Israëlische strijdkrachten arresteren Hamas-leider in Samaria

Sheikh Hussein Abu Kweik werd donderdag 7 april ’22 gearresteerd in zijn huis in Betunia

Volgens een rapport van het Palestijnse Informatiecentrum hebben Israëlische strijdkrachten de leider van de terroristische organisatie Hamas in Judea en Samaria gearresteerd.

Sheikh Hussein Abu Kweik werd donderdag gearresteerd in zijn huis in Betunia, een stad van de Palestijnse Autoriteit ten westen van de PA-hoofdstad Ramallah.

Sjeik Hussein Abu Kwiek is een oude veteraan van het Israëlische gevangenissysteem, die de afgelopen 20 jaar meerdere keren werd gearresteerd door Israëlische troepen. Kweik werd ook een aantal keer gearresteerd door veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit.

Abu Kweik is een Hamas-leider op de Westelijke Jordaanoever die voortdurend werd bedreigd met arrestatie door de IOF. Hij bracht met tussenpozen minstens 11 jaar in Israëlische gevangenissen door en was een van de gedeporteerden van Marj al-Zohour in 1992, samen met 417 Hamas- en Islamitische Jihad-leden.

Abu Kweik overleefde een Israëlische moordaanslag tijdens de Al-Aqsa Intifada in 2000. Zijn vrouw en drie kinderen kwamen echter om bij de Israëlische luchtbombardementen op zijn auto.

“Ondanks de arrestatie van onze leiders [op de Westelijke Jordaanoever] zal Hamas haar strijd tegen de bezetting en haar projecten voortzetten”, zei Hamas-woordvoerder Hazem Qassem in een verklaring aan de media.

“We zullen ook doorgaan met het ontwikkelen van het pad van eenheid met alle componenten van ons volk om tot een gezamenlijke strategie te komen om het koloniale annexatieplan het hoofd te bieden.”

Hamas heeft opgeroepen tot eenheid tussen de verschillende facties van de Palestijnse Autoriteit en tot “verzet” tegen de plannen van Israël om de soevereiniteit uit te breiden tot haar gemeenschappen in Judea, Samaria en de Jordaanvallei.

De terroristische organisatie, die al meer dan tien jaar over Gaza heerst, heeft gezworen samen te werken met de rivaliserende Fatah-factie die de regering van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah leidt tegen de soevereiniteitsplannen van Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel van Hanna Levi Julian “Israeli Forces Arrest Hamas Leader in Samaria” van 7 april 2022 en een artikel “IDF Arrests 2 Hamas Commanders in Samaria” van 9 juli 2020 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.