Jordanië en Israël kunnen een einde maken aan het 100 jaar oude Joods-Arabische conflict

Premier Yitzhak Rabin en de Amerikaanse president Bill Clinton feliciteren de Jordaanse koning Hoessein na zijn toespraak tijdens de Israëlisch-Jordaanse ondertekeningsceremonie van het vredesverdrag op 26 oktober 1994

Het kostte de Jordaanse koning Abdullah II slechts 10 minuten om op 26 maart per helikopter van Jordanië naar Ramallah te vliegen.

Dit om de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) Mahmoud Abbas te ontmoeten in Ramallah – dat op slechts 15 minuten rijden van Jeruzalem ligt – Abdullahs eerste reis naar Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) sinds 2017.

De Arab Weekly berichtte over het bezoek van Abdullah:

Goed geïnformeerde Jordaanse bronnen hebben het eerder onaangekondigde bezoek van de Jordaanse koning aan Ramallah, de zetel van de Palestijnse Autoriteit, in verband gebracht met de Negev-top. Ze zeiden dat Jordanië zich ongemakkelijk voelde bij het nieuwe ‘Abrahamitische’ vredesproces tussen Israël en de Arabische landen. Het heeft er vooral een hekel aan om gemarginaliseerd te worden en de controle te verliezen over zijn belangrijkste kaart, de Palestijnse kwestie.


Ramallah, 30 juni 2021. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woensdag besprekingen gevoerd met koning Abdullah voorafgaand aan het belangrijkste bezoek van de Jordaanse monarch aan Washington.

Abdullah heeft alleen zichzelf de schuld van de toenemende marginalisering van Jordanië – het opgeven van het beleid van zijn overgrootvader, koning Abdullah I en zijn vader, koning Hussein, om de twee Arabische bevolkingsgroepen die aan beide zijden van de Jordaan wonen te verenigen in één staat tussen 1950 en 1967.

Abdullah steunt in plaats daarvan de eis van de PLO voor de oprichting van een onafhankelijke Arabische staat ten westen van de rivier de Jordaan – naast Jordanië ten oosten van de rivier de Jordaan: twee Arabische staten en een Joodse staat binnen het grondgebied dat is opgenomen in het mandaat van de Volkenbond van 1922 voor Palestina (Mandaat).

Abdullah moet opnieuw nadenken over zijn steun aan de eis van de PLO als hij de controle wil terugkrijgen over de beslissingen die ten westen van de Jordaan worden genomen die gevolgen hebben voor Arabieren en Joden in de laatste 5% van het voormalige Palestina, waar de soevereiniteit tussen Jordanië en Israël na 100 jaar conflict nog steeds niet is toegewezen .

Door de marginalisering van Abdullah dreigt Jordanië ook zijn rol te verliezen als de bewaarder van de heilige moslimheiligdommen in Jeruzalem, die Jordanië in 1994 door de Verklaring van Washington en het Israëlisch-Jordanië Vredesverdrag aan Jordanië heeft verleend.

Tussen 1950 en 1967:

  • Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) – waartoe ook Ramallah behoorde – maakte deel uit van Jordanië – en de inwoners waren Jordaanse staatsburgers (dat duurde tot 1988 ) – die hun eigen vertegenwoordigers in het Jordaanse parlement kozen.
  • De PLO claimde bij de oprichting in 1964 geen regionale soevereiniteit “over de Westelijke Jordaanoever in het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië” of de “ Gazastrook” – en beweerde alleen dat “Palestina met zijn grenzen ten tijde van het Britse mandaat een regionaal ondeelbaar is. eenheid”
  • Abdullah’s vader, koning Hussein – op pagina 118 van zijn gepubliceerde memoires Uneasy Lies the Head (1962) – rechtvaardigde voortzetting van de Jordaanse heerschappij aan beide zijden van de Jordaan tegen internationale veroordeling :

Palestina en Jordanië vielen allebei onder Brits mandaat, maar zoals mijn grootvader in zijn memoires opmerkte, waren het nauwelijks afzonderlijke landen. Omdat Transjordanië ten oosten van de rivier de Jordaan ligt, vormde het in zekere zin het binnenland van Palestina

Jordanië beslaat 78% van het grondgebied van het voormalige Palestina, terwijl Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) slechts 4% beslaan.

Abdullahs bezoek aan Ramallah vond plaats op hetzelfde moment dat de Negev-top de Abraham-akkoorden tot leven bracht – de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken werkt samen met zijn collega’s uit Bahrein, Egypte, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten aan gedeelde uitdagingen en belangen – samen met de Amerikaanse minister van staat Antony Blinken’s aanmoediging en steun.

Het beëindigen van het 100 jaar oude conflict tussen Arabieren en Joden wordt steeds urgenter en er is geen beweging in zicht om een ​​extra Arabische staat te creëren ten westen van de Jordaan, na bijna 30 jaar van mislukte politieke en diplomatieke pogingen en druk van de Verenigde Naties.

De hereniging van de Arabische bevolkingsgroepen die aan beide zijden van de Jordaan wonen – zoals die bestond tussen 1950 en 1967 – door de huidige internationale grens tussen Israël en Jordanië opnieuw te tekenen in directe onderhandelingen – is de levenskus die een einde kan maken aan de Arabisch-Joodse conflict.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Singer “Jordan and Israel can end the 100 years old Jewish-Arab conflict” van 4 april 2022 op de site van JWire, Australia
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.