Senaat Berlijn keurt nieuw plan goed om antisemitisme en antizionisme te bestrijden

De deelstaatsenaat in de Duitse hoofdstad Berlijn heeft een nieuw voorstel goedgekeurd om de strijd tegen het opkomende antisemitisme in de stad op te voeren.

Tijdens een zitting op dinsdag heeft de senaat – die Berlijn, een van de zestien deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland regeert – zijn steun betuigd aan een rapport van 260 pagina’s ingediend door Samuel Salzborn, de antisemitisme-officier voor Berlijn, dat zijn inspanningen concentreert in vijf gebieden: onderwijs, justitie, joods leven, wetenschap en onderzoek en preventie van discriminatie.

Het aantal antisemitische incidenten in Berlijn is jaar op jaar enorm gestegen, met een stijging van 17 procent in de eerste zes maanden van 2021. Veel van de incidenten vonden plaats tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza afgelopen mei, die gepaard ging met een golf van antisemitisch geweld over de hele wereld.

Samenzweringstheorieën over de oorsprong en beheersing van de COVID-19-pandemie waren een andere bron van antisemitische agitatie, net als de toe-eigening van Holocaust-gerelateerde beelden door voorstanders van vaccinatieweigering. 

“De ontkenning en/of relativering van de Shoah en het naziregime waren vanaf het begin een centraal onderdeel van de demonstraties en een belangrijke drijfveer voor hun radicaliseringsprocessen”, merkte Salzborn op.

Salzborn was zeer kritisch over hoe antisemitisme wordt onderwezen op Berlijnse scholen, met het argument dat het onderwerp geschikt was voor zowel sociale studies als geschiedenislessen.

“Antisemitisme begint in 1933 en eindigt in 1945”, zei Salzborn, verwijzend naar de 12 jaar dat het naziregime aan de macht was. “Wat ervoor en erna kwam, is geen probleem op scholen.”

Islamitisch antisemitisme, de Plaag van het Westen:

Hij voegde eraan toe dat in de zeldzame gevallen dat kwesties die verband houden met de staat Israël op Berlijnse scholen werden onderwezen, dit “uiterst eenzijdig” werd gedaan, met de nadruk op het conflict met de Palestijnen. Veel van het onderwijs weerspiegelde posities die vijandig stonden tegenover Israël, zei Salzborn.

Salzborn voerde aan dat anti-zionisme een wereldwijde ideologie was geworden, die elementen van extreemrechts, extreemlinks en islamistische bewegingen verenigt. 

De belangrijkste uitlaatklep in de “internationale context is de antisemitische BDS-campagne”, zei Salzborn, verwijzend naar de poging om Israël te isoleren van de internationale gemeenschap als een opmaat naar zijn vervanging door een Palestijnse staat. 

Hij drong aan op waakzaamheid tegen BDS-activisten die probeerden hun campagne te ‘camoufleren’ in meer acceptabele retoriek, aangezien de BDS-beweging nu door het publiek ‘relatief duidelijk als antisemitisch werd beschouwd’.

Een resolutie van het Duitse parlement in 2019 hekelde de BDS-campagne en verbood “organisaties die zich op antisemitische wijze uiten of het bestaansrecht van Israël in twijfel trekken” om gebruik te maken van de faciliteiten van het parlement.

Bronnen:

  • naar een artikelBerlin Senate Approves New Plan to Combat Antisemitism and Anti-Zionism” van 6 april 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.