Zelensky zegt dat Oekraïne een ‘groot Israël’ zal worden om zichzelf te verdedigen

President Zelensky wordt elke dag een beetje dwazer in zijn uitspraken. Gisteren vergeleek hij zijn land als een ‘Groot-Oekraïne’ dat “net zoals Israël een Groot-Israël nastreeft”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky maakte dinsdag de meest expliciete identificatie van zijn bevochten land met de staat Israël, en zei dat Oekraïne een staat op permanente oorlogsbasis zal moeten worden om zichzelf te beschermen tegen verdere Russische agressie.

In opmerkingen van het Israëlische N12 -nieuws zei Zelensky op de staatstelevisie dat zelfs als een staakt-het-vuren wordt bereikt via lopende gesprekken met Moskou, Rusland binnen een paar jaar nog steeds in staat zal zijn Oekraïne opnieuw aan te vallen.

“We zullen een ‘groot Israël’ worden,” zei Zelensky, “waarbij veiligheid de hoogste prioriteit wordt voor de komende 10 jaar.”

Zelensky heeft Oekraïne eerder geïdentificeerd met Israël als een natie die wordt bedreigd door een veel grotere buur die desalniettemin met succes vecht om zichzelf te verdedigen, en heeft de voormalige Israëlische premier Golda Meir – die in Oekraïne is geboren – genoemd als een model dat moet worden nagevolgd.

Tegelijkertijd hebben sommige pro-Palestijnse troepen de verdediging van Oekraïne vergeleken met de Palestijnse zaak, terwijl ze opriepen tot een alomvattend sanctieregime voor Israël, vergelijkbaar met dat voor Rusland.

Ook op dinsdag veroordeelde de Israëlische premier Naftali Bennett voor het eerst de Russische wreedheden in de stad Bucha, waar honderden burgers lijken te zijn afgeslacht door terugtrekkende Russische troepen.

“Natuurlijk zijn we geschokt door de harde aanblik in Bucha”, zei Bennett, zonder specifiek Rusland als dader te noemen. “Dit zijn gruwelijke bezienswaardigheden en we veroordelen ze op alle mogelijke manieren.”

“Het lijden van de burgers van Oekraïne is enorm”, voegde de premier eraan toe, “en we doen er alles aan om te helpen.”

Hij wees op de oprichting door Israël van een veldhospitaal in West-Oekraïne, dat al zo’n 2.200 burgers heeft behandeld.

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Kerstein “Zelensky Says Ukraine Will Become a ‘Big Israel’ to Defend Itself” van 5 april 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelZelensky says Ukraine will become ‘big Israel,’ with security top priority” van 5 april 2022 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “Zelensky zegt dat Oekraïne een ‘groot Israël’ zal worden om zichzelf te verdedigen

  1. Ja natuurlijk. Het Westen wil geen onderzoek afwachten en heeft Rusland reeds schuldig bevonden en veroordeeld. Niet dat Poetin er wakker van ligt. Hij gaat eerst zijn doelen realiseren en dan puin ruimen. Zelensky zou beter de handdoek in de ring gooien want zolang hij niet ingaat op de eisen van Rusland wordt er verder gebombardeerd en houdt Zelensky straks geen land en geen volk meer over om te besturen.

    Like

  2. Zolang de daad en de dader niet is vastgesteld spreken we van aangever en verdachte. Zonder voldoende bewijs kan Rusland nu niet als dader worden aangemerkt. Tenslotte zouden evengoed eenheden van de Azov-beweging de dader kunnen zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.