joden al de schuld van deze oorlog, net zoals ze ons de afgelopen millennia de schuld hebben gegeven van al het andere. Kozakken worden gevierd als onderdeel van het Oekraïense erfgoed, net zoals Amerikaanse cowboys in de VS worden gevierd. Ik had Kozakken-actiefiguren toen ik opgroeide. Het is niet anders dan Amerikaanse kinderen die met GI Joe spelen. Antisemitisme is zo ‘normaal’ in de Oekraïense geschiedenis dat het niet eens een kanttekening krijgt.”

Plaatje hierboven: Monument van Bogdan Chmielnicki opgericht in 1888 in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Tot op vandaag wordt de Kozakkenleider uit de 17de eeuw in Oekraïne als een nationale held vereerd die, en ik citeer: “de bevrijdingsoorlogen leidde van het Oekraïense volk  tegen de Turken, de Krim Tataren en de Poolse adel. Hij smeedde een militaire alliantie tegen Polen en ondertekende een akkoord met Muscovy in 1654 gekend als het Pereiasliv Akkoord.” Over de massacres op de Joden in de 17de eeuw spreekt in de Oekraïne dan allang niemand meer over … [beeldbron:  Ukraina Tour]

Dit alles zou geen enkele Joodse persoon, waar dan ook, moeten verbazen. En dit is precies waarom Zelensky’s toespraak tot Israël zo slecht was. Zijn woorden voegden alleen maar brandstof toe aan het Oekraïense antisemitisme dat al in brand staat en zich snel verspreidt naar de rest van de wereld. Zelfs degenen die Israël traditioneel steunen, berispen haar nu en proberen haar te dwingen tegen haar eigen belangen in te handelen. Dit soort kritiek is misschien geen antisemitisme, maar het wakkert zeker de vlammen van haat aan.

Zelensky’s eigen kritiek op Israël begon ver voor zijn meest recente toespraak. Zelenskyy beschuldigde premier Bennett eerder van ontrouw en beweerde dat Bennett “zich niet in de Oekraïense vlag had gewikkeld “. Bij elke mogelijke wending lijkt Zelenskyy Israël te hebben onderzocht en haar tekort gedaan.

Het is nu een onvermijdelijke conclusie dat de kritiek op Israël van Oekraïense functionarissen van de afgelopen weken van bovenaf is gekomen. Van de Oekraïense ambassadeur in Israël die fouten vindt in de Israëlische hulp en Israëls omgang met Oekraïense vluchtelingen, tot de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba die El Al beschuldigt van het ontduiken van sancties door betalingen te accepteren die “gedrenkt zijn in Oekraïens bloed”, het maakt allemaal deel uit van de antisemitische partijlijn. De Oekraïense vis rot, net als elke andere vis, van de kop naar beneden.

Israël had misschien gehoopt dat president Zelenskyy, die zelf een jood was, zou afzien van het aanwakkeren van een nieuwe opstand in Chmielnicki-stijl. In plaats daarvan begint de haat met Zelenskyy, die naar de anderen druppelt tot een man. Zelenskyy wordt misschien niet gemotiveerd door antisemitisme, maar helaas inspireert hij het bij anderen.

Zelenskyy heeft Israël tussen een rots en een harde plaats geplaatst. Kiezen we voor de Oekraïners, of beschermen we ons tegen Hezbollah en Iran? Volgen we de bevelen van een jood die uithuwelijkt, zijn kinderen doopt en dan de joodskaart trekt in een poging de joden te laten ophoesten wat hij ook eist, ongeacht de precaire situatie waarin het ons zou brengen, als wij om ze te vervullen?

Voor de meeste Israëli’s is er geen wedstrijd. We kiezen ervoor om onze eigen mensen te beschermen tegen terreur en erger over de dingen die Zelenskyy wil dat we doen voor een volk met een lange en bekende geschiedenis van antisemitische wreedheid.

We realiseren ons dat de Oekraïense president zich misschien niet eens bewust is van het feit dat hij de Jodenhaat opwekt bij zijn landgenoten en de wereld. Voor hem is het niet de bedoeling. Het is gewoon een manier van leven. Vanuit het perspectief van Zelenskyy is het jodendom een ​​knuppel die hij kan hanteren tegen het tedere voorhoofd van Israël om te krijgen wat hij wil en nodig heeft voor zijn volk. Hij weet misschien niet dat hij de haat voedt. Maar het kan hem ook niets schelen. Net zoals Poetin, zonder enige zorg, zoveel Oekraïners zal doden als nodig is om Oekraïne te veroveren.

Voor de hele wereld is Zelenskyy een held. Maar voor Israël is Zelensky een bedreiging, wat een ongelukkige waarheid illustreert: je kan joods zijn en toch een non-conformistische antisemiet zijn.

Of erger.

Bronnen:

  • naar een artikel van Judean Rose “Zelenskyy and Ukrainian Antisemitism: The Fish Rots from the Head Down” van 23 maart 2022 op de site van Elder of Ziyon
  • een artikel op deze blogOekraïne het land van Holocaustbeulen, massamoordenaars, nazi’s en neonazi’s” van 27 februari 2022 en een artikelKozakkenleider Bogdan Chmielnicki slacht in 1648/49 tienduizenden Joden af in de Oekraïne” van 21 september 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.