In het Midden-Oosten wil de zwijgende meerderheid normalisatie met Israël

Normalisering met Israël is het nieuwe codewoord voor duurzame vrede in het Midden-Oosten

Het is een moeilijke week geweest voor Israël, met een golf van terreuraanslagen die het land in zijn greep houdt, waarbij 11 onschuldige mensen om het leven zijn gekomen. En het is pijnlijk duidelijk geworden dat deze aanvallen niet alleen op joden zijn gericht, maar op alle Israëli’s.

Naast de moord op zeven Israëlische joden waren er ook twee Oekraïners; Israëlisch-Arabische politieagent Amir Khoury , een christen; en de Israëlische Druzen grenspolitie Yazan Falah. Uit deze tragische gebeurtenissen kan een belangrijke conclusie worden getrokken: de vijanden van de vrede worden in toenemende mate bedreigd naarmate het volk van Israël en het Midden-Oosten dichter bij eenheid en vrede komen.

Hoewel veel factoren waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de recente terreurdaden, is het geen toeval dat een aanval van ISIS-gebonden terroristen plaatsvond op hetzelfde moment als de historische Negev-top , waar vier ministers van Buitenlandse Zaken van Arabische staten voor het eerst in Israël bijeenkwamen.

Amman, Jordanië, 30 maart 2022. Israël’s president Isaac Herzog (L) en de Jordaanse koning Abdullah II in het Al Husseiniya-paleis (Haim Zach/GPO)

De betrekkingen van Israël met de Arabische wereld worden met de dag oneindig veel sterker, en bijna elke week worden er nieuwe memoranda van overeenstemming en zelfs defensieovereenkomsten ondertekend. Een deel hiervan zijn oprecht gedeelde waarden en wederzijds voordelige vredesovereenkomsten, en een deel hiervan is het resultaat van de alliantie tegen Iran en zijn destabiliserende en gewelddadige aanvallen in de hele regio.

Terwijl Israël en de Arabische staten een bloeiende relatie opbouwen, worden degenen die tegen normalisering zijn – of het nu Iran of ISIS is – uit het gesprek verwijderd. De weg van de toekomst in het Midden-Oosten is voor een keer niet extremisme, maar samenwerking.

Sinds 1948 heeft Israël geworsteld om acceptatie in de Arabische wereld te bereiken, grotendeels als gevolg van een pan-Arabische ideologie die de Palestijnen als politieke pionnen gebruikte. De logica was dat als de Arabische wereld zou weigeren om betrekkingen of erkenning van Israël te hebben (inclusief de weigering om Palestijnse vluchtelingen te helpen), dit Israël onder druk zou zetten totdat de Arabische wereld het van de kaart zou kunnen vegen.

Dit afwijzende denken is schadelijk en onproductief gebleken, meer voor de Arabische wereld en de Palestijnen dan voor wie dan ook. Israël slaagde ondanks alle kansen, en na meer dan 70 jaar van een waanvoorstellingen, zelfbeschadigende aanpak, had de Arabische wereld er genoeg van. 

De Abraham-akkoorden waren niet alleen een vredesakkoord met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko, maar een symbool van acceptatie in plaats van afwijzing, van vooruitgang in plaats van stagnatie. Het bijproduct is echter dat extremisten wanhopiger worden.

Iran en zijn handlangers zoals de Houthi’s in Jemen en Hezbollah in Libanon worden steeds agressiever en gewelddadiger, zelfs tegen Arabische staten als Saoedi-Arabië en de VAE. Tegelijkertijd worden, terwijl de regio verschuift, terroristische organisaties zoals Hamas en ISIS meer dan ooit afgewezen.

Terwijl de Negev-top voortduurde, probeerden extremisten de sfeer van vrede te doen ontsporen. Hoewel de aanvallen hartverscheurend zijn en gestopt moeten worden, hebben ze feitelijk bewezen dat Israëls alliantie met de Arabische wereld authentiek is. Voor het eerst zagen we ministers van Buitenlandse Zaken van Arabische staten terrorisme tegen Israëli’s veroordelen en openlijk spreken over het belang van vrede tussen mensen om extremisme te voorkomen en te stoppen.

Ankara, Turkije, 22 december 2021. De Turkse president Tayyip Erdogan ontving woensdag in zijn paleis in Ankara een grote groep rabbijnen en vertelde hen dat hij de banden met Israël “binnenkort” wil herstellen en hij voegde eraan toe dat de banden tussen Israël en Turkije ‘blijven groeien’.

In de dagen na de Negev-top zagen we ook hoe Turkije terrorisme tegen Israël krachtig veroordeelt , ondanks jarenlange spanningen en steun voor Hamas-terroristen, en een historisch bezoek van minister van Defensie Benny Gantz en president Isaac Herzog aan Jordanië om koning Abdullah te ontmoeten.

Tegelijkertijd doet zich een soortgelijk fenomeen voor in Israël: de Israëlische samenleving en de jongere generatie Israëlische Arabieren duwen verder naar eenheid, naarmate het begrip groeit dat Israëli’s echt één volk zijn, en degenen die ons aanvallen, vallen ons allemaal aan. 

Desondanks hebben extremisten uit de Israëlisch-Arabische samenleving geprobeerd het verhaal te kapen om deze realiteit af te leiden en te bestrijden. Dit gebeurde afgelopen mei met de rellen, en het gebeurde de afgelopen week met verschillende terroristen die hun medeburgers vermoordden.

Israël moet er alles aan doen om deze golf van terrorisme te stoppen, maar we hebben meer dan ooit reden om hoopvol te zijn nu het momentum in de goede richting blijft gaan, zowel regionaal als binnen Israël. Het pad naar normalisatie is niet gemakkelijk, maar op dit moment is het onvermijdelijk. 

De Israëlische samenleving is divers en uniek en bestaat uit Joden, Arabieren en Druzen, van wie de overgrote meerderheid Israëlisch wil zijn en in vrede wil samenleven. Naarmate de tijd verstrijkt, zal de zwijgende meerderheid die normalisatie steunt, zegevieren.

Zaterdag, 12 december 2020. Israël heeft volledige diplomatieke banden gesloten met Bhutan, een klein, grotendeels door boeddhistisch land omgeven koninkrijk in de Himalaya dat grenst aan India en China. De overeenkomst werd zaterdag ondertekend tijdens een ceremonie in de residentie van de Israëlische ambassadeur in India Ron Malka, met de ambassadeur van Bhutan in India, generaal-majoor Vetsop Namgyel [plaatje hierboven; beeldbron: Jakarta Post]

Bronnen:

  • naar een artikel van Emily Schrader “In the Middle East, the silent majority want normalization with Israel” van 4 april 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.